שמות מסחריים
פארוקסטין (סרוקסט) היא תרופה נוגדת דיכאון וחרדה המעכבת באופן סגולי את הניצול החוזר של סרוטונין במוח. לפיכך, משמשת התרופה לטיפול במגוון מצבי דיכאון וחרדה. האופן שבו פועלים פארוקסטין ומעכבים סלקטיבים אחרים של ספיגה חוזרת של סרוטונין אינו מובן במלואו, אך ייתכן שהם מסייעים על ידי העלאת רמת הסרוטונין במוח. בניגוד לנוגדי דיכאון טריציקליים, כמעט ואין לפארוקסטין תופעות לוואי אנטיכולינרגיות, ועל כן תרופה זו מתאימה יותר לשימוש בקרב קשישים ובקרב אנשים הסובלים מברקית (גלאוקומה) ומהגדלה שפירה של הערמונית (פרוסטטה).
אין להשתמש בתרופה במצבי עצב רגילים וחולפים. כמו כן, תרופה זו נמצאת בשימוש גם בטיפול בהפרעות אכילה ובהפרעה כפייתית. תופעות הלוואי העיקריות כוללות בחילה, הקאה, כאב ראש, נמנום, והפרעה בתפקוד המיני (עיכוב האורגזמה).
לכל נוגדי הדיכאון נדרש זמן לפעול. חלק מהאנשים יתחילו להרגיש טוב יותר כעבור שבועיים אך לאחרים זה יכול לקחת קצת יותר זמן. חלק מהאנשים שלוקחים נוגדי דיכאון מרגישים רע יותר לפני שההרגשה שלהם משתפרת.
תרופות נוגדות דכאון וחרדה, מעלות את הסיכון להתנהגות ומחשבות אובדניות בילדים, מתבגרים ובמבוגרים צעירים . עם תחילת הטיפול בתרופה, על המטופלים, בכל גיל, וקרוביהם, לשים לב ולעקוב אחר שינויים התנהגותיים כמו החמרת הדיכאון, מחשבות אובדניות ,תוקפנות. במידה וחלים שינויים כאלה, יש לפנות מיד לרופא.
Shutterstock | Tero Vesalainen
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: מה לעשות בתחושת חנק בעת התקף חרדה רציתי לדעת, האם יש פיתרון רפואי לתחושת החנק המורגשת אצל הסובלים מחרדה. אמנם הטיפול בסרוקסאט עוזר במניעת התקפי החרדה, אולם הסימפטום של המחנק בגרון בא וחולף ומפריע מאוד. בתודה,
שאלה: לפני כחצי שנה התגלה אצלי בקע בסרעפת ועליית מיצי קיבה דרך הוושט. השאלות שלי הן, האם עליית מיצי הקיבה קשורה לבקע, והאם את התרופה אומפרדקס, שניתנה לי כדי להתמוד עם תופעת החומציות , יש לקחת מכאן ואילך לתמיד.
שאלה: אני נוטלת רסיטל כבר מספר שנים במינון של 40 מ"ג ליום עקב התקפי חרדה. לאחרונה חזרו התקפי החרדה, והרופא העלה את המינון ל-60 מ"ג. כתוצאה מכך, אני חשה עלייה ניכרת בתיאבון. אני נוטלת 60 מ"ג כבר שלושה שבועות. האם תופעה זו יכולה להיעלם במשך הז
שאלה: לפני כשבועיים עברתי בדיקה לאיתור חיידק ההליקובקטר בקיבה באמצעות תבחין נשיפה. כעת מסתבר שבעת ביצוע הבדיקה הייתי בשבוע הראשון או השני להריון. חלק מתהליך הבדיקה כרוך בנטילת כדור, שכנראה מכיל חומר רדיואקטיבי כלשהו, עובדה שהתבררה לי היום ואינני יודעת בדיוק מהו החומר. האם עלי להיות מודאגת? האם עלולה להיות לחומר זה או לכדור הזה השפעה שלילית על התפתחותו של העובר? בנוסף, יש לי תינוקת בת שנה ועשרה חודשים שעדיין יונקת. האם עלולה להיות עליה השפעה שלילית בעקבות נטילת כדור זה?