גמציטאבין היא תרופה המיועדת לטיפול בסוגים שונים של סרטן. היא ניתנת לטיפול בסרטן ריאות מתקדם או גרורתי מסוג non-small cell, (כטיפול בקו ראשון היא ניתנת ביחד עם ציספלאטין); בסרטן לבלב מתקדם או גרורתי מסוג אדנוקרצינומה, (גם במיקרים בהם חולים לא הגיבו לטיפול בפלואורואוראציל); בסרטן מתקדם או גרורתי של שלפוחית השתן, בשילוב עם ציספלאטין; בסרטן שד גרורתי וחוזר, בשילוב עם פאקליטאקסל, ולאחר טיפול כימותראפי שכלל תרופה ממשפחת האנטראציקלינים (דאונורוביצין, דוקסורוביצין, אפירוביצין). ניתנת בסרטן השחלות בשילוב קרבופלטין.
גמציטאבין גורמת נזק לחומר הגנטי של התאים הסרטניים ועל-ידי כך מונעת את צמיחתם והתחלקותם של תאים אלו, ומביאה למותם. כמו תרופות אחרות נוגדות סרטן, גמציטאבין גורמת לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
תמיסה להזרקה.
תדירות וזמן נטילה
עירוי תוך ורידי, בד"כ למשך 30 דקות. הטיפול נעשה במחזורים, ומשתנה לפי כל סוג סרטן. בד"כ התרופה ניתנת אחת לשבוע, עם הפסקה של שבוע בין כל מחזור למחזור. ההזרקה נעשית בידיים מיומנות תחת השגחה רפואית.
טווח המינון
1000-1250 מ"ג למטר מרובע שטח גוף.
תחילת ההשפעה
מייד, אך עשויים לחלוף מספר שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.
משך ההשפעה
מייד, אך עשויים לחלוף מספר שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.
מנה שנשכחה
לא סביר, כיוון שהתרופה ניתנת תחת השגחה קפדנית של רופאים מקצועיים.
הפסקת התרופה
התרופה ניתנת תחת השגחה קפדנית של רופאים מקצועיים.
מינון עודף
לא סביר, כיוון שהתרופה ניתנת תחת השגחה קפדנית של רופאים מקצועיים. במקרה צורך- יינתן טיפול תומך.
אחסון
יש לעקוב אחר הוראות היצרן שכן הוראות האחסון שונות בין התכשירים.
אזהרות
תזונה
אין הגבלות.
נהיגה
מומלץ להימנע מנהיגה עד בחינת השפעת התרופה. תיתכן ישנוניות.
הריון
יש להתייעץ עם הרופא. לא לשימוש בהריון אלא אם קיים צורך ברור. יש להימנע מהעיסוק והמגע הכרוך במהילת התרופה.
הנקה
לא ידוע אם התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. יש להפסיק להיניק במהלך הטיפול בתרופה זו.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.
קשישים
לא צפוי צורך בהפחתת המינון. שימוש זהיר אם קיים ליקוי בתפקודי כבד או כליות.
ניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.
דווח לרופא במקרה של
דיכוי מוח עצם בעבר
זיהום או מגע קרוב עם חולה במחלה זיהומית לאחרונה, בעיקר אבעבועות רוח או הרפס
מחלה דנטלית
מחלת כבד
מחלת כליה
חיסונים אשר ניתנו לאחרונה
תגובה אלרגית בעבר לתכשיר מקבוצה זו
סיכון ממנת יתר
אין נתונים
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
גמציטאבין גורמת לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
יש לדווח לרופא במקרה של חום גבוה ובמידה ומתפתחים דימומים לא צפויים. תופעות לוואי נוספות כוללות: בחילה והקאה, תסמינים דמויי שפעת, עייפות, אובדן תיאבון, פריחה, עלייה זמנית באנזימי כבד, דם או חלבון בשתן. תופעות לוואי אלו חולפות בדרך-כלל במהלך הטיפול או עם סיום הטיפול.
חשוב לדווח לרופא או לאחות על תופעות הלוואי כדי שיוכלו לעזור במתן ייעוץ מתאים שיקל עליהן. תופעות לוואי פחות שכיחות הן: שלשול, נשירת שיער, כאבים וכיבים בפה, חולשה קיצונית, הפרעות נשימה (יש לדווח מייד לצוות הרפואי).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
חיסונים חיים: אין לתת לחולים המקבלים תרופות נוגדות סרטן. תרופות אלו מחלישות את מערכת החיסון וייתכן זיהום לאחר חיסון של נגיף חי.
תרופות המדכאות את מוח העצם, קרינה: עלולים להגביר את רעילות הגמציטאבין. יש צורך להוריד את מינון אחת מהתרופות.
נוגדי קרישה, תרופות ממשפחת NSAID, מעכבי טסיות: תרופות אלו עלולות להגביר את הסיכון לדימומים.
תרופות המעודדות צמיחת תאי דם, כגון: GCSF, GMCSF, פילגראסטים: אין להשתמש בתרופות אלו 24 שעות לפני ו- 24 שעות אחרי תחילת הטיפול הציטוטוקסי.
השפעת שימוש ממושך
הטיפול בגמציטאבין מלווה בבדיקות שגרתיות של ספירת תאי דם, תפקודי כבד וכליות.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: לביתי בת השנה וחודשיים יש ציסטה דרמואידית בעפעף עליון מגיל חודשיים אשר גדלה. אנחנו מעונינים להוציא לה את הציסטה. האם כדאי לקחת רופא פרטי מומחה? האם כדאי לחכות לגיל מאוחר יותר? הרופא אמר שאפשר כבר להוציאה, אבל שזה לא דחוף. אשמח לקבל את תשובתכם.
תשובה: ישנם מספר סוגי ציסטות, ורק על ידי בדיקה גופנית אפשר להתייחס לסוג המסוים של הציסטה. השכיחה ביותר מבחינת המיקום והגיל של ביתך היא ציסטה הנקראת מיליאום (milium). גודלה כ- 2-1 מ"מ, היא שטחית, צבעה לבן-צהבהב והיא בדרך כלל ממוקמת בעפעפיים, בלחיים ובמצח. הציסטה יכולה להתפתח בכל גיל, אפילו בתינוקות. הציסטה מלאה בחומר הנקרא קרטין שהוא אחד ממרכיבי השכבות בעור. הטיפול בציסטה מעין זו נעשה בפעולה כירורגית פשוטה של הוצאת הציסטה. היא לא נעלמת מעצמה, אך זו אינה פעולה דחופה ואפשר לעשותה בזמן המתאים לכם. אין סיבה ללכת לרופא פרטי. הרופאים בבתי החולים הציבוריים לא פחות טובים ורובם הם אלה שנמצאים גם בתחום הפרטי. בשל החשיבות האסתטית של המיקום אני ממליץ לבחור ברופא שיש לו ניסיון בהוצאת ציסטות כאלה. הם יכולים להיות רופאי עור, כירורגים פלסטיים ורופאי עיניים המתמחים בכירורגיה אסתטית של ארובת העין. ד"ר גיל טאובר - אינפומד
מה שלומך שוב אני בקשר לאבי עשינו ct. תוצאה : הרחבה בולטת מאד של צינור הלבלב עם אטרופיה של כל פרנכימת הלבלב פרט לראש uncinate process , לא ניתן לראות גוש בנפרד מהפנכימה אבל הרחבה בולטת מאד רומזת על תהליך חוסם באזורהראש הלבלב. יש תהליך ציסטי שבולטמuncinate proses לכיוון האורטה וI've ומודד2.6כפול 2.6 בחתך136 זה יציב יחסית מהMeir . אין מישור דומני בין התהליך הציסטיבאזורבראש הלבלב והוריד הפורטלי. ללא חסימה של הוריד הספקני ווללא עדות למעורבות של העורקים באזור . ללא ממצא טיול או באדרנלין ללא ממצע פתולוגי אחר בקיבה מעי דק או תוספתן.. הסתיידות אטרו סקרלרוטבינינת באאורטה לסיכום :הרחבה של כל צינור הלבלב ואנטרופיה חשוד כתהליך חוסם הרחבה דל דרכי המרה ללא עדות לתהליכים משניים מוקדים בכבד או במקום אחר. אם אפשר סיפרתי לך שכל הבדיקות מצוינות מה זה אומר הכירורג אומר שהסי טי לא תקין הרופא משפחה אומר זה מעולה אשמח לחוות דעת שלא יהיה מאוחר מדי שלא עשינו אולי משהו שהיינו צריכים לעשות תודה רבה
חוות דעת בעלת משמעות ניתנת רק לאחר בדיקת כל הנתונים ובדיקת החולה. אתם מוזמנים לשלוח פרטי התקשרות ל-ronen.brenner@gmail.com ומזכירתי תחזור אליכם.
הוסף תגובה
לבלב
עפר20/07/2015 | 17:14
יש לציין שהיציאות התחילו שנה לפני ועדו קסטרופיה והכל יצא בסדר עד שבדצמבר לקחתי אותו לבית החולים בקושי יכל ללכת האם כל זה היה רק בגלל האבנים שחסמו את דרכי המרה אחרי שהוציאו הבדיקות והכל התחיל להסתדר הכירורג בילינסון טוען שהסי טי לא תקין דר חדד אמר לי שלא תקין עמיתך דר חדד שבטח אתם מכירים בן אדם ורופא מדהים אשמח לחוות דעת מפורטת כדי שלא עשינו שום טעות תודה על הכל וסליחה על הבלבולי מח
הוסף תגובה
לבלב
עםר19/07/2015 | 10:41
הכל התחיל בדצמבר חודשיים איומים עם יציאות בלתי פוסקות רק אחכ שהביאו לנו קריאון הכל התחיל להסתדר ואולי יש אור בקצה המנהרה
הוסף תגובה
לבלב
עפר19/07/2015 | 10:32
בדצמבר אבי אושפז בגלל בדיקות דם לא טובות וצהבת עדו לו מעקף אחכ בבדיקה דרך הפה הוציאו לו 2 אבנים שחסמו את דרכי המרה ואחרי חודשים התחיל להרגיש טוב עם כל הבדיקות גם טובות לא הסכמתי לא לניתוח ולא לטיפול כימי שהציעו לי ואני מקווה שעשיתי טוב אבקש לדעת מה הסי טי אומר שלא טעינו במשהו כמו שספרתי במהלך ינואר פברואר לא נתנו לאבא שלי מס חושים לחיות
מה ההבדל בין מס' נגעים ציסטיים מוגדרים היטב בעלי סמיכות נוזלית בראש הלבלב לבין גידול? ציסטה בעלת סמיכות נוזלית יכולה להכיל תאים? האם ממצא ציסטי בודד חשוד יותר ממצא של מס' ציסטות ?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
ציסטה שהתיבשה
יחיאל24/09/2022 | 16:55
שלום רב. בגיל חמישים וחמש עשיתי בדיקת סיטי על דעת עצמי ובצילום התגלתה ציסטה קטנה בלבלב. שאלתי את הרופאה בבית החולים ואמרה כי הציסטה מאוד קטנה ואין מה לעשות. בגיל שישים ותשע פניתי לצילום נוסף בו הציסטה גדלה ל-4 מ''מ לערך, אלא שהציסטה התיבשה. הרופא בבית החולים הציע לכרות שליש מהלבלב כולל הציסטה. הסכמתי. מאז שנת 2011 אני מתלבט אם הסכמתי היתה נכונה, כי בשל חוסר בלבלב אני מזריק אינסולין ארבע פעמים מדי יום, והיום מתחילה להיווצר בעיה בכליות. אציין שהמנתח שלח את הציסטה הכרותה לבדיקת ביופסיה והתוצאה לא היתה חד משמעית. אודה אם תשיב.
הוסף תגובה
נגעים ציסטיים
גילה13/08/2013 | 00:29
להלן ציטוט מפענוח CT שנעשה לאמי בת 72 (כתבתי זאת בעבר)" הלבלב- מס' נגעים מוגדרים היטב בקוטר של עד 19 מ"מ בעלי סמיכות נוזלית בראש הלבלב. בסיכום: מס' נגעים ציסטיים בראש הלבלב, בהסתכלות מכוונת על בדיקת CT עמוד שידרה מ 2011 ו 2012 אשר בוצעו ללא חומר ניגוד נראה כי קיימים" 1.ציסטות בעלי נטייה לממאירות גדלים בקצב מהיר יותר מציסטות שפירות? 2.חייב לבדוק את תוכן הנוזל או ניתן להסתפק בפענוח CT או אולטרא סאונד משוכלל ע"י אונקולוג מומחה בתחום? 3.מה ההבדל בין ציסטה בעלת נוזל צלול לנוזל סמיך לצורך אבחנה?
שלום גילה. נגעים כפי שאת מתארת הם למעשה תאור של ממצא בהדמיה כמו אולטראסאונד או CT, של שלפוחיות מלאות בנוזל. כשיש ממצא כזה בלבלב יש צורך לדעת מה טיבו, האם שפיר או בעל נטיה לממאירות. לכן כשיש ציסטות חשודות ניתן לבצע ניקור שלהן בכדי לקבוע זאת. המונח גידול בלבלב ניתן כשיש כבר תוצאה של ביופסיה. גם ציסטות בעלות סמיכות נוזלית יכולות להכיל תאים. מספר הציסטות אינו אינדיקציה לטיבן. גודל הציסטת, המבנה שלהן ותוכן הנוזל שבתוכן הם המדדים שלפיהם קובעים את המשך הטיפול.
היי דר שמי בלה ואני קרה בניורק ויש לי סרטן הלבלב כמעט 5 שנים ועשתי טיפול כימו בבית חולים סלון בניורק ו כרגע איין להם אפשרות לטפל בי כי הגוף שלי לא מקבל את הכימו יותר ואני מבינה מהרופאים שזהו הייתי רוצא לשמוע ממך ולקבל עוד עצה אולי יש טיפול אחר תודה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
טיפולי כימו לסרטן הלבלב
רפים09/10/2020 | 23:59
הי בלה גם לאשתי יש סרטן הלבלב רציתי לשאול אזיה טיפולי כיו עשית וכמה טיפולים תודה
אמי בת 85 עברה אירוע מוחי ובבדיקות גילו סרטן גרורתי בזנב הלבלב עם הרבה גרורות בכבד ובאגן הימני. איזה אוספיס מומלץ ? ואיך לתת לה איכות חיים טובה ללא סבל?
ניתן לתת טיפול אונקולוגי לחולי סרטן לבלב גרורתי גם בגיל 85 וגם לאחר ארוע מוחי. היכולת לטפל, לשפר איכות חיים ולהאריך את החיים, קשורה למצב הבסיסי של החולה. בהוספיס ניתן רק טיפול לשיכוך כאב ולא ניתן טיפול אונקולוגי מאריך חיים. הייתי מתייעץ עם אונקולוג מתאים לגבי הדרך הטיפולית המתאימה לאמך. אם תרצי לקבל יעוץ שלי ניתן לפנות לטלפונים המצורפים באתר.