המומחים של Infomed מסבירים:
פרוציקלידין היא תרופה אנטיכולינרגית ותיקה לטיפול במחלת הפרקינסון, ובתסמינים פארקינסוניים הנובעים משימוש בתרופות מסויימות (בעיקר פנותיאזינים), כתוצאה מנזק מוחי, או כתוצאה מהיצרות של כלי דם במוח. במצבים אלו נוצר חוסר איזון בין החומרים הכימיים דופאמין ואצטילכולין במוח. חומרים אלה אחראים להעברת אותות עיצביים באותו חלק של המוח המתאם תנועות. פעולותיהם מנוגדות זו לזו, ובמצב תקין הן מאוזנות היטב. במקרה של פרקינסוניזם יש ירידה בפעילות הדופאמין, כך שהשפעת האצטיל כולין גוברת ונוצר חוסר איזון. פרוציקלידין מונע קשירת אצטילכולין לקולטנים בתאי המוח, וכך מפחית את פעילות היתר היחסית של האצטילכולין ומחזיר את האיזון עם הדופאמין. פרוציקלידין יעילה במיוחד להקלת קישיון, רעד וריור, אך השפעותיה מועטות על ההליכה האופינית לתיסמונת זו ועל תנועות השרירים האיטיות. כמו כל התרופות האנטיכולינרגיות, פרוציקלידין עלול לגרום למיגוון של תופעות לוואי. יש לשקול את חשיבותן של תופעות אלה לעומת התועלת שבתרופה.
-
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות. לבליעה. עם או ללא מזון. תדירות וזמן נטילה
3 פעמים ביום, בדרך כלל. טווח המינון
מינון התחלתי: 2.5 מ"ג, 3 פעמים ביום. מגדילים בהדרגה עד לתגובה אופטימלית. מינון אחזקתי מקובל: 15-30 מ"ג ליום. מינון מקסימלי- 60 מ"ג ליום. תחילת ההשפעה
תוך שעה. משך ההשפעה
תוך שעה. מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה. אין לקחת מנה כפולה. הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור. יש לרדת במינון בהדרגה. מינון עודף
מנות עודפות גדולות עלולות ליובש בבפה, הרחבת אישונים, בלבול, טשטוש, הזיות, הגברת קצב פעימות הלב, עצבנות וחוסר שינה. במיקרים אלו יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית. בצירוף האריזה.
-
אזהרות
תזונה
ניתן ליטול את התרופה לאחר הארוחות, לצורך תחושת בחילות מופחתת.
נהיגה
ייתכנו תופעות של ראייה מטושטשת, סחרחורת, בלבול או חוסר התמצאות. במקרים אלה, יש להימנע מלנהוג.
הריון
יש להתייעץ עם הרופא לפני נטילת התרופה.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.
תינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לשימוש בילדים.
קשישים
מתן זהיר ומעקב אחר המינון ותופעות הלוואי.
דווח לרופא במקרה של
- ברקית (glaucoma), גלאוקומה זוית צרה
- חסימת מעי
- כיב עיכולי
- הגדלת הערמונית (פרוסטאטה מוגדלת)
- חסימה של דרכי השתן
- חולשת שרירים חמורה (myasthenia gravis)
- מחלת מעי
- מחלת כליה
- מחלת כבד
- מחלת לב
- גיל מבוגר
סיכון ממנת יתר
בינוני
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
-
תופעות לוואי
רוב תופעות הלוואי של תרופה זו נובעות מפעולתה האנטיכולינרגית, וכוללות: יובש בפה, יובש בעיניים, ראייה מטושטשת, עצירות ואצירת שתן. תופעות לוואי פחות נפוצות כולללות: בחילה והקאה, עצבנות יתר, דלקת חניכיים, ופריחה. לעיתים ניתן להפחית מחומרתן של תופעות אלה על ידי הפחתת המינון.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וען תוספי תזונה. בייחוד עבור:
[אנטיהיסטאמינים, נוגדי עוויתות במערכת ההעיכול, תרופות אחרות נגד פרקינסוניזם, תרופות נוגדות פסיכוזה, ונוגדי דיכאון מסוימים]: לתרופות אלו יש גם השפעה אנטיכולינרגית, ולכן הן עלולות להגביר את הסבירות לתופעות לוואי כאשר הן נלקחות ביחד עם פרוציקלידין. [ציסאפריד, דומפרידון, מטוקלופראמיד]: ההשפעה האנטיכולינרגית של פרוציקלידין סותרת את פעילותן של תרופות אלו, ופוגעת ביעילותן. [לבודופה]: פרוציקלידין עלול להפחית את הספיגה של לבודופה מהמעי, וכך לפגום ביעילותה.
לבודופה ואמנטדין לטיפול במחלת פרקינסון.
דיזופיראמיד, כינידין וטבליות ניטראט (כולל טבליות המתמוססות מתחת ללשון) לטיפול בבעיות לב. נפופאם לטיפ ול בכאב.
קטוקונאזול לטיפול בזיהומים פטרייתיים.
פארוקסטין.
השפעת שימוש ממושך
מומלץ לבצע הפסקות מבוקרות בטיפול כל 3-4 חודשים כדי לבדוק האם התסמינים הפארקינסוניים חוזרים. לעיתים רחוקות עלול השימוש בתרופה לגרום להתפתחות של גלאוקומה (ברקית), ועל כן מומלץ לבצע בדיקות סדירות של העיניים.