גאנירליקס הינו אנטגוניסט להורמון האנדוגני, (GNRH (Gonadotrophin Releasing Hormon, הקרוי גם LHRH . פעילותו באה לידי ביטוי בדיכוי מיידי של הפרשת הורמון ההצהבה (LH) וכך הוא מדכא ביעילות רבה את הביוץ העצמוני המוקדם במהלך גירוי שחלתי מבוקר בעת טיפולי הפריה חוץ גופית. כאשר המטרה היא לאפשר לביציות להגיע לרמת הבשלות הנדרשת להפריה.
גאנירליקס ניתן בהזרקה תת-עורית יומיומית החל מהיום השישי לטיפול בפוליטרופין (הורמון דמוי FSH הטבעי הניתן לצורך התפתחות הזקיקים בשחלות) ועד לשלב בו קיימות מספיק ביציות בשלות בגודל הרצוי לשם הפרייתן.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
הזרקה תת-עורית. עדיף באיזור העליון של הרגל כאשר מומלץ לבחור נקודת הזרקה שונה בכל יום, כדי להקטין את האפשרות לגירוי מקומי. הופעת בועה/ות אוויר במזרק המוכן לשימוש, היא צפויה ואין צורך להסיר את הבועה/ות.
תדירות וזמן נטילה
פעם ביום. התחלת הטיפול תיעשה ביום החמישי או השישי של הגירוי השחלתי עם הורמוני המין. יש להמשיכו עד וכולל היום שבו יינתן הגירוי להתחלת הביוץ.
טווח המינון
0.25 מ"ג, פעם ביום.
תחילת ההשפעה
מניעת הביוץ המוקדם היא מיידית.
משך ההשפעה
מניעת הביוץ המוקדם היא מיידית.
מנה שנשכחה
במקרה ונשכחה מנה במועד הרצוי, והאיחור הוא מעל 6 שעות, יש לקחתה מייד כשנזכרים, וליצור קשר עם הרופא המטפל. אין להזריק מנה כפולה כפיצוי.
הפסקת התרופה
אין להפסיק הטיפול ללא הוראה מהרופא המטפל.
מינון עודף
במקרה של מינון עודף מתקבלת הארכת משך הפעולה של התכשיר, אך לא סביר שיתעוררו תופעות טוקסיות. במקרה זה מומלץ לעשות הפסקה זמנית בטיפול.
אחסון
2-30 מעלות צלזיוס. אין להקפיא.
אזהרות
תזונה
אין הגבלות.
אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.
נהיגה
השפעת התרופה על הנהיגה לא נבדקה.
הריון
השימוש בתרופה זו בהריון אסור. (X) יש לשלול הריון לפני תחילת הטיפול. מומלץ להשתמש באמצעי מניעה לא הורמונלי לפחות חודש לפני הטיפול.
הנקה
לא רלבנטי.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. השימוש אינו רלוונטי בקבוצת גיל זו.
קשישים
השימוש אינו רלוונטי בקבוצת גיל זו.
דווח לרופא במקרה של
הנקה
הריון
אלרגיה פעילה
מחלת כבד או כליה
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות כוללות: כאב ראש, בחילה, אדמומיות או כאב באיזור הזרקה. במקרה של תופעות אלרגיה, מקומיות או כלליות, כגון פריחה, גרוד, נפיחות, קשיי נשימה ותעוקת חזה יש להפסיק את הטיפול לפנות מייד לקבלת עזרה רפואית.
כיסוי המחט מכיל גומי/ לטקס טבעי יבש, אשר בא במגע עם המחט ועלול לגרום לתגובות אלרגיות.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
אספירין, תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית כגון תרופות להרגעה, לשינה, פרקינסון ואפילפסיה, תרופות נגד קרישת דם, להורדת לחץ דם, אנטיביוטיקה מכול הסוגים, תרופות להצטננות.
השפעת שימוש ממושך
במהלך הטיפול יש לעקוב אחר בדיקות הדם, בפרט ספירת כדוריות הדם הלבנות ורמות ההורמונים. כמו כן יש לבצע אולטרסאונד לבדיקת מספר הזקיקים המתפתחים בשחלה וגודלם.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"אלעד פשוט קוסם! כל אדם בעולמנו צריך אלעד לצד הרפואה הקונבנציונלית כדי להיות באמת במיטבו ולפתור בעיות שלכאורה הרופאים לא יודעים/מנסים לפתור. וההקלה מיידית. פשוט קוסם!!!!"
"ד"ר בלום העניק לי טיפול מקצועי ולשביעות רצוני.הטיפול היה מלווה ברגישות מצידו ובאוירה נינוחה, דבר שהקל עלי את השהות אצלו..יצאתי מרוצה, וזה הכי חשוב..תודה רבה"
שאלה: אני משתמשת בהתקן "מירנה" מזה מספר חודשים ואין לי מחזור בכלל. התחילו לצאת לי כתמים בפנים, אני סובלת מנשירה שלא נפסקת ושיעור בפנים - מכל אלה לא סבלתי לפני כן. האם אלה תופעות "נורמליות" למירנה ?
תשובה: התופעות אינן נשמעות תקינות! בגלל שהתקן תוך- רחמי מסוג מירנה מכיל פרוגסטרון, ייתכן שרמת הפרוגסטרון בדמך עלתה, וזה גורם לתופעות הנ"ל. אנא פני בהקדם לרופא נשים להערכה ושקילת הוצאת ההתקן.
אהלן, שבוע הבא (אהיה בשבוע 19+4) אני עתידה לעבור דיקור מי שפיר. אני לוקחת ציפרלקס 10 מ"ג כבר כארבע שנים בעקבות הפרעת פאניקה. האם ניתן לבצע את ההליך למרות נטילת התרופה? האם יש בכך סכנות?
שלום ד"ר. ביצענו בדיקות גנטיות מורחבות בשיבא ואני נמצאתי נשאית ל2 מחלות המועברות בתורשה אוטוזומלית רצסיבית. בן זוגי התגלה כלא נשא. כחלק מייעוץ שביצענו לאחר מכן קיבלנו את ההמלצות להמשך לבצע: 1. או ריצוף מלא +MLPA(אנליזת חסרים ותוספות) אצל בעלי לגנים הרלוונטיים. 2. או ריצוף במסגרת פאנל סקר מורחב זוגי המרצף גם את הגנים הרלוונטיים כחלק מסוללת הגנים הנבדקים בפאנל. לא כל כך הבנו מה זה מה, ומה כל אחת מהבדיקות אומרות. האינטרנט עמוס במידע ורק הלכתי לאיבוד. במקרה כמו שלנו, מה בדר"כ עדיף לבצע? והאם רק ברק צריך? או לבצע פאנל זוגי מורחב (נקרא גם אקסום?) גם לי וגם לבעלי. ממש הלכנו לאיבוד מהייעוץ הזה.
שלום אני מתלבטת אם לבצע את בדיקת מי השפיר בשבוע 17 ו4 ימים או בשבוע 18 ו4 ימים , כאשר כל התוצאות מתקבלות עד חודש כאשר במרכז השיקולים: לא לבצע מוקדם דבר שיכול לסכן את ההריון , דיוק התוצאות , זמן מספק לביצוע הפלה לפני שבוע 22. אודה להמלצה רפואית 🙏
שלום אני בת 37 ועשיתי דיקור מי שפיר וזאת התוצאה שהגיעה: לא נמצאה עדות לחסר או תוספת כרומוזומלית באתרים הידועים כפתוגניים ו/או הגורמים לתסמונת גנטית ספציפית ידועה, אולם נצפה חסר של Kb949 של דנ''א בכרומוזום 21.2p21.3-Xp, החופף עם 2 גנים מתוכם 1 מסוג MORBID-OMIM. גנים מסוג IL1RAPL1 (300206). מה זה אומר? יש לי עובר נקבה , מה עליי לעשות מעכשיו? מה רמת הסיכונים ומה הסיכונים?