דלג לתוכן

שרירני הרחם

Uterine myoma
המומחים של Infomed מסבירים:
שרירני הרחם נקראים גם מיומה או פיברומה.
אלה גידולים שפירים המתפתחים משריר איבר זה והם בעיה שכיחה המופיעה אצל כרבע מהנשים בגיל הפוריות. שכיחות הופעתם עולה עם הגיל וכך גם שכיחות הבעיות הנגרמות על ידם, בהן עקרות, הפלות נישנות, דמם וסתי מוגבר וכאב באגן בעת המחזור - עם פגיעה משמעותית באיכות חייהן של נשים רבות. השרירנים והסבל שהם גורמים הם גם הסיבה העיקרית לניתוחי כריתת הרחם בעולם המערבי.
עבודות מדעיות מצביעות על כך שהשרירנים מושפעים על ידי הורמוני המין, אסטרוגן ופרוגסטרון, וכי תרופות החוסמות את פעולתם הן טיפול יעיל להקטנת השרירנים. אלא שלתרופות אלה, כדוגמת האנאלוגים של GNRH המשרות מצב של מעין גיל המעבר, השפעה זמנית בלבד והשפעות לוואי משמעותיות.

ד"ר נתן רוז'נסקי
  • טיפולים ותרופות

    בהיעדר טיפול תרופתי יעיל, הטיפול הנפוץ כיום הוא טיפול בניתוח כאשר הטיפול ה"יעיל" ביותר לשרירנים הוא ניתוח לכריתת הרחם (היסטרקטומיה). הניתוח לכריתת הרחם מבטיח ששרירנים נוספים לא יצמחו עוד והתסמינים, כמו דמם וסתי מוגבר, או כאבים בבטן תחתונה יחלפו. אלא שבשנים האחרונות יותר ויותר נשים מעוניינות בטיפול שהוא זעיר פולשני כתחליף לכריתת הרחם. היתרון בניתוחים או התערבויות זעיר פולשניות הוא בכך שלרוב נמנעת פתיחת הבטן, ותקופת האשפוז וההחלמה קצרות בהרבה מאשר בלפרוטומיה. אפשרות היישום של השיטות הזעיר פולשניות השונות תלויה במיקום השרירן, מספר השרירנים וגודלם, וכן בגיל האישה ובתוכניות הפוריות שלה.
    1. כריתת שרירנים היסטרוסקופית - שיטה זו מתאימה לשרירנים תת-ריריים בגודל של עד כ-5 ס"מ. ברוב המקרים שרירנים אלו הם הגורמים לדמם וסתי מוגבר והפלות חוזרות. הניתוח מבוצע דרך הנרתיק באמצעות רסקטוסקו המאפשר כריתת השרירן באמצעות לולאה חשמלית, ללא צורך בפתיחת הבטן. לעיתים יש לטפל באישה לפני הניתוח בזריקת אנאלוג של GNRH, כדי להקטין את השרירן ולקצר את זמן הניתוח. הניתוח מתבצע בדרך כלל באשפוז יום וחזרה מהירה לפעילות מלאה. ניתוח זה אינו מחייב לידה קיסרית בהריון הבא והוא מתאים גם לנשים שלאחר גיל הבלות, בהן מתגלה ממצא שפיר ברחם. הניתוח ההיסטרוסקופי מאפשר במרבית המקרים למנוע כריתת הרחם ולשמר את הפוריות.
    2. כריתת שרירנים לפרוסקופית - שיטה זו מתאימה לנשים עם שרירן תת-נסיובי הגורם לכאבים או לחץ באגן (ייתכן לדוגמה לחץ על שלפוחית השתן או החלחולת). בשיטה זו מבצעים הפרדה של השרירן מהרחם בעזרת הכלים האנדוסקופים ואחר כך מוציאים את השרירן מחלל הבטן באמצעות מכשיר הנקרא "מורסלטור", החותך את השרירן לרצועות דקות. מיטת השרירן נתפרת וכך משוקם מבנה הרחם. ההחלמה מניתוח זה מהירה הרבה יותר מאשר בלפרוטומיה. ניתן אף לכרות את הרחם השרירני בשלמותו בשיטה זו, עם צוואר הרחם או בלעדיו, ולהוציאם דרך הנרתיק או באמצעות המורסליטור דרך נקב קטן בדופן הבטן.
    3. צינתור וחסימת עורקי הרחם כטיפול בשרירנים - בשיטה זו מבצעים צינתור של עורקי הכסל ושיקוף של כלי הדם המזרימים את הדם לרחם ולשרירנים. לאחר הכנסת הצנתר לעורקי הרחם מזריקים דרכו חלקיקים קטנים הגורמים לחסימתו. פעולה זו מבוצעת במחלקת הדימות (רנטגן) וכרוכה באשפוז של יום או יומיים להשגחה ושיכוך כאב. עד היום בוצעו אלפי צינתורים כאלו ברחבי העולם עם שיעור הצלחה גבוה מ-90%. לאור סיבוך נדיר של פגיעה בזרימת הדם גם לשחלות, אין מבצעים פעולה זו בנשים שטרם סיימו את תוכנית הפוריות.
    4. טיפול ניסיוני בשרירנים על ידי על-שמע רב-עוצמה בהכוונת MRI (HIFUS) - שיטה חדשנית לטיפול בשרירנים נבדקת לאחרונה במספר מרכזים בעולם לבחינת האפשרות לטפל בשרירנים על ידי על-שמע (אולטרסאונד) ממוקד ורב-עוצמה. הטיפול גורם לחימום ממוקד ונמק של השרירן, ללא פגיעה בשריר הרחם. קרן העל-קול נשלטת ומכוונת אל השרירן באמצעות מכשיר ה-MRI. הטיפול נמשך כשלוש שעות ביחידת הדימות, ובסיומו משוחררת המטופלת לביתה.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
פנימית
פרופ' אליזבט הלף און
5.0
( 6 חוות דעת )
"אני מטופל אצל פרו״פ הלף כבר מספר שנים, מעריך מאוד את המקצועיות והאיכפתיות."
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
דנטל סמייל
5.0
( 3 חוות דעת )
"פשוט אין מילים"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא שרירני הרחם

רפואה סינית והשפעת המרכיב הנפשי על בריאות האישה
רפואה סינית והשפעת המרכיב הנפשי על בריאות האישה
Lic. Acu. אבי קליין מאת: Lic. Acu. אבי קליין 08/03/2012

בכל הקשור לרפואת נשים, נדרשת רגישות יתר בשל המרכיב הנפשי, אשר לרוב נלווה למהלך ההתמודדות עם הבעיה. נקודת התייחסות ז... לכתבה המלאה

היסטרוסקופיה: הבדיקה שחשוב לבצע לפני טיפולי פוריות
היסטרוסקופיה: הבדיקה שחשוב לבצע לפני טיפולי פוריות
ד"ר נועם סמורזי'ק מאת: ד"ר נועם סמורזי'ק 13/04/2016

שרירנים, פוליפים, הידבקויות ושלל מומים אחרים - כולם עלולים לפגוע בהשתרשות העובר ברחם. זו הסיבה שחשוב לעבור בדיקת הי... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום דיקור מי שפיר וסיסי שליה

בניהול ד"ר יוסי הר-טוב
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו