אמטריציטאבין היא תרופה נוגדת נגיפים המשמשת לטיפול באנשים הנושאים את הנגיף HIV הגורם לאיידס. כמו כן התרופה משמשת לטיפול בדלקת כבד נגיפית מסוג הפטיטיס B.
מנגנון פעילותה הוא במניעת שכפול הנגיף באמצעות עיכוב האנזים טראנסקריפטאז הופך (reverse transcriptase).
כדי למנוע מצב של התפתחות זנים עמידים של נגיף ה HIV אמטריציטאבין ניתנת בשילוב עם תרופות אחרות המדכאות את הנגיף (כגון: טנופוביר ואפאבירנז). אמטריציטאבין ניתנת לרוב לחולים שזהו טיפולם הראשון כנגד הנגיף, או לחולים שנושאים הן את נגיף ה- HIV והן את נגיף ההפטיטיס B.
תופעות הלוואי השכיחות הן כאב ראש, בחילה, הקאה, שלשול, שיעול, סחרחורת, פריחה בעור ושינוי צבע העור בכפות הידיים והרגליים.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
כמוסות, תמיסה.
תדירות וזמן נטילה
פעם ביום.
טווח המינון
מבוגרים: 200 מ"ג ביום. ילדים מעל גיל 3 חודשים: 6 מ"ג עבור כל ק"ג משקל גוף. (עד מנה מקסימלית של 240 מ"ג ביום) תינוקות מתחת לגיל 3 חודשים: 3 מ"ג עבור כל ק"ג משקל גוף.
תחילת ההשפעה
1-2 שעות. ייתכן ויחלפו מספר שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.
משך ההשפעה
1-2 שעות. ייתכן ויחלפו מספר שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם נותרו 6 שעות או פחות עד המנה הבאה, יש לקחת מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.
הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא. כמות הנגיפים עלולה לעלות והתסמינים עלולים לחזור.
מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. ההשפעות של מנות עודפות גדולות אינן ידועות עדיין במלואן. יש ליידע את הרופא.
נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
תרי-טבע | TRI - TEVA
טרובדה | Truvada
אטריפלה | Atripla
סטריבילד | Stribild
אוויפלרה | Eviplera
אזהרות
תזונה
אין הגבלות.
נהיגה
אין בעיות ידועות.
הריון
במחקרים בבעלי חיים לא נמצא כי התרופה הזיקה לעוברים. ניתן בנשים הרות שיש להן עומס נגיפי גבוה ונגיף שעמיד לתרופות אחרות (B)
הנקה
בטיחות השימוש בהנקה לא הוכחה, אך במינונים הרגילים לא סביר שתהיינה לה השפעות שליליות על התינוק.
קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.
דווח לרופא במקרה של
מחלת כבד
תפקוד כליתי לקוי
חמצת (acidosis)
אלרגיה
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות הן כאב ראש, בחילה, הקאה, שלשול, שיעול, סחרחורת, פריחה בעור ושינוי צבע העור בכפות הידיים והרגליים. אמטריציטאבין בנוסף עשויה לגרום לחמצת מטבולית הבאה לידי ביטוי בכאבים וחולשת שרירים, קשיי נשימה, קצב לב לא תקין, בחילה, הקאה ונימול של הידיים והרגליים. כמו כן אמטריציטאבין עשויה לגרום לנזק כבדי המתבטא בבחילה, הקאה, שתן כהה והצהבה של העור והעיניים. בנוסף תיתכן התפתחות של דיכאון ושינוי בפיזור השומן בגוף.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
אין מידע.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בתרופה עשוי להגביר את הסיכון לנזק כבדי ולהתפתחות חמצת מטבולית. על כן, במהלך הטיפול בתרופה זו יערכו בדיקות תפקודי כבד וכליות.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"ד"ר אהוד רז היה רגיש בצורה בלתי רגילה. דאג להעביר את החוויה בצורה מקצועית. אנושית. עם יחס אישי וחם מההתחלה ועד הסוף. זו חוויה לא פשוטה והרגשתי בידיים מאוד מאוד בטוחות. תודה!"
שאלה: אני חושבת להיכנס להיריון, האם עליי לעבור בדיקה לגילוי נגיף ה- HIV?
תשובה:
עלייך לשוחח על כך עם הרופא המטפל בך. בחלק מן המדינות, הרופא המטפל נדרש על פי חוק להציע לך לעבור בדיקה לגילוי נגיף ה- HIV. במידה ואת חושבת כי את נמצאת בקבוצת סיכון להיחשף לנגיף ה- HIV או במידה ואת חושדת כי כבר נדבקת בנגיף, מומלץ לך ללכת להיבדק. במידה ואת מתגלה כנשאית של נגיף ה- HIV, ייתכן ותבחרי שלא ללדת ילדים בכלל. במידה ואת כבר נמצאת בהיריון כאשר את מתגלה כנשאית של הנגיף, ניתן לשקול לנקוט באמצעים שונים על מנת לצמצם את רמת הסיכון של העובר שלך להידבק בנגיף ה- HIV.
שאלה: האם ישנן תרופות אשר יכולות למנוע מן התינוק שלי להידבק בנגיף ה- HIV?
תשובה:
אין תרופות אשר יכולות להבטיח שתינוקך לא ידבק בנגיף ה- HIV, אולם התרופות יכולות לצמצם את רמת הסיכון שלו להידבק בנגיף. תרופה ששמה זידובודין (או בשמה המסחרי Retrovir) יכולות להקטין את הסיכוי להעברת הנגיף מן האם לתינוק בכשני שלישים. תרופת הזידובודין מאיטה את קצב ההתפתחות של הנגיף, כך שהמערכת החיסונית של העובר (אשר מסייעת להילחם בזיהומים) תוכל להתחזק. התרופה גם מכונה איי. זי. טי. (AZT)
שאלה: כיצד אוכל לדעת אם התינוק שלי נדבק בנגיף ה- HIV?
תשובה:
במהלך תקופת ההיריון, הנוגדנים (מרכיב במערכת החיסונית אשר אחראי להילחם בנגיפים) של האם מועברים אל העובר. כלומר, כל עובר של אישה אשר נשאית של נגיף ה- HIV, יימצא כנשא של נוגדנים לנגיף ובדיקתו לנגיף תצא חיובית בתחילה. אין הדבר אומר כי התינוק נדבק בנגיף ה- HIV. תינוקות שומרים במערכת החיסונית שלהם את הנוגדנים של האם עד אשר הם מסוגלים לייצר נוגדנים עצמיים, דבר אשר מתרחש בין גיל שישה חודשים עד שנה וחצי. במידה והתינוק אינו נדבק בנגיף, הוא יאבד במהלך הזמן את הנוגדנים של האם והבדיקה של נשיאת נגיף ה- HIV תצא שלילית אי שם בגיל חצי שנה עד שנה וחצי. במידה והתינוק נדבק בנגיף ה- HIV, הוא יאבד במהלך הזמן את הנוגדנים של האם, אולם הוא יתחיל לייצר נוגדנים עצמיים לנגיף ה- HIV. הבדיקה של נשיאת נגיף ה- HIV תצא חיובית והיא תמשיך להיות חיובית למשך שארית חייו. בדיקות דם אחרות, המכונות PCR (תגובת שרשרת פולימראז) ותרבית חיידקית, יכולות לשמש גם הן על מנת לבדוק תינוקות לגבי עובדת היותם נשאים של נגיף ה- HIV. בדיקות אלה מאפשרות לרופא המטפל לבדוק נשאות של הנגיף במהלך ששת חודשי החיים הראשונים של התינוק. בדיקות אלה אינן זמינות בכל המרפאות, אולם כדאי לשאול את הרופא המטפל בכם לגבי זמינותן של בדיקות אלה.