שמות מסחריים
-
פלקווניל Plaquenil
הידרוקסיכלורוקווין ניתנת במקור למניעה וטיפול במלריה, אך היא לא פועלת כנגד כל סוגי המלריה. כמו כן היא ניתנת, בדרך כלל בשילוב עם תרופות נוספות, לטיפול במספר מחלות אוטואימוניות, כגון לופוס (זאבת אדמנתית) ודלקת פרקים שגרונית. הטיפול במחלות אלו ניתן בדרך כלל כטיפול בקו שני לאחר שתרופות הקו הראשון אינן מצליחות לטפל בבעיה.
התרופה ניתנת לפעמים גם לטיפול במחלות זיהומיות נוספות, כגון אנדוקרדיטיס (דלקת של שריר הלב) ו- Q fever.
בחולי לופוס הידרוקסיכלורוקווין יעילה כנגד גילויי העור וכנגד דלקות המפרקים.
תופעות הלוואי השכיחות הן כאבי בטן, בחילות, חוסר תיאבון, שלשולים, סחרחורות וכאבי ראש.
הידרוקסיכלורוקווין אינה מיועדת לשימוש ממושך בילדים והיא מותרת לשימוש בחולים עם חסר באנזים G6PD, אך יש להשתמש בה בזהירות בחולים אלו, משום שהיא ותרופות אחרות נגד מלריה, יכולות לגרום לאנמיה המוליטית בחולים אלו.
השימוש בהידרוקסיכלורוקווין עלול לגרום להיפוגליקמיה, רמות סוכר נמוכות בדם, באופן חמור, כולל איבוד הכרה, שעלולה לסכן חיים. יש לעקוב אחר רמות הסוכר ולעדכן רופא במידת הצורך.
זיהום כרוני לא פעיל (כמו הפטיטיס B, אבעבועות רוח, שלבקת חוגרת, שחפת) עלול להתלקח עם השימוש בהידרוקסיכלורוקווין.
השימוש בהידרוקסיכלורוקווין עלול לגרום לטשטוש הראיה ולעיתים נדירות אף למיעוט תאי דם לבנים, אנמיה אפלסטית ולעיתים רחוקות מאוד פגיעה בשמיעה ו/או צלצולים באוזניים.
השימוש עשוי לגרום להפרעות בשרירים ובעצבים, ועל כן בשימוש ממושך, הרופא יבדוק מדי פעם חולשת שרירים, חוסר תחושה וכאב.
בתחילת 2020, עם התפרצות מגפת וירוס הקורונה, נוסתה התרופה כטיפול בחולי Covid-19, אך המחקרים לגבי יעילותה, ואף החמרתה את המחלה, היו ועודן חלוקות.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: מבקשת מידע אודות לימפאדמה, ותופעת לוואי של בצקות ברגליים בעקבות זאת.
-
שאלה: להלן תוצאות בדיקת סונר-דופלר של עורקי הצוואר (קרוטיס): מימין- היצרות קלה בביפורקציה פחות מ-25%. משמאל - שינויים מינימליים בעורק הפנימי. (אי סדירות דפנות העורק הפנימי). האם התוצאות מעידות על מצב מסוכן? האם עלי לקבל תרופות כלשהן? האם מצב זה מתאים לגילי (57)?
-
שאלה: לבת שלי, בת 7, הייתה לפני 4 שבועות דלקת בגרון. היא קיבלה טיפול אנטיביוטי עם Moxypen והכל חלף, ולאחר 2 שבועות שוב הופיע חום עם דלקת בגרון ופריחה עדינה ואדומה ומגרדת על כל הגוף. היא קיבלה Rafapen והכל חלף. לאחר כשבוע, פתאום התחיל להתקלף לה העור בכריות אצבעות הידיים. העור התקלף בשלומותו. האם יש קשר בין התופעה הזו לבין הדלקות בגרון?
-
שאלה: בשבוע האחרון, פעמיים או שלוש במשך היום יש לי כמה טיפות של הפרשה דביקה מהפין, והקצה (החור) שורף לי נורא למשך כחצי שעה. בנוסף, פעם ביומיים גם יוצאות לי כמה טיפות דם מהפין ומכתימות את התחתונים. אין לי שום תסמין נוסף. עשיתי לפני כחצי שנה בדיקות דם כלליות והכל היה נורמלי. מה יכול להיות הגורם לכך? מה לעשות? זה יכול להעיד על גידול במערכת השתן (לא הרגשתי משהו חריג בשק האשכים)? האם זה קשור לזה שאני לא מאונן ולא מגיע מספיק לפורקן?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- צילום רנטגן
- בדיקות דם
- בדיקת MRI
-
תרופות קשורות
- סודיום פוסידאט
- דרונאביר + קוביסיסטט (רזולסטה)
- מאראבירוק
- לפלונומיד (ערבה)
- מטרונידאזול