ניקוטין הוא אלקלואיד (תרכובת אורגנית) המצוי בצמח הטבק. ניקוטין אחראי במידה רבה להתמכרות לעישון. ניקוטין עצמו הוא חומר מגרה המשפיע בעיקר על מערכת העצבים הסימפאתטית.
pixinoo | Shutterstock
תכשירים המכילים ניקוטין, במסטיק, לכסנית או במדבקה, עשויים לסייע לאנשים הנגמלים מעישון להתמודד עם ההתמכרות הביולוגית.
יש לקחת את המסטיק כשמרגישים דחף לעשן, וללעוס אותו כ- 30 דקות. את המדבקה יש לשים אחת ליום, כל פעם באתר אחר על פני העור. תופעות הלוואי העיקריות של ניקוטין הן טעם מר בפה (בלעיסת מסטיק), גירוי מקומי בעור (בשימוש במדבקה) וכאב ראש.
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
מדבקות, גומי לעיסה, לכסניות למציצה.
תדירות וזמן נטילה
מסטיק: כשחשים דחף לעשן. מדבקה: אחת ליממה, יש להסיר לאחר 24 שעות.
טווח המינון
מדבקה: עד 30 מ"ג ביום; מסטיק: עד 15 יחידות של 4 מ"ג כל אחת.
תחילת ההשפעה
דקות (מסטיק) עד שעות (מדבקה).
משך ההשפעה
דקות (מסטיק) עד שעות (מדבקה).
מנה שנשכחה
יש לשים את המדבקה מיד כשנזכרים.
הפסקת התרופה
מומלץ להפסיק את השימוש במסטיק או במדבקה בהדרגה תוך כדי סיוע פסיכולוגי בתהליכי הגמילה.
מינון עודף
מינון עודף יכול להתרחש רק כאשר שמים כמה מדבקות בו זמנית או לועסים מספר מסטיקים ביחד. במקרה זה עלולות להיות תופעות לוואי קשות במערכת העצבים ובלב. יש לפנות מייד לחדר מיון.
אחסון
לשמור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים
אזהרות
תזונה
קפה ומשקאות קלים וחומציים עשויים להפחית את ספיגת הניקוטין, ויש ללהמנע מהם 15 דקות לפני מציצת הלכסנית, או לעיסת המסטיק. אין לשתות או לאכול בזמן מציצת הלכסנית.
אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.
הריון
עלול לגרום להאטה בגדילת העובר ולנזק לעובר. חשוב להפסיק לעשן, עדיף ללא שימוש בתרופות. במקרים מסוימים, התועלת בטיפול בתחליפי ניקוטין גדולה יחסית לסיכונים הנילווים לעישון סיגריות בזמן ההריון, בעיקר במעשנות כבדות (שאינן מסוגלות להפסיק לעשן ומעשנות 20 סיגריות ליום או יותר)–יש להשתמש בתכשירי ניקוטין רק לאחר התייעצות עם הצוות הרפואי.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. יש להימנע, כפי שיש להימנע מעישון. מומלץ להיוועץ ברופא- אם הומלץ השימוש, יש למצוץ לכסנית או ללעוס מסטיק מיד לאחר ההנקה, ולהימנע מכך בשעתיים שלפני ההנקה.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא הילדים.
קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.
דווח לרופא במקרה של
יתר לחץ דם
הפרעות בתפקוד בלוטת התריס
גידול בבלוטת יותרת הכליה
מחלת כליה או כבד
הפרעות בזרימת הדם
מחלת לב
שבץ בעבר
סוכרת
דלקת הושט, דלקת של חלל הפה או הגרון, דלקת קיבה או כיב פפטי (אולקוס)
אפילפסיה, פרכוסים
נטילת תרופות אחרות
בעיות בלסת
סיכון ממנת יתר
בינוני
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעת לוואי של בחילות היא שכיחה מאוד. תופעות לוואי שכיחות: דלקת ברירית הפה, חוסר נוחות בחלל הפה, כאב גרון, הקאות, כאב בקיבה, שלשול, הפרעות במערכת העיכול, צרבת, גזים, שיהוקים, עצירות, סחרחורת וכאב ראש, נדודי דינה, שיעול, יובש בפה. ניקוטין במדבקה עלול לגרום לגירוי מקומי באתר ההדבקה. במינון הרגיל תופעות לוואי קשות הינן נדירות. תופעות מסוימות המופיעות בימים הראשונים כמו סחרחורת, כאב-ראש והפרעות שינה- עשויות להיות סימני גמילה בהקשר של הפסקת העישון, ויש לבחון אם צריכת הניקוטין מספקת.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
אין לעשן בזמן נטילת ניקוטין במסטיק או במדבקה. הפסקת העישון עשויה לגרום לעליית הרמה בדם של כמה תרופות כגון תאופילין או ווארפארין, וייתכן שיהיה צורך בהתאמת המינון.
חולי סוכרת צריכים לנטר את רמות הסוכר שלהם בדם לעתים קרובות יותר מהרגיל בזמן השימוש בניקוטין כיוון שהדרישה לאינסולין או לתרופות אחרות עלולה להשתנות.
סימטידין: עלול להעלות ריכוזי ניקוטין בדם. מומלץ לעקוב אחר סימנים של רעילות כגון בחילות והקאות, שלשולים, כאבי בטן וסחרחורות ולהתאים את המינון או להחליף לתרופה מקבילה אחרת כגון ראניטידין או פאמוטידין.
השפעת שימוש ממושך
לא מומלץ להשתמש במסטיק או במדבקות מעל 3 חודשים.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אני מטופלת כבר 3 חודשים באיקאקלומין ובאסטרופם (Estradiol). היום אני נמצאת ביום ה-15 למחזור אחרי ביוץ. באולטרסאונד ראינו שהגודל של השחלה הימנית הוא 86x68 מילימטר ושל השחלה השמאלית 54x45 מ"מ. בשחלות יש זקיקים בגדלים 31-17 מ"מ. ה- E2 היה היום 8636. האם זה מסוכן? מה אומרת גדילת השחלות? האם זה מסכן הריון?
תשובה: אחת מתופעות הלוואי הנפוצות בטיפול באיקאקלומין היא הגדלת השחלות והיווצרות ציסטות שחלתיות. הגדלת השחלות גורמת לרוב לנפיחות ולכאבי בטן. לעיתים נוצרת הגדלה משמעותית של השחלות, כשבוע לאחר הביוץ. הגדלה זו לרוב נעלמת לאחר מספר שבועות. גודל הזקיקים בטיפול שכזה הוא 30-17 מילימטר בממוצע. לגבי רמת ה- E2, רמות גבוהות מדי מעלות את הסיכוי לגירוי יתר של השחלות. אם את מרגישה טוב, ולא סובלת מכאבי בטן חזקים או מפגיעה בראיה, נראה שאין סיבה לדאגה בשלב זה. אבל מכיוון שמדובר בטיפול הורמונלי, מובן שחשוב להיות במעקב צמוד אצל הרופא המטפל. בהצלחה! ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד
שאלה: האם שתלים דנטלים מחזיקים מעמד לטווח ארוך או שיש צורך בהחלפתם לאחר מספר שנים?
תשובה:
במרבית המקרים, כאשר קליטת שתל דנטלי הינה טובה, ההתקן הדנטלי הינו קבוע ואינו מצריך החלפה. נהוג להסביר למטופל, כי עם טיפול נכון לאחר ההשתלה, ושמירה על היגיינת פה טובה, השתלים יכולים להחזיק מעמד כ-20 שנה ואף יותר. במקרה של כישלון השתל המלווה בחוסר עצם, יתכן ויידרש ניתוח חוזר להשתלה מחדש עם תוספי רקמת עצם. שתל העצם יכול להילקח מהמטופל עצמו, מבנק העצם, מבע"ח או ע"י שתל מלאכותי. לעיתים ישנו צורך בהחלפת המבנה הקיים לשחזור השן, עקב שחיקה והתדרדרות שלו עם הזמן, מבחינה אסתטית, או עקב שבר או סדק. גם מידת הבריאות הכללית של המטופל משפיעה על חוזק השתל בטווח הארוך. למשל, ידוע כי אצל מטופלים מעשנים, הנזק לשתל יכול להיגרם תוך זמן קצר יותר.
שאלה: חליתי בסרטן הלוע בפעם השניה בתוך 5 שנים. האם יש קשר לעבודה בסביבה מאובקת, לא נקיה ולא מאווררת? והאם יש מומחה שיכול לומר זאת בוודאות? והאם ישנם מחקרים בנושא זה?
תשובה: ראשית, אתחיל מכך שלא תמיד ניתן למצוא את הסיבה לסרטן בלוע (סרטן הלוע, חלל הפה - Oral Cancer) ולמחלות הסרטן בכלל. מחקרים רבים בנושא מראים על מספר גורמי סיכון: טבק - בכל הצורות והסוגים (עישון, לעיסה, סיגר, סיגריות, מקטרת). אלכוהול - הסיכויים עולים ככל שצריכת האלכוהול גדולה יותר. שילוב של אלכוהול וסיגריות מעלה באופן משמעותי את הסיכויים. חשיפה לשמש - גורמת לסרטן בשפתיים. היסטוריה של סרטן באזור הראש או הצוואר מעלה את הסיכויים לחלות שוב בסרטן באזורים אלו. ישנם מחקרים שמשייכים אכילת פירות וירקות להפחתת הסיכוי לחלות בסרטן הלוע. לא הצלחתי למצוא קישורים או מחקרים העוסקים בהקשר הסביבתי ובזיהום האוויר לסרטן מסוג זה. אך כידוע, לזיהום הסביבתי בו אנו חיים יש השפעה מאוד גדולה על הבריאות שלנו, והזיהום בהחלט מעלה את הסיכוי לחלות במחלות שונות. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד