המומחים של Infomed מסבירים:
אקארבוס היא תרופה לטיפול בחולי סוכרת הניתנת דרך הפה. בניגוד לתרופות אחרות המשמשות לטיפול בחולי סוכרת המגרות ייצור והפרשה של אינסולין מהלבלב, מעכבת אקארבוס את עיכול הפחמימות וספיגת סוכרים מהמעי, ומפחיתה את עליית הסוכר בדם לאחר האוכל. אקארבוס מתאימה לחולי סוכרת סוג 2, שאינם תלויים באינסולין (NIDDM). שאינם מאוזנים על ידי תזונה בלבד. בחולים הנוטלים תרופה המגרה ייצור אינסולין מהלבלב (כגון גליבנקלאמיד), מוסיפה אקארבוס להשפעה מפחיתת הסוכר של התרופה הראשונה, וזאת כיוון שהיא פועלת במנגנון שונה.
אין להשתמש בה במקרים של רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל או למרכיבי התרופה האחרים, כיבים במעי או מחלת מעי דלקתית כרונית, חסימת מעיים (כולל חסימה חלקית) או שקיים סיכון לחסימה כזאת, הפרעות עיכול כלשהן הנגרמות כתוצאה מבעיות מתמשכות בתפקוד המעי, מצב כלשהו העלול להחמיר בשל גזים במעי (כמו בקע מפשעתי או סרעפתי חמור, הרמה של הסרעפת כתוצאה מהתנפחות המעי), הפרעה חמורה בתפקוד הכליות, או הכבד, היריון או הנקה.
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות לבליעה.תדירות וזמן נטילה
3 פעמים ביום מיד לפני הארוחה או עם תחילת כל ארוחה.
אין ליטול את התרופה בין הארוחות.טווח המינון
50-100 מ"ג בכל פעם. יש להתאים את המינון באופן אינדיווידואלי לכל חולה.
לעיתים יהיה צורך במינון של עד 200 מ"ג שלוש פעמים ביום.
עלייה הדרגתית במינון מסייעת להפחית תופעות לוואי הקשורות במעייםתחילת ההשפעה
תוך שעה אחת.משך ההשפעה
תוך שעה אחת.מנה שנשכחה
יש לדלג ולקחת את המנה הבאה עם תחילת הארוחה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, הפסקתה עלולה להביא לרמות גבוהות של סוכר בדם.מינון עודף
יש להיוועץ ברופא או לפנות לחדר מיון בצירוף אריזת התרופה. מנת יתר עלולה לגרום לנפיחות בטנית (עקב הצטברות של גזים במערכת העיכול), גזים או שלשולים. בנטילת מינון גבוה יותר, אין לקחת את המנה הבאה. יש להימנע מצריכת מזון ושתייה המכילים פחמימות למשך 4 עד 6 השעות הבאות לאחר מכן.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים אזהרות
תזונה
יש לקחת את התרופה עם הנגיסה הראשונה בכל ארוחה. הטיפול הראשוני בסוכרת שאינה תלויה באינסולין הוא תזונה דלת פחמימות ודלת שומן. יש להקפיד בתזונה שהומלצה על ידי הרופא.
צריכה של סוכר ביתי (סוכר קנה) או מזונות המכילים סוכר זה בזמן הטיפול עלולה לגרום לאי נוחות בבטן ואף לשלשול, עקב תסיסה של פחמימות במעי הגס.
אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.נהיגה
בשימוש בתרופה זו בלבד- אין בעיות ידועות. בשימוש יחד עם תרופות אחרות לטיפול בסוכרת (כמו תכשירים מקבוצת סולפונילאוריאה, מטפורמין או אינסולין), ייתכנו רמות נמוכות של סוכר בדם (היפוגליקמיה), מה שעלול להשפיע על יכולת הנהיגה.הריון
אין להשתמש. אין מידע על השימוש בזמן הריון.הנקה
אין להשתמש. לא ידוע האם התרופה מופרשת בחלב אם אנושי.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. התרופה אינה מיועדת לשימוש בילדים ומתבגרים עד גיל 18 שנים.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד, עלייה ברמת אנזימי כבד
- מחלת כליה
- מחלת מעי
- נטילת תרופות אחרות לסוכרת
סיכון ממנת יתר
אין נתוניםסיכון מפיתוח תלות
נמוך תופעות לוואי
גזים הם תופעת לוואי שכיחה מאוד בשימוש בתרופה.
תופעות לוואי שכיחות כוללות שלשול, כאבים בקיבה או בבטן.
לא שכיחות תופעות לוואי כמו בחילות, הקאות, הפרעות בעיכול, עלייה באנזימי הכבד, שמתבטאת בשינוי בבדיקות דם.
פנייה מיידית לרופא במקרים של דימום או חבורות שמופיעות יותר בקלות מהרגיל, תגובה אלרגית (פריחה, אדמומיות של העור, הופעה פתאומית של נגעים עוריים), חסימת מעי מלאה או חלקית המביאה לכאבים והקאות, דלקת כבד (עלולה לגרום לאי נוחות בבטן, צהבת, אובדן תיאבון), פריחה עם שלפוחיות או פצעים מוגלתיים.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/ רוקח בנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
פחם פעיל ותרופות הסופחות גזים וחומרים מהמעי, תכשירים המכילים אנזימים המסייעים לעיכול: אין ליטול בשילוב עם אקארבוס. אנזימים המפרקים פחמימות כגון עמילאז ופנקראז עלולים להוריד את השפעת אקארבוס.
ניאומיצין (אנטיביוטיקה המשמשת לפני ניתוחי מעי)- נטילה במקביל לאקארבוס עלולה לגרום לירידה ניכרת ברמות הסוכר בדם לאחר ארוחה וכן להגביר את השכיחות ומידת החומרה של תופעות הלוואי במערכת העיכול. ייתכן ותידרש הפחתת מינון זמנית של אקאבוס בהנחיית הרופא.
כולסטיראמין (המשמש לטיפול בגרד כתוצאה מבעיות כבד, כולסטרול גבוה או שלשול)- נטילתו במקביל עשויה להגביר את השפעתו של אקארבוס בייחוד בהקשר להפחתת רמות אינסולין לאחר ארוחה. יש להימנע מליטול את שתי התרופות באותו הזמן, ולהיזהר במקרה והטיפול בשתי התרופות מופסק במקביל.
דיגוקסין (המשמש לטיפול בכשל לבבי או בהפרעות קצב לב)- אקארבוס עשוי להקטין את הזמינות של דיגוקסין בדם, ועל כן ייתכן ויהיה צורך בהתאמת מינון של דיגוקסין.
מספר תרופות עלולות לגרום לעליית רמת הגלוקוז בדם ולשינוי במאזן העדין של רמות הגלוקוז בדם. תרופות אלו כוללות תיאזידים וחומרים משתנים אחרים (טיפול ביתר לחץ דם), קורטיקוסטרואידים (לטיפול בדלקת), פנותיאזינים (לטיפול בבעיות נפש), תרופות לטיפול בבלוטת התריס, אסטרוגנים, גלולות למניעת הריון, פניטואין (לטיפול בהתקפי אפילפסיה), חומצה ניקוטינית (להורדת רמת כולסטרול), חומרים סימפאתומימטיים (כמו אפינפרין ונוראפינפרין, העשויים לשמש בטיפול בדום לב, בירידה חמורה בלחץ הדם או בלידה מוקדמת), חוסמי סידן (לטיפול ביתר לחץ דם) ואיזוניאזיד (משמש לטיפול בשחפת). כאשר תרופות אלו ניתנות בשילוב עם אקארבוס, יש לעקוב בזהירות אחר מאזן הגלוקוז בדם. תכשירים אלו עשויים לגרום להיפרגליקמיה (עלייה ברמת הסוכר בדם), מה שעשוי להחליש את השפעתו של אקארבוס. כאשר מופסק הטיפול בהן, יש לעקוב אחר רמות הגלוקוז מחשש להיפוגליקמיה (ירידת רמת הגלוקוז בדם). [
תרופות נוספות לטיפול בסוכרת, המורידות את רמת הסוכר בדם (כמו תרופות מקבוצת הסולפונילאוריאה, מטפורמין או אינסולין). אם רמות הסוכר בדם יורדות יתר על המידה, ייתכן ויהיה צורך להפחית ולהתאים את המינון, בשל הסיכון להיפוגליקמיה.השפעת שימוש ממושך
ייתכן כי במהלך הטיפול הרופא ינחה בביצוע בדיקות דם לתפקודי כבד, בייחוד ב- 6-12 חודשי הטיפול הראשונים.