מקור הוויטמין במזון הוא בעיקר בבשר, בביצים ובמאכלי חלב. הוויטמין נקשר בקיבה לגורם התוכי (הפנימי) (Intrinsic factor) וכמכלול הוא נספג במעי הדק הרחיקני (Terminal ileum).
הסיבות להתהוות חוסר בוויטמין B12 יכולות להיות חוסר בתזונה (בתזונה לקויה או במצבי תת-תזונה כלליים), הפרעות בספיגה (בקיבה או במעי-הדק) וכן מחלות מטבוליות (Inborn errors of metabolism). הנחה מקובלת היא שההפרעה בספיגה בגין חוסר בגורם התוכי (הפנימי) בקיבה (Intrinsic factor), מישנית לאטרופיה של רירית הקיבה, ולמחלת האנמיה הממאירה "Pernicious anemia" היא הגורם השכיח ביותר לחוסר בוויטמין B12. הנחה זו אוששה על ידי מרבית המקרים בארה"ב ובמערב-אירופה. מדובר בתסמונת אוטואימונית, של הרס תאים מפרישי חומצה ופפסין ברירית הקיבה המתפתחת בהדרגה בקרב מבוגרים. האבחון מבוסס על זיהוי נוגדנים כנגד התאים הפריטאליים, או הגורם הפנימי על רמת גסטרין גבוהה ועל תבחין שילינג המתוקן על ידי תוספת הגורם הפנימי. התרומה של זיהום בחיידק הליקובקטר פילורי להתהוות אנמיה ממאירה אינה ברורה.
סיבות אחרות לחוסר בוויטמין B12 כוללות מצבים שלאחר כריתה שלמה או חלקית של הקיבה, תסמונת זולינגר-אליסון, מחלות מעיים עם צמיחת-יתר של חיידקים, זיהומים בטפילים שונים שאף הם צורכים את הוויטמין, מחלות דלקתיות במעי, לימפומה הפוגעת במעי הדק הרחיקני, וכמובן, מצב שלאחר כריתת המעי הדק. מחלות הלבלב אף הן עלולות לגרום לחוסר בגין ליקוי בהפרשת פרוטאזות למיניהן הנחוצות למעבר הקובלאמין אל הגורם התוכי. מחלות מטבוליות הגורמות לחוסר בוויטמין B12 ואנמיה מגלובלסטית, כוללות את תת-הספיגה הייחודית של קובלאמין ופרוטאינוריה (תסמונת ע"ש Imerslund). תסמונת זו תוארה בארץ בקרב משפחות שמוצאן בלוב, עקב חוסר תורשתי בגורם הפנימי, וחוסר בחלבון נושא הוויטמין הטראנס-קובלאמין II.
מצב של חוסר בוויטמין B12 מתהווה בתהליך ובשלבים: בשלב הראשון נוצר מאזן שלילי המביא לירידה בתכולת הוויטמין במאגרי הגוף (ירידה ברמת הוויטמין B12 בנסיוב אך עדיין בתחום התקין). חוסר תפקוד בוויטמין מתבטא בשלב השני, בעלייה ברמת המטבוליטים בנסיוב (הומוציסטאין ו/או חומצה מתיל-מלונית), ובדלדול המאגרים (שלב בו רמת הוויטמין בדם יורדת מתחת לסף התקין). בשלב השלישי נוצרים הפרעה בדמות אנמיה מאקרוציטית-מגלובלסטית וליקוי בעצבים (Demyelination) המביאים להתבטאות הטיפוסית של חוסר בוויטמין B12.
המגוון הרחב של ההסתמנויות של חוסר ויטמין B12 מדגיש את חשיבותה של בדיקת הקובלאמין בכל מחלה ובשגרה, ותומך באפשרות להוסיף את הוויטמין למוצרי מזון בסיסיים.
האבחון של חוסר ויטמין B12 כיום הוא פשוט, ונקבע במדידה ישירה של הוויטמין בנסיוב. זמינות התבחינים ורמת הדיוק של תוצאותיהם מאפשרים את ניצולם לצורכי עריכת סקרים.
אם קיים חשד קליני, ולאור האפשרות של חוסר תפקודי בנוכחות רמות שנכללות עדיין בתחום התקין, מומלץ לבדוק את המטבוליטים (הומוציסטאין וחומצה מתיל-מלונית). מקובל לבצע תבחין השילינג לאבחון אנמיה ממאירה, או לאיתור סיבות אחרות לחוסר ויטמין B12.
-
חוסר ויטמין B12 תסמינים
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בן 80, סובל משריפה בכפות הרגלים לאחר ניתוחים בגב התחתון. האם יש דרך או תרופה שיקלו את הכאבים? התרופה גאבאפנטין שאני מקבל לא עוזרת לי.
-
שאלה: בבדיקות פרופיל הורמונלי שעשיתי לפני מספר ימים התקבלו הנתונים החריגים הבאים: platelets 138 MPV 12.8 כל שאר הנתונים היו בטווח הנורמה. אנא עזרו לי להבין ממה זה יכול לנבוע או מה ההשלכות של נתונים חריגים אלה.
-
שאלה: התגלתה אצלי רמה נמוכה של B12 ואני מעוניינת להעלותה. קראתי מקורות רבים באינטרנט שבהם יש פירוט של המזונות המומלצים, אך לא כולם טובים לי, ולא את כולם אני אוכלת, במיוחד עוף ובשר. לכן, אשמח לדעת, מתוך המזונות שאני כן אוכלת, כמה מתוכם בערך עלי לצרוך כדי לה
-
שאלה: אני בן 45. זה כשנה נרדמות כפות הידיים שלי בזמן שינה. בבדיקת EMG הכל נמצא תקין. בבדיקת אולטרסאונד נמצא "שטח של עצב מדיאנוס לפי כניסתו לתעלה 0.02 סמ"ר בגודל הנורמה בשתי הידיים". תוצאות בדיקת עצב אולנריס בשורש כף היד היתה תקינה בשתי היד
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- בדיקת ויטמין B12
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- שיעור יתר בנשים
- קרוטנמיה
- מחלות בבלוטות הרוק
- השמנת יתר חולנית
- רבדומיוליזיס
מאמרים בנושא חוסר ויטמין B12
אתם עומדים מול המראה ופתאום מבחינים בשערה אחת לבנה. כמה שבועות אחרי שנפטרתם משערת השיבה הסוררת, אתם מבינים כי זו אי... לכתבה המלאה
רמות נמוכות של ברזל, תת פעילות של בלוטת התריס ואפילו מחסור בשינה - כולם עלולים לגרום לכך שקר לך. רגע לפני שאתם שוב ... לכתבה המלאה