שמות מסחריים
בילדים, סומאטרופין, הורמון הגדילה משמש כטיפול בבעיות גדילה הנגרמות על ידי אי-הפרשה או הפרשה לא מספקת של הורמון הגדילה מבלוטת יותרת המוח, בבעיות גדילה עקב סינדרום טרנר, בעיכוב גדילה בילדים עקב אי ספיקה כלייתית, בתסמונת פרדר-וילי, ובילדים שנולדו קטנים לגיל ההיריון. במבוגרים- משמש כטיפול במחסור בהורמון גדילה מאז הילדות, ובמקרי חוסר בהורמון גדילה עקב בעייה בבלוטת יותרת המוח.
הורמון הגדילה, סומאטרופין (Somatropin), מיוצר בבלוטת יותרת המוח.
אצל ילדים ומתבגרים הורמון זה ממריץ צמיחה והתפתחות תקינה של הגוף. אם הורמון זה אינו מיוצר בכמות מספקת חלה האטה בצמיחה, והתוצאה היא קומה קצרה, מתחת לגבול התחתון של גובה תקין.
היום קיימת צורה סינתטית של החומר המחליפה את ההורמון הטבעי שנהגו לתת קודם. החומר הסינתטי מיוצר בטכניקה של הנדסה גנטית, והוא קיים מ- 1986.
הורמון גדילה ניתן בהזרקה באופן סדיר לילדים הסובלים ממחסור בהורמון הטבעי, והוא ממריץ צמיחה תקינה. הטיפול נמשך מתקופת הילדות עד שמגיעים לגובה המצופה בסוף תקופת ההתבגרות. ככל שמתחילים בטיפול מוקדם יותר כן גוברים הסיכויים להצלחה מלאה.
הורמון גדילה אינו יעיל כאמצעי לגביהה כאשר רמות ההורמון בגוף תקינות.
עבור ילדים, משמשת התרופה לטיפול בקומה נמוכה הנגרמת עקב אי הפרשה או הפרשה לא מספקת של הורמון הגדילה מבלוטת יותרת המוח, בילדים עם קומה נמוכה בשל סינדרום טרנר, בילדים עם קומה נמוכה עקב אי ספיקה כלייתית, ילדים עם קומה נמוכה המשויכת לסינדרום נונאן, לטיפול בהפרעת גדילה אצל ילדים נמוכים שנולדו קטנים ביחס לגיל ההיריון, ולא הצליחו עד גי ל 4 להדביק את קצב הגדילה הרצוי לגילם.
משמש גם כטיפול במבוגרים עם מחלות בהיפותלמוס- היפופיזה, בשל גידולים, המטופלים על ידי תרופות, ניתוחים או טיפול קרינתי או בחולים מבוגרים שחסר בהורמון גדילה החל אצלם בילדותם.
למרות אזהרותיהם של הרופאים ורשויות הספורט, יש לעיתים ספורטאים העושים שימוש לרעה בחומר זה כדי לפתח את שריריהם, בדומה לשימוש בסטרואידים אנאבוליים.
רק לעיתים נדירות נצפות תופעות לוואי עם השימוש בתרופה זו. הגדילה מנוטרת בקפידה תוך כדי הטיפול. קיים סיכון קל להתפתחות סוכרת, ולעיתים עלולה לחול ירידה בתיפקוד בלוטת התריס.
הטיפול צריך להתבצע תחת השגחה של רופא מומחה.
שימושים נוספים הנחקרים כיום הם טיפול ברזון קיצוני הנובע מאיידס ורזון הנובע מסרטן.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 15 וחצי. הבעיה שלי היא שאני הכי נמוך בשכבה שלי. הגובה שלי הוא 160 ס"מ. אני לא גובה, או שאני גובה ממש מעט. לכל החברים שלי היתה תקופה בה הם גבהו הרבה בזמן קצר, ורק אני לא גובה. רציתי לדעת אם יש דרכים להאיץ את הגדילה שלי, ואם כן, אילו דרכים
שאלה: כיצד ממטפלים בפרוגריה?
שאלה: אני בת 25. ההריון הראשון התקדם בסדר גמור, כל הבדיקות היו תקינות חוץ מהתוצאה בבדיקת חלבון עוברי שהיתה 1:43. בעקבות תוצאה זו נאלצתי לבצע ניקור מי שפיר בשבוע ה-21. באותו יום היו לי צירים, ירידת מים ופתיחה, שבעקבותיהם התרחשה לידה מוקדמת. התוצאות של בדיקת מי השפיר היו תקינות. לאחר כחודש עברתי אולטרסאונד והטכנאית אמרה לי שיש רושם שיש לי רחם דו-קרני. אף רופא שבדק אותי לפני ההריון ובמהלכו לא הבחין בזה. לאחר ההפלה התייעצתי עם הרבה רופאים שטענו כי ההפלה נגרמה כתוצאה מהניקור, ורק רופאה אחת טענה כי ההפלה התרחשה עקב רחם דו-קרני, והמליצה לבצע היסטרוסקופיה של הרחם. אני מתכוונת שוב להיכנס להריון אבל מאוד חוששת שהסיפור הזה יחזור על עצמו. האם רחם דו-קרני יכול לגרום להפלה? באמצעות איזו בדיקה ניתן לברר אם יש לי רחם דו-קרני? האם היסטרוסקופיה עלולה לגרום לסיבוכים כלשהם בעתיד?
שאלה: בני מקבל נורדיטרופין בשל חוסר בהורמון גדילה שהתגלה, והוא מקבל תרופה זו במשך קרוב לחמש שנים. הוא נולד פג בשבוע ה-32 של ההריון. אם תרופה זו מגדילה את הסיכוי לחלות בסוכרת, מה עלי לעשות? האם להמשיך את מתן התרופה או להפסיקו? גובהי 1.50 מ' וגובה אביו 1.70.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
-
צילום רנטגן
תרופות קשורות
-
פליביזומב
-
חיסון נגד וירוס הפפילומה
-
חיסון פוליו