בשימוש פנימי, תופעות לוואי שכיחות, הדורשות עדכון הרופא: לחץ דם גבוה, נפיחות , התכווצויות ועוויתות, ירידה בראייה, האטת גדילה בתינוקות, ילדים ומתבגרים, פנים עגולות, חולשה ודלדול שרירים, החלמת פצעים לקויה, הידקקות העור.
תופעות הלוואי הנדירות - אך קשות יותר - של מתילפרדניזולון מופיעות רק כאשר נוטלים את התרופה דרך הפה במינונים גבוהים או לתקופות ממושכות.
תופעות לוואי נוספות: הגברה בהפרשת סידן, אצירת נתרן, צבירת נוזלים, איבוד אשלגן, בחילה, הקאה, שיהוקים, כיב פפטי עם ניקוב אפשרי ודימום, דימום מקיבה, דלקת לבלב, דלקת בושט, ניקוב במעיים, פריחה, נקודות אדומות (בעקבות דימום פנימי), וסת לא סדירה, סוכרת סמויה, דרישות מוגברות לאינסולין, קטרקט, גלאוקומה עם פגיעה לעצבי הראיה, דפיקות לב, דום לב , יתר או תת לחץ דם, אריטמיות, עלייה בתאי דם לבנים, עלייה בקרישיות הדם, חום ואדמומיות בעור, תופעות אלרגיות או אנפילקטיות. עלייה זמנית בכאב במקום ההזרקה.
אם אתה סובל מאחד או יותר מהמצבים הבאים. יתכן והרופא ינטר את הטיפול TM לפני הטיפול במדרול שלך יותר מקרוב, יתאים את המינון שלך או ירשום עבורך תרופה אחרת:
אבעבועות רוח ,חצבת או שלבקת חוגרת, תולעים, דיכאון חמור או מאניה דפרסיה, תרופות סטרואידיות, סוכרת, או אם קיימת היסטוריה משפחתית של סוכרת, עוויתות, גלאוקומה, או קטרקט. ראייה מטושטשת או הפרעות אחרות בראייה, זיהום ויראלי, כגון: הרפס, או זיהום פטרייתי בעין.
אוטם בשריר הלב, בעיות בתפקוד הלב, יתר לחץ דם, תת פעילות בלוטת התריס, דלקת של הלבלב, דלקת הצפק, מחלת כבד או כליה, סקלרודרמה (טרשת רקמת חיבור/ טרשת רב מערכתית, הפרעה אוטואימונית), סימנים של משבר סקלרודרמה כלייתי כוללים עלייה בלחץ הדם וירידה בתפוקת השתן. סרקומה על שם קפושי, כאבים או חולשה (שהתרחשו בעת נטילת תרופות סטרואידיות כגון מדרול, מיאסתניה גרביס- מצב רפואי הגורם לחולשה ועייפות שרירים. אוסטאופורוזיס, פאוכרומוציטומה, מורסה בעור, כיב קיבה או בעיות חמורות אחרות במערכת העיכול או במעי, דלקת וריד פקקתית, קרישי דם בוורידים, ורידים אדומים ,נפוחים, רגישים וכואבים, שחפת, מחלת קושינג- מצב רפואי הנגרם מעודף ההורמון קורטיזול בגוף, פגיעה מוחית בעקבות טראומה, לחץ-סטרס יוצא דופן.
תסמונת פירוק הגידול (TLS), היכולה להופיע לאחר טיפול בסרטן שצומח במהירות, כמו סרטן הדם או גידולים מוצקים. סימנים אפשריים לתסמונת זו, הדורשים מעקב קרוב של הרופא, בייחוד במצבי סיכון גבוה לכך, כוללים התכווצויות שרירים, חולשת שרירים, בלבול, דופק לא סדיר, אובדן ראייה, או הפרעות ראייה וקוצר נשימה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/ רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
[דיגוקסין]: מתילפרדניזולון עלול להגביר את הסיכון של תופעות לוואי מדיגוקסין. [נוגדי קרישה בלקיחה דרך הפה]: מתילפרדניזולון עלול לשנות את השפעתם. יש לעקוב אחר רמותיהם בדם. [אינסולין, תרופות לטיפול בסוכרת ותרופות להורדת לחץ דם]: מתילפרדניזולון בטבליות או בהזרקה עלול להפחית את השפעותיהן של תרופות אלה ולפגוע באיזון הסוכרת. [קטוקונאזול] גורם לעלייה בריכוז מתילפרדניזולון בדם על ידי עיכוב פירוקו בכבד. [אספירין] במתן ממושך ובמנות גבוהות יחד עם מתילפרדניזולון גורם להפחתת פעילותו של אספירין בשל הגברת הפרשתו מהגוף. יש להיזהר במיוחד בעת הפסקת הטיפול במתילפרדניזולון. [בארביטוראטים, פניטואין, ריפאמפיצין]: תרופות אלה מפחיתות את היעילות של מתילפרדניזולון. [ציקלוספורין]: תיתכן עלייה בריכוז שתי התרופות בדם, עלייה בסיכון לתופעות לוואי של שתי התרופות ולהופעת פירכוסים.
נוגדי קרישה, תרופות אנטיביוטיות, תרופות לסוכרת, תרופות למניעת הקאות ובחילות, גלולות למניעת הריון, תרופות אנטי-ויראליות, תרופות לטיפול בזיהומים פטרייתיים, מרפי שרירים- המשמשים בפעילות כירורגית, תרופות המורידות את רמת האשלגן.
חיסונים- יש לעדכן את הרופא באשר לחיסון שניתן לאחרונה, או חיסון מתוכנן. אין לקבל חיסון "חי" בזמן נטילת התרופה. יתכן שחיסונים אחרים יהיו יעילים פחות.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בטבליות עלול להוביל לתופעות לוואי קשות כגון סוכרת, גלאוקומה, חולשת שרירים, ירוד ועצמות שבירות, ולהאטת הצמיחה אצל ילדים. ניטור: מומלץ לעבור בדיקות תקופתיות, כולל מדידת לחץ דם ורמות סוכר בדם. ייתכן שיהיה צורך בהתאמת מינון של תרופות המשמשות לטיפול בסוכרת, יתר לחץ דם, או אצירת נוזלים (בצקת).