קוליטיס כיבית היא מחלת מעי דלקתית כרונית, הגורמת להתפתחותה של דלקת והופעתם של פצעים (כיבים) בדופן הפנימית של המעי הגס. המחלה משפיעה על פי רוב על רירית החלק התחתון של המעי הגס ועל החלחולת (רקטום), אך תיתכן התפשטות על פני המעי הגס כולו. באופן כללי, ככל שמשטח הדלקת במעי הגס גדול יותר, כך חמורים גם התסמינים המלווים את המחלה.
קוליטיס כיבית יכולה להתפרץ אצל בני אדם בכל קבוצת גיל, אולם מרבית בני אדם הלוקים במחלה נמצאים מתחת לגיל 30.
אצל מרבית בני האדם, התסמינים באים וחולפים. חלק מן החולים יכולים לא לחוות תסמינים כלשהם במשך שנים (נסיגה – רמיסייה), ואז תתרחש התפרצות מחודשת של המחלה. מבין החולים בקוליטיס כיבית, 5-10% יסבלו מהתסמינים על בסיס קבוע.
חלק מבני האדם החולים במחלת קוליטיס כיבית יסבלו מחום ומחוסר תיאבון, ויאבדו ממשקל גופם. במקרים חמורים במיוחד, חלק מן החולים עלולים לסבול משלשולים בין 10 ל-20 פעמים ביום על בסיס יום יומי.
סיבות וגורמי סיכון
המומחים עדיין לא מצאו את הגורם המדויק להתפרצות מחלת קוליטיס כיבית. יש הגורסים כי המחלה היא מחלה אוטואימונית הנגרמת כתוצאה מתגובת יתר של המערכת החיסונית לחיידקים בריאים הנמצאים במעיים, ויש הגורסים כי האחראי להתפרצות המחלה הוא חיידק או נגיף כלשהו.
קוליטיס כיבית אינה נגרמת כתוצאה מלחץ או מתח נפשי, אולם, סטרס ומתח נפשי יכולים להחמיר את תסמיני המחלה ואף להעלות את הסיכון להתלקחויות המחלה.
ישנה סבירות גבוהה יותר לחלות במחלת קוליטיס כיבית במידה ואחד מבני המשפחה הקרובה שלך חולה במחלה. כמו כן, יהודים ממוצא אשכנזי נמצאים בקבוצת הסיכון, בפרט מתחת לגיל 30.
אבחון ובדיקות
על מנת לקבוע אבחנה חד משמעית של מחלת קוליטיס כיבית הרופא המטפל בך ישאל אותך לגבי התסמינים אשר הופיעו אצלך, הוא יבצע בדיקה גופנית מדוקדקת, וישלח אותך לבצע מספר בדיקות נוספות.
הבדיקות יסייעו לרופא לשלול את קיומן של מחלות אחרות, הנושאות בצדם תסמינים דומים, כגון קרוהן, תסמונת המעי הרגיז או דלקת הסעיף.
סיבוכים אפשריים
לעיתים קוליטיס כיבית מובילה להתפתחותם של מחלות נלוות, כמו פגיעה במפרקים, בעיות עיניים, מחלות כבד, אנמיה, התייבשות ופריחות עוריות. המחלה יכולה לגרום להצטלקות צינור המרה, דבר אשר יכול להוביל להתפתחותה של מחלת כבד.
במקרים נדירים במיוחד, קוליטיס כיבית בדרגה חמורה יכולה לגרום להתנפחות המעי הגס לרמת של פי כמה מגודלו הרגיל (התרחבות רעילה של מעי). זוהי תופעה קטלנית, אשר זקוקה לטיפול חירום באופן מידי.
בני אדם אשר חולים במחלת קוליטיס כיבית על פני פרק זמן של 8 שנים יותר, נמצאים בקבוצת סיכון מוגברת לחלות בסרטן המעי הגס, ולכן חשוב להיות במעקב תקופתי לגילוי סרטן המעי הגס. חשוב לזכור כי אבחון מוקדם יכול לסייע בטיפול ואף להציל חיים.
טיפולים ותרופות
השפעתה של קוליטיס כיבית שונה מאדם לאדם. הרופא המטפל יכול לסייע לך למצוא את הטיפולים שיוכלו לצמצם את התסמינים ולסייע לך למנוע את התלקחויות מחודשות של המחלה.
תזונה - חלק מבני האדם מגיעים למסקנה כי מזונות מסוימים גורמים להחרפת התסמינים שלהם, ולכן דיאטה מותאמת אישית, הכוללת הקפדה על משטר תזונה מגוון, מאוזן ובריא, עשויה לעזור.
תרופות - מקובל לתת טיפול תרופתי על מנת להגביל את פעילות מערכת החיסון, בהתאם לאופי המחלה. עבור חולים מסוימים, תרופות יכולות להביא לריפוי מלא של המחלה.
ניתוח - במצבים בהם התרופות אינן עוזרות בהקלה על תסמינים חריפים, יש לשקול ניתוח להסרת החלק הנגוע במחלה, ולעיתים אף הסרה של המעי הגס כולו. לצד הסיכונים בניתוח כזה, הסרת המעי הגס לחלוטין מביאה לריפוי מלא של קוליטיס כיבית, ומונעת את התפתחותו של סרטן המעי הגס.
מניעה
מאחר שעדיין לא ידוע מהו הגורם למחלה, לא ניתן למנוע את הופעתה או את הופעת ההתקפים של קוליטיס כיבית באופן מלא. עם זאת, שמירה על תזונה ותגובה מאוזנת לסטרס עשויים להפחית את ההתקפים עבור חלק מהחולים.
הסבירות לקוליטיס כיבית יורדת בחולים שעברו כריתה של התוספתן.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"אני מתמודדת עם טרשת נפוצה קרוב ל20 שנה, מחלה מתעתעת , אשר יש לה פנים רבות, רגעי שפל והתמודדות איתה לא פשוטה... מחלה שכל רגע מאתגרת מחדש ומעמידה למבחן את הידע והיכולות של מירב כל טיפול מחדש. מירב מצליחה כל טיפול מחדש לחשוב מחוץ לקופסא להשתמש בידע שלה שכל הזמן מתפתח וגדל ולחולל שינוי או לפחות לעצור את ההדרדרות המחלה שכל הזמן דואגת ל"הרים ראש"."
תשובה: סיבות נפשיות ופסיכולוגיות יכולות לגרום להתפתחות קוליטיס, בעיקר בחולים הסובלים ממחלת המעי הרגיז. ההסבר הוא כי ישנה מערכת עצבית לאורך המעי, וכאשר אדם נמצא במצוקה נפשית, מערכת העצבים מעורערת ומשפיעה על כל חלקי מערכת העצבים בגופנו. בברכה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד
מרבית בני האדם מאובחנים כחולים בקוליטיס כיבית עוד בטרם הגיעם לגיל 30, אולם המחלה יכולה להתפרץ בכל קבוצת גיל. אצל כ- % 10 עד % 20 מכלל החולים בקוליטיס כיבית יש לפחות בן משפחה אחד מקרבה ראשונה אשר חולה גם הוא במחלה. דבר זה מצביע על כך שייתכן ולמרכיב התורשתי יש בכל זאת תפקיד מרכזי בגרימת מחלת הקוליטיס הכיבית.
שאלה: אני בן 24, חולה קוליטיס. הייתי בהתלקחויות תקופה ארוכה ולקחתי כל פעם סטרואידים להתקפים. עשיתי בדיקת צפיפות עצם והנה התוצאות: עמוד שדרה מותני - צפיפות מינרלים: 0.867 t score: 2.0 צוואר ירך - צפיפות מינרלים:0.836 t score 1.3 אמה - צפיפות מינרלים:0.
תשובה: טיפול כרוני בסטרואידים אכן עשוי לגרום לדלדול העצם. כאשר בוחנים את תוצאות בדיקות צפיפות העצם, יש להתייחס לערך ה- T, שהוא ערך יחסי. כאשר הסטייה היא בין 1 ל-2.5 מתחת לצפיפות השיא, זהו מצב של חוסר מינרלים בעצם אוסטאופניה. זהו לא תהליך חולני כמו אוסטאופורוזיס. ערכים עם סטיית תקן של יותר מ-2.5 מצביעים כבר על דלדול עצמות, אוסטאופורוזיס. מידע נוסף על בדיקת צפיפות העצם ועל תוצאותיה תוכל למצוא באינדקס הבדיקות של אינפומד: http://www.infomed.co.il/medTest1.asp?tID=81
שאלה: קוליטיס בעבר נטלתי סטרואידים במינון נמוך כעשר שנים עקב אולצרטיבית. כעת עברתי לאימוראן ובגלל זה ירדתי כעשרים וחמישה ק"ג במשקל (עודף שנוצר בגלל הסטרואידים). כעת אני עומדת להתחתן ורציתי לדעת אם הסטרואידים, או הירידה המשמעותית במשקל, עלולים לפגוע בפ
תשובה: לא אמורה להיות בעיית פוריות בגלל הסטרואידים, אבל אסור לקחת אימוראן בהריון. אנא פני לרופא המטפל ולרופא נשים להמשך טיפול ותכנון ההריון, כי המקרה שלך מורכב ודורש גישה מיוחדת ומעקב.