המומחים של Infomed מסבירים:
דובוטאמין הינה תרופה סימפאתומימטית המשמשת לטיפול תוך ורידי, קצר טווח, בקרב חולים הסובלים מאי ספיקת לב כתוצאה ממחלת לב או ניתוח לב. מדובר בתכשיר אינוטרופי, המשפר את עוצמת התכווצות שריר הלב ואת קצב הלב באמצעות הפעלת הרצפטור הבטא אדרנרגי. הטיפול איננו יעיל לטיפול במחלת לב איסכמית כיוון שהוא מגדיל את צריכת החמצן על-ידי שריר הלב. דובוטאמין משמשת גם לבדיקת אקו במאמץ/אקו דובוטאמין - בדיקה משולבת של מבחן מאמץ ובדיקת אקו לב, המאפשרת להעריך את יכולת התכווצות שריר הלב ואת תפקוד המסתמים במאמץ. במבחן זה משרים, באמצעות הזלפת דובוטאמין, שינויים פיסיולוגיים (בקצב הלב, עוצמת התכווצות הלב ובכלי הדם) המחקים מאמץ, במטרה לבדוק את תפקוד הלב בתנאי מאמץ בחולים שלא מסוגלים לבצע מאמץ. דובוטאמין ניתנת רק בבית חולים, תחת ניטור קפדני. אין להשתמש בדובוטאמין בחולים עם היסטוריה של הפרעות במסתמי הלב, גידול בבלוטת האדרנל, קצב לב מוגבר או חדר שמאלי מוגדל של הלב.
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
הזרקה תוך-ורידית.תדירות וזמן נטילה
אין מידע.טווח המינון
2.5-15 מק"ג עבור כל ק"ג משקל גוף בדקה. יש לנטר פעילות לבבית עד לקבלת התגובה הרצויה.תחילת ההשפעה
השפעה מתקבלת תוך 1-2 דקות.משך ההשפעה
השפעה מתקבלת תוך 1-2 דקות.מנה שנשכחה
לא סביר שיקרה כיוון שהתרופה ניתנת במרפאה על ידי צוות רפואי מנוסה.הפסקת התרופה
לפי הוראות הרופא המטפל.מינון עודף
תסמיני מינון עודף עשויים לכלול: חרדה, כאב בחזה, קצב לב מהיר או לא סדיר, כאב ראש, איבוד התיאבון, בחילה, קשיי נשימה, רעד והקאה. יש לפנות מייד לקבלת עזרה רפואית.אזהרות
תזונה
אין הגבלות.
אלכוהול
אין בעיות מיוחדות, אך אלכוהול עשוי להחמיר את המחלה עבורה ניתנת תרופה זו.
נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.
הריון
במחקרים בבעלי חיים, לא נראה נזק לעובר. אין די מידע לגבי השימוש בתרופה זו בבני אדם. יש להשתמש בתרופה זו בהריון רק במידה והיא חיונית. (B)
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.
תינוקות וילדים
לא מומלץ בילדים מתחת לגיל 12, אלא בהמלצה רפואית.
קשישים
לא ניתן.
דווח לרופא במקרה של
- הריון
- הנקה
- הפרעות קצב בלב
- סוכרת
- יתר לחץ דם
- אסתמה
סיכון ממנת יתר
גבוה
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנפוצות כוללות: כאב ראש ובחילה. כמו כן דובוטאמין עשוי להוביל ליתר לחץ דם, תעוקת חזה, אריתמיות לבביות וקצב לב מוגבר (טכיקרדיה). במקרה של כאב בחזה, תופעות אלרגיה, סחרחורת, עילפון, קצב לב מהיר וקשיי נשימה יש לפנות באופן מיידי לקבלת עזרה רפואית.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[סימטידין, מתילדופה]: תרופות אלו עשויות להגביר את הסיכון לתופעות הלוואי של דובוטאמין. [אנטאקאפון]: אנטאקאפון עשוי להגביר את השפעתו של דובוטאמין וכתוצאה גובר הסיכון לתופעות הלוואי שלו. במתן משולב זה יש לנטר בקפידה פעילות לבבית. [חוסמי בטא]: ההשפעה של חוסמי בטא מנוגדת לפעילותו של דובוטאמין ולכן יש להימנע ממתן משולב זה. [נוגדי דיכאון טריציקליים]: עשויים להגביר את השפעתו של דובוטאמין וכתוצאה גובר הסיכון לעלייה בלחץ הדם ובקצב הלב. שילוב זה יעשה בזהירות תוך השגחה על הדופק ולחץ הדם. [משתנים]: השילוב בין משתנים לבין דובוטאמין עלול לגרום להפרשה מוגברת של אשלגן מהגוף ולהגביר את הסיכון להפרעות בקצב הלב. במתן משולב זה יש לעקוב בקפידה אחר רמות האלקטרוליטים בדם ולדווח מייד לרופא על תופעות לוואי חריגות כגון: חולשה, סחרחורת, איבוד ההכרה, כאבים או התכווצויות שרירים ודופק לא תקין. [תרופות לטיפול בסוכרת]: דובוטאמין עלול להפחית את יעילותן של תרופות אלה, שכן הינו בעל השפעה המעלה את רמת הגלוקוז בדם. יש לעקוב אחר רמות הגלוקוז בדם ולשקול העלאת מינון התרופות הללו בהתאם.השפעת שימוש ממושך
הטיפול הוא קצר טווח. במהלך הטיפול יש לבדוק רמות אשלגן בדם, לחץ דם וניטור א.ק.ג.