טריכוטילומניה נחשבת להפרעת שליטה בדחף, שמתבטאת בתלישת שיער מכוונת מהראש, הריסים, אזור הזקן או מקומות אחרים בגוף. לרוב, תלישת שיער אינה כואבת וגורמת להקלה רגשית בעקבות פעולת התלישה.
ביהדות, נחשב השיער למקור כוח ומיניות. כך למשל מתואר כי שמשון מאבד את כוחו לאחר שדלילה, אהובתו, גוזזת את שיערו, כמו כן, נשים מצוות ללכת בכיסוי ראש על מנת שמראה שערן לא יביא לידי 'הרהור עבירה'. עבור הסובלים מטריכוטילומניה, שיער אינו מקור כוח, אלא מקור להפרעה משמעותית המתבטאת בדחף חזק לתלישת השיער מאזורי גוף שונים.
שכיחות טריכוטילומניה
שכיחות ההפרעה באוכלוסייה אינה ידועה, אך נראה כי היא שכיחה יותר בקרב נשים.
טריכוטילומניה תסמינים
תסמינים קליניים של תלישת שיער
טריכוטילומניה (תלישת שיער) הינה הפרעת שליטה בדחף אשר פורצת בד"כ בילדות או הבגרות המוקדמת ומתבטאת בתלישת שיער מכוונת. תלישת השיער אינה גורמת לכאב והיא מלווה בריגוש ומתח לפני התלישה ותחושת הקלה וסיפוק אחריה. אזורי התלישה השכיחים הינם הקרקפת, הגבות, הריסים ואזור הזקן, אך תלישה עלולה להתרחש באזורים נוספים. לעתים מלווה התלישה בהכנסת השיער התלוש לפה, אכילת שיער או ציפורניים, הטחת הראש ופעולות אחרות של פגיעה עצמית.
סיבות וגורמי סיכון
גורמים לתלישת שיער בלתי נשלטת (טריכוטילומניה)
ההסבר לתלישת שיער (טריכוטילומניה) שנוי במחלוקת וגישות שונות מגדירות ומסבירות את ההפרעה באופן שונה.
• גורמים פסיכולוגיים: גישות פסיכולוגיות רואות בתלישת השיער פעולת פיצוי על אובדן (ממשי או מדומיין) של אובייקטים משמעותיים או כביטוי סמלי של דחפים תוקפניים ומיניים. גישות אחרות רואות את ההפרעה כתת סוג של הפרעה טורדנית כפייתית (בדומה ל-OCD). הסבר פסיכולוגי נוסף ניתן ע"י גישות הרואות בתלישת שיער סוג של התנהגות פגיעה עצמית הנועדת להפחית מתח, או לחילופין, להפחית קהות חושים רגשית.
• גורמים נוירו פסיכולוגיים: לא ידוע על גורם נוירו פסיכולוגי ברור להפרעה, אך השיפור שחל לאחר טיפול תרופתי מצביע על קיום מקור נוירולוגי.
• גורמים פסיכו-סוציאליים והתנהגותיים: תיאוריות התנהגותיות רואות בתלישת שיער התנהגות המאפשרת הפחתת מתח בתגובה למצבי לחץ. בהתאם, מצביעים מחקרים על כך שבקרב הסובלים מטריכוטולומניה, ישנו אחוז גבוה של אנשים הסובלים מהפרעה פוסט טראומטית או שחוו אירועים טראומטיים.
אבחון ובדיקות
אבחנה של תלישת שיער (טריכוטילומניה) על פי ה- DSM
האבחנה של טריכוטילומניה ניתנת כאשר מתקיימים הקריטריונים הבאים:
• תלישה חוזרת ונשנית של שיער המביאה לאובדן שיער נראה לעין • תחושת מתח בטרם תלישת השיער או תוך ניסיון להתנגד לדחף התלישה • תלישת השיער מלווה בתחושת הקלה, סיפוק או הנאה • הסימפטומים אינם מיוחסים להפרעה נפשית אחרת או למצב רפואי • הסימפטומים מביאים למצוקה או פגיעה בתפקוד בתחום משמעותי בחיים (כגון, בתחום החברתי, התעסוקתי ועוד)
טיפולים ותרופות
טיפול בטריכוטילומניה (תלישת שיער)
טריכוטילומניה עלולה להביא למצוקה ופגיעה תפקודית ניכרים וכמעט ואינה נרפאת ללא טיפול. ישנם סוגי טיפול שונים להפרעה, אך נמצא כי שילוב של טיפול קוגניטיבי התנהגותי עם טיפול תרופתי הינו הטיפול היעיל ביותר. כאשר ההפרעה נלווית להפרעות נפשיות נוספות, כחרדה, הפרעת אישיות וכד', יש לשקול גם טיפול פסיכותרפי דינמי מקיף יותר.
• טיפול קוגניטיבי התנהגותי: נמצא יעיל במיוחד וכולל טכניקות התנהגותיות כלימוד התנהגויות שיחליפו את תלישת השיער, אימון לניטור (מעקב) עצמי ועוד. טכניקות קוגניטיביות כוללות אימון לזיהוי מחשבות ורגשות הקודמים לתלישת השיער. טיפול קבוצתי המתבסס על טכניקות אלו יעיל אף הוא ומהווה מקור תמיכה משמעותי.
• טיפול תרופתי: ישנם חילוקי דעות לגבי הטיפול התרופתי האידיאלי לטריכוטולומניה, אך הטיפול המקובל כיום הינו טיפול בתרופות אנטי דיכאוניות ואנטי חרדתיות. טיפולים נוספים שנמצאו כיעילים הינם מתן תרופות אנטי פסיכוטיות, ליתיום, קלומיפרמין ועוד. למרות יעילות הטיפול התרופתי, נמצא כי ללא טיפול פסיכותרפי מקביל, נוטה ההפרעה להישנות.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"אני מתמודדת עם טרשת נפוצה קרוב ל20 שנה, מחלה מתעתעת , אשר יש לה פנים רבות, רגעי שפל והתמודדות איתה לא פשוטה... מחלה שכל רגע מאתגרת מחדש ומעמידה למבחן את הידע והיכולות של מירב כל טיפול מחדש. מירב מצליחה כל טיפול מחדש לחשוב מחוץ לקופסא להשתמש בידע שלה שכל הזמן מתפתח וגדל ולחולל שינוי או לפחות לעצור את ההדרדרות המחלה שכל הזמן דואגת ל"הרים ראש"."