שמות מסחריים
קודאין (Codeine) הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות רקוד, קודיקל. קודאין שייך למשפחת תרופות אופייטיות, הוא דומה למורפין, אך חלש ממנו.
יעיל לטיפול ב:
תרופות המכילות קודאין בלבד (קודיקל, רקוד) מיועדות לדיכוי שיעול . תרופות אלה מנופקות לפי מרשם רופא בלבד. כמו כן, קודאין מהווה אחד המרכיבים גם בתכשירים להקלה על תסמיני ההצטננות ובסירופים לשיעול, כמו ברונכולט פורטה או היסטפד קומפאונד. חלק התכשירים מנופק ללא צורך במרשם רופא, וחלק אחר לפי מרשם רופא, בהתאם למינון ולשימוש בתרופה.
קראו עוד: כיצד תבדילו: שיעול חולף, אלרגיה או דלקת ריאות?
בנוסף, קודאין יעיל גם לשיכוך כאב קל עד בינוני, בדרך כלל בשילוב עם משכך כאבים ממשפחה אחרת. תרופות אלה כוללות: רוקסט, רוקסט פלוס, מיגרלב, קוד-אקמול, נורופן פלוס ועוד.
הנחיות חשובות:
זהירות: תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והן בעלות פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר. תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות. יש לוודא כי הנך מכיר את שם התרופה, המינון שהנך לוקח, תדירות המתן, משך הטיפול, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאלים.
יש לשים לב להתפתחות סבילות להשפעת התרופה- צורך ביותר טבליות להשגת אותה רמה של שיכוך כאבים. קודאין הופך בכבד למורפין, על ידי אנזים. מורפין הוא החומר המקל על הכאב ועל תסמיני השיעול. אצל אנשים שונים, בשל שינוי באנזים, תיתכן השפעה שונה. אצל חלק מורפין אינו מיוצר, או שמיוצר בכמויות קטנות- ולא מתקבל שיכוך כאב או הקלה בשיעול במידה מספקת, ואצל אחרים- יש נטייה לפתח תופעות לוואי חמורות, בשל ייצור גבוה של מורפין.
נטילת תרופה זו באופן קבוע, במיוחד לאורך זמן, עלולה לגרום להתמכרות. התמכרות לתרופה עלולה לגרום לתסמיני גמילה עם הפסקת השימוש בה. סימנים אפשריים עשויים לכלול: חוסר מנוחה, קשיי שינה, עצבנות, אי -שקט, חרדה, הרגשת פעימות הלב, עלייה בלחץ הדם, בחילה או הקאה, שלשול, איבוד תיאבון, רעד, צמרמורת או הזעה. הרופא ינחה בהפחתת המינון באופן הדרגתי לפני הפסקת התרופה. חשוב שלא להפסיק באופן פתאומי, מכיוון שזה עלול להגדיל את הסיכון לחוות תסמיני גמילה .
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בתרופות המכילות קודאין (Codeine) במקרים הבאים:
- אם ידוע על רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
- אם את בהריון או מניקה.
- אם אתם סובלים מקשיי נשימה, בעיות בריאות, אי ספיקת לב או הכבד, לחץ תוך גולגולתי או פגיעת ראש.
- אם אתם סובלים משלשול לאחר טיפול באנטיביוטיקה או כתוצאה מהרעלה ושפיתחתם חסימת מעיים. סיכון לחסימת מעיים.
- אם אתם נוהגים לצרוך אלכוהול באופן קבוע. התמכרות לאלכוהול.
- בו זמנית עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי MAO. יש להמתין 14 ימים עד לתחילת הטיפול עם קודאין.
במקרה של פירוק מהיר של קודאין ליצירת מורפין.
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: בן זוגי היה אצל רופא עור ואובחנו אצלו יבלות ויראליות במפשעה, הרופא אמר לו שזה נגרם כתוצאה מיחסי מין. יש לי מספר שאלות: 1 .ממה נגרמות היבלות ? 2. מה ההשלכות שלהן ? 3. האם גם אני צריכה לעבור בדיקה ? 4. האם זה כרוך בסכנות.
שאלה: אני בת 20. עברתי ניתוח להוצאת גידול שפיר מסוג Aneurysmal Bone Cyst מחוליה L4. הייתי מאוד מעוניינת לדעת על הגידול ועל המאפיינים שלו. ציסטה אנויריזמטית של העצם (Aneurysmal Bone Cyst) מוגדרת כגוש שפיר בעל חלל המכיל כלי דם רבים בצורת רקמה ספוגית. זהו גידול לא שכיח (כ-2.5% מכלל גידולי העצם) והוא מופיע בעיקר בגיל ההתבגרות, מתחת לגיל 20, בעיקר בעצמות ארוכות ובחוליות הגב, אולם הוא יכול להופיע בכל אחת מעצמות הגוף, הן בגברים והן בנשים באותה המידה. הגידול מתגלה בדרך כלל עקב כאב ממוקם או נפיחות, והאבחנה נעשית בצילום רנטגן. לעיתים יכול הגידול לעבור מפרק, בעיקר בחוליות, ולערב מספר עצמות סמוכות. בדיקות טומוגרפיה ממוחשבת ( בדיקת CT) ותהודה מגנטית ( בדיקת MRI) יכולות להשלים את הבירור. הטיפול המקובל הוא ניתוחי - כריתה מלאה של הגוש - אולם לעיתים זה לא אפשרי, ואז בוחרים באפשרות פחות רדיקלית. בברכה ד"ר נחום ורבין
שאלה: גידול מוחי יכול להיות ללא תסמינים לחלוטין. כאשר הוא גדול או לוחץ על איברים סמוכים הוא יכול לגרום הרבה תסמינים, בהם כאבי ראש חזקים, הפרעות בשינה, הפרעה בדיבור, במחשבה, בזיכרון, בשמיעה, הפרעה בתנועתיות יד או רגל, פרכוסים חדשים, חוסר שיווי משקל, שינוי בהליכה, ואובדן ראיה. אנא ראי בלינק הבא- http://www.tbts.org/faqDetails.asp?itemID=16089
שאלה: אני בת 13. איך אני מבקשת מאמא שלי לקנות לי טמפונים?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
צילום חזה
תרופות קשורות
-
לוסרטן (אוקסר, לוסרדקס, לוטן)
-
טוברמיצין (טובי)
-
בקלומתזון + פורמוטרול (פוסטר)
-
אספירין (מיקרופירין)
-
אקמול צינון יום