שמות מסחריים
לבותירוקסין (Levothyroxine) הוא חומר פעיל שנמצא בתרופות אלטרוקסין, יוטירוקס וסינטרואיד. לבותירוקסין מהווה תחליף להורמון שמיוצר באופן טבעי בבלוטת התריס במגוון מחלות שפוגעות בבלוטת התריס.
יעיל לטיפול ב:
לבותירוקסין משמש לטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס (היפותירואידיזם) ובמצבים אחרים של מחסור בהורמונים של בלוטת התריס.
הורמוני בלוטת התריס אינם מיועדים להורדה במשקל ונטילתם כשהרמה שלהם בגוף תקינה, לא תגרום להפחתה במשקל. מינונים גבוהים עלולים לגרום לתופעות לוואי חמורות מסכנות חיים. יש לעדכן רופא בנטילת תרופה להפחתת משקל, כמו אורליסטט.
בהזרקה, משמש כטיפול משלים או מחליף למצבי היפותירואידיזם מולדים, וכן במקרים חמורים של תת-פעילות בלוטת התריס המוביל לכשל נשימתי, ותרדמת (Myxedema coma), ודורש טיפול דחוף.
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
יש להקפיד על נטילת התרופה בדיוק לפי הוראות הרופא, כיוון הגדלת המינון של לבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) על דעתך עצמך עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות ואף מסכנות חיים.
ייתכן חוסר איזון בהורמוני בלוטת התריס עם החלפת התרופה בתכשיר אחר המכיל לבותירוקסין. נדרש ניטור תכוף במהלך תקופת המעבר. ייתכן צורך בהתאמת מינון.
אם אתם סובלים ממחלות לב כמו תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס), אי ספיקת לב, דופק מהיר או לא סדיר, לחץ דם גבוה או טרשת עורקים, עליכם לערוך בדיקות רמות ההורמונים הקשורים לתפקוד בלוטת התריס (בדיקת TSH, למשל) במהלך הטיפול בלבותירוקסין.
מאחר שטיפול בלבותירוקסין יכול להשפיע על איזון רמות הגלוקוז בדם אצל חולי סוכרת או להגביר תדירות התקפים אצל חולי אפילפסיה, ייתכן שיהיה צורך לפנות לרופא כדי לשנות את מינון התרופות בהתאם למצב המחלות.
בפגים במשקל לידה נמוך מאוד- נדרש ניטור תכוף של לחץ הדם כאשר מתחילים טיפול בלבותירוקסין מאחר ונפילה מהירה בלחץ הדם עלולה להתרחש.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בלבותירוקסין (אלטרוקסין, יוטירוקס, סינטרואיד) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל או לאחד המרכיבים הנוספים של הטבליות.
- אם התפתחה אצלכם פעילות-יתר של בלוטת התריס (thyrotoxicosis) עקב סיבות שונות.
- אם אתם סובלים מאוטם או דלקת שריר הלב.
- אם אובחנה אצלכם תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) ולא ניתן טיפול חלופי מתאים, או מחלה של בלוטת יותרת המוח והיא אינה מאוזנת.
- אם את בהריון ומטופלת בתרופה המעכבת פעילות בלוטת התריס, כדי לטפל בפעילות יתר שלה.
- במקרה של לחץ דם גבוה שאינו מטופל.
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בחור צעיר, וסובל מעייפות רבה כבר כמה שנים. בנוסף, אני נוטל כבר כמה שנים תרופות SSRI. בשנה וחצי האחרונות פבוקסיל, ומלפני חמישה חודשים - רסיטל, בהתחלה 60 מ"ג וכעת 40 מ"ג בשל OCD. כל בדיקות הדם יצאו תקינות, כולל שקיעת דם וספירת דם. בבדיקה במעבדת שינה נמצא דום נשימה קל. האם ייתכן שהרסיטל גורם לעייפות רבה? אני יודע שפרסמו את התרופות האלו כאילו אין להן בכלל תופעות לוואי וכו', אבל חשוב לי לשמוע תשובה כנה ואמיתית.
שאלה: אני נוטלת גלולות בשם מרסילון כבר 5 שנים. בשנה האחרונה הופיעו אצלי 3 פעמיים דלקות בשד שמאל. בחודש האחרון עשו לי בדיקת דם ורמת הפרולקטין שלי 670. רציתי לדעת אם אני אמורה לקחת היום את הכדור האחרון של הגלולות, כי אני רוצה לדחות את המחזור. האם זה מסוכן להמשיך עם עוד 7 כדורים בגלל הפרולקטין הגבוה?
שאלה: האם בעקבות שימוש באלטרוקסין במשך כחמש שנים יכול להיגרם נזק לעובר ?
שאלה: אני בת 21. לפני כמה שנים, כאשר התחלתי לצרוך רואקוטן, עשיתי כמה בדיקות דם. בבדיקות אתרו אצלי הרופאים כבד מוגדל, ולמרות זאת, המשכתי בטיפול בכדורים. לאחר כשנה, רופא אחר, שגם הוא איתר את הממצא הזה אצלי, אמר לי כי מצבו של הכבד שלי, שאובחן כתקין לחלוטין אך מוגדל, לא מאפשר לי לקחת גלולות למניעת הריון ולשתות אלכוהול ודברים דומים. מה זה בכלל כבד מוגדל? איך ניתן לאתר אותו בבדיקות הדם? במה הוא מתאפיין? ממה זה נגרם? איך אפשר לטפל בזה? מה ההשפעות של זה? מה אסור ומה מותר? האם יש מגבלות נוספות בנוגע לגלולות אחרות, חזקות יותר ופחות? לכבד מוגדל אין הרבה משמעות, ובמיוחד לא כאשר לא ברור כיצד אובחן הממצא: בבדיקת אולטרסאונד, בבדיקת CT או בבדיקת רופא ידנית. בדיקות דם תקינות אינן מאבחנות כבד מוגדל, ובדיקות דם שאינן תקינות מחייבות בירור מעבר לסתם כבד מוגדל. אני מציע לך לבדוק אצל הרופא שאיבחן זאת למה כוונתו ואילו בדיקות אינן תקינות, ולחזור אלינו עם נתונים קצת יותר ברורים. ד"ר נחום ורבין
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
תירוקסין
-
הורמון TSH
-
בדיקות דם
תרופות קשורות
-
נוסידקס
-
סינאריזין (סטונרון)
-
צפלקסין (צפורל, צפוויט)
-
איפראטרופיום ברומיד
-
סינאקלסט