דלג לתוכן

אוקסיקודון

כאב, משככי , משככי כאב נארקוטיים - אופיאטים | Oxycodone

מתאים לטיפול ב:

  • כאב
יש צורך במרשם

שמות מסחריים

  • אוקסיקוד פורטה סירופ
    אוקסיקוד פורטה סירופ Oxycod forte syrup
  • אוקסיקונטין
    אוקסיקונטין OxyContin
  • אוקסיקוד זריקות
    אוקסיקוד זריקות Oxycod injections
  • אוקסיקוד סירופ
    אוקסיקוד סירופ Oxycod syrup
המומחים של Infomed מסבירים:

אוקסיקודון הוא משכך כאבים נארקוטי ממשפחת האופיאטים ודומה ביעילותו למורפין. אוקסיקודון משמש לטיפול בכאבים ממושכים בינוניים עד חזקים, כמו כאבים לאחר ניתוח, פציעה או במחלות כרוניות כגון סרטן. 

קיימות גם תרופות שמכילות אוקסיקודון בשילוב עם משככי כאב אחרים, שאינם נארקוטיים כמו אספירין ופאראצטאמול.

תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והינן בעלות פוטנציאל לתלות, לשימוש לרעה ולמינון יתר. אופיואידים עלולים לגרום להתמכרות וניתן לחוות תסמיני גמילה בהפסקת השימוש בתרופה בפתאומיות. חשוב להתייעץ עם הרופא באשר לאפשרויות הטיפול, כולל הנחיות לגבי הפסקה הדרגתית בו. תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות.  וודא כי הנך מכיר את שם התרופה, המינון שהנך לוקח, תדירות המתן, משך הטיפול, תופעות הלוואי  והסיכונים הפוטנציאלים. 

שימוש חוזר או תכוף עלול להפחית מיעילות התרופה, עקב התרגלות ופיתוח סבילות.
תלות או התמכרות עלולים לגרום לתחושת חוסר שליטה בכמות ובתדירות נטילת התרופה, ללא קשר לצורך בהקלה בכאב (למשל במטרה להרגעה או כסיוע בשינה). עוד סימני התמכרות: בוצעו ניסיונות חוזרים להפסיק את השימוש בתרופה או לשלוט בשימוש בה- ללא הצלחה, קיימת הרגשה לא טובה עם הפסקתה, והרגשה טובה יותר עם השימוש בה. הסיכון לתלות ולהתמכרות שונה בין אדם לאדם. ייתכן סיכון גבוה יותר במצבים בהם קיים עבר, גם במשפחה, של שימוש לרעה או פיתוח תלות באלכוהול, תרופות או סמים. עבור אנשים מעשנים, עבור אנשים עם בעיות במצב הנפשי. סימני התמכרות מחייבים פנייה לרופא.

נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.

אין להשתמש באוקסיקודון במקרים הבאים:

רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל, או למרכיבים הנוספים שבתכשיר.

בעיות חמורות בדרכי הנשימה כגון: דיכוי נשימתי חמור, אסתמה ברונכיאלית חמורה, עודף פחמן דו חמצני בדם (סימנים אפשריים לכך: סחרחורת, נמנום, עייפות, קוצר נשימה, כאב ראש) או מליקויים חמורים בתפקוד הריאות, כגון COPD באופן כרוני חמור.

כשל בצידו הימני של הלב, המתבטא ביתר לחץ דם ריאתי והגדלת החדר הימני.

ליקוי בינוני עד חמור בתפקוד הכבד. בעיות ממושכות בכבד- יש להתייעץ.

חסימה או חשד לחסימת מעיים, כאב בטן חמור, ריקון קיבה איטי, עצירות כרונית.

אין להשתמש במינון של 80 מ"ג מבלי להשתמש בתרופות אופיואידיות במינון נמוך יותר קודם.

הריון או הנקה.

חשוב לשים לב:

אין ללעוס, לכתוש או ללעוס את הטבליות לשחרור מבוקר מחשש למינון יתר מיידי.
אוקסיקודון הוא חומר אופיואידי ויש לו פוטנציאל לשימוש לרעה והתמכרות, לכן אין לתת תכשירים המכילים אותו לאחרים. יש לנקוט כל אמצעי זהירות על מנת למנוע הגעת התרופה לאדם שאינו המטופל בין אם בטעות ובין אם בכוונה
שימוש ממושך עלול לגרום לתלות נטילת מנות גבוהות או תכופות של אופיואידים מעלות את הסיכון לפתח התמכרות. שימוש יתר ושימוש לרעה עלולים להוביל למנת יתר ואף למוות.
במהלך טיפול ארוך טווח, על המטופל לעבור הערכות תקופתיות על מנת להעריך את הצורך המתמשך בתרופההתמכרות עלולה לגרום למינון יתר שהוא מסכן חיים. בחשש של פיתוח תלות בתרופה, חשוב להתייעץ עם הרופא.
התרופה יכולה לגרום או להחמיר בעיות נשימה הקשורות בשינה כמו דום נשימה בשינה, הפסקות נשימה במהלך שינה, רמת חמצן נמוכה בדם- הקשורה בשינה. יש לעדכן בכך את הרופא. סימנים אפשריים: הפסקות נשימה במהלך שינה, יקיצות מקוצר נשימה, קושי להישאר ישן, ישנוניות מוגברת במהלך היום.
יש להימנע ממעבר פתאומי ממצב שכיבה/ישיבה לעמידה, כדי למנוע סחרחורות ובמקרים קיצוניים עילפון.
נדרשת זהירות רבה במטופלים קשישים, עקב רגישות מוגברת לתרופה.
אוקסיקודון עלולה לערפל את ההכרה ולפגוע במחשבה הצלולה במיוחד בתחילת הטיפול, או כאשר נעשה שינוי במינון.

צילום: shutterstock 
  • מידע על התרופה

    אופן נטילת התרופה

    טבליות, טבליות בשחרור מבוקר, סירופ וזריקות
    אין ללעוס, לכתוש, להמיס, לחצות או לשבור את הטבליות. אין להשתמש אם מטופל לא יכול לבלוע את הטבליה בשלמותה. אם קיים קושי בבליעה, יש ליידע על כך את הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול בטבליות או בטבליות בשחרור מבוקר.
    אין ליטול טבליות שבורות או מעוכות.

    תדירות וזמן נטילה

    כל 6 עד 12 שעות, תלוי בתכשיר. יש להקפיד על נטילת אוקסיקודון על פי הנחיות הרופא המטפל.

    טווח המינון

    המינון ייקבע על ידי הרופא בלבד, בהתאם למצב, למשקל הגוף ולעוצמת הכאב.

    2.5-20 מ"ג למנה.

    יש חולים הזקוקים למנות גבוהות יותר של 40 מ"ג או יותר, בהתאם לעוצמת הכאב.

    המינון ההתחלתי הינו בדרך כלל: 10 מ"ג בטבליות לשחרור מושהה, פעמיים ביום. ניתן להעלות בהדרגה במינון ל- 20,30 או 40 מ"ג פעמיים ביום, בהתאם לעוצמת הכאב.

    במתן בסירופ, המינון למבוגר הוא: 5-30 מ"ג (2.5-15 מ"ל), כל 4 שעות.

    מגוון מצבים רפואיים מחייבים הפחתה במינון התרופה ועל כן יש לעדכן רופא.

    תחילת ההשפעה

    10-15 דקות.

    משך ההשפעה

    10-15 דקות.

    מנה שנשכחה

    במידה ולא עברו 4 שעות ממועד הנטילה המקורי, יש לקחת את התרופה מיד ואת המנה הבאה - בזמן הרגיל. אם עברו יותר מ-4 שעות - יש להיוועץ ברופא. בכל מקרה, אין ליטול מנה כפולה כדי לפצות על המנה שנשכחה!

    הפסקת התרופה

    אין להפסיק ליטול תרופה זו באופן פתאומי מבלי להיוועץ ברופא. בהפסקת הטיפול יש להפחית את המינון באופן הדרגתי על מנת להימנע מהופעת סימני גמילה, כגון: אי שקט, חרדה, דפיקות לב חזקות, שינויים בקצב הלב, לחץ הדם ו/או הנשימה, רעד, צמרמורות, הזעה, דמעות, נזלת, פיהוקים, כאבי שרירים , הרחבת אישונים, תנועתיות יתר, התכווצויות בבטן, חולשה, נדודי שינה, עצבנות, דפיקות לב חזקות, בחילה, הקאה, אובדן תאבון, אנורקסיה, שלשול.

    מינון עודף

    יש לפנות לחדר מיון מייד. דרושה פעולת חירום אם מופיעים תסמינים כגון נשימה איטית או לא סדירה, תרדמה עמוקה או איבוד הכרה. סימנים למינון יתר עלולים ל גרום למשל לישנוניות, בחילות/הקאות, סחרחורות, ירידה במתח השרירים, הזיות, אישונים מכווצים, קצב לב איטי, ירידה בלחץ הדם. אבדן הכרה, תרדמת ואף מוות. מנת יתר עלולה לגרום להפרעה מוחית.

    אחסון

    יש לשמור במקום קריר ויבש ולהגן מאור. יש להרחיק מהישג ידם של ילדים.
    אוקסיקודון הוא חומר אופיואידי ויש לו פוטנציאל לשימוש לרעה והתמכרות, לכן אין לתת תכשירים המכילים אותו לאחרים. יש לנקוט כל אמצעי זהירות על מנת למנוע הגעת התרופה לאדם שאינו המטופל בין אם בטעות ובין אם בכוונה.  

    נמצא כמרכיב בתרופות הבאות

    • טרגין | Targin
    • פרקוסט | Percocet
    • אוקסין-אבניר | OXYN-AVENIR

יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא

רופאים בתחום

יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר מירב שגב
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
קראו עליי עוד
ילדים
פרופ' בנימין וולוביץ
5.0
( 21 חוות דעת )
"התרשמתי ממש לטובה מפרופ וולוביץ הגעתי אליו לאחר ייאוש ותסכול הבת שלי אסמטית קשה מידי יום יש לה התקפים, חייבת לציין לטובה את ההסברים המפורטים, יחס אישי, סבלנות, הפרופ' התאים לה טיפול, מקווה בעזרת השם לראות ניסים ממליצה בחום"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר משה מלכין
4.9
( 175 חוות דעת )
"יחס אישי ותוצאה מצוינת אכפתיות"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו