שמות מסחריים
פרוגסטרון הוא הורמון מין המופרש בעיקר מן הגופיף הצהוב (Corpus Luteum) שבשחלה לאחר הביוץ. הוא אחראי על עיבוי רירית הרחם לפני ההריון, על כן הוא מופרש בשבועיים האחרונים למחזור.
ייתכן מצב שבו הגופיף הצהוב אינו מתפקד במידה הנדרשת ולמעשה קיים חוסר של פרוגסטרון שחיוני להריון. מצב זה שכיח בהריונות המושגים בהפריה חוץ גופית (IVF) או בהפריה ספונטנית אצל מטופלות עם בעיות פוריות, בהם ניתן טיפול המדכא את הפעילות ההורמונלית של השחלה ולכן נדרשת תוספת פרוגסטרון. בקרב נשים אלו פרוגסטרון ניתן לצורך תמיכה הורמונלית בהשרשת ההריון.
כל תכשירי הפרוגסטרון שניתנים כתמיכה בהריון אינם מומלצים לנטילה דרך הפה עקב הספיגה הגרועה יחסית בנטילה בדרך זו. רובם מושמים בנרתיק לאור הספיגה הטובה לרחם בדרך זו. פרט לשימוש הוגינלי קיים שימוש דרך הפה כטיפול בהפרעות הנובעות ממחסור בפרוגסטרון, כגון: תסמונת טרום וסת, אל-וסת, דימומים מהרחם, היפרפלזיה של רירית הרחם ובתקופת הבלות (בשילוב עם אסטרוגנים).
התכשירים השונים קיימים בצורות מתן שונות: ג'ל וגינלי (קרינון), טבליות וגינליות (אנדומטרין), זריקה לשריר (גסטון) וכמוסות רכות לשימוש דרך הפה או לשימוש וגינלי (אוטרוגסטן). במתן וגינלי או דרך הפה באופן שאינו ממושך- נראה כי אין השפעה על קרישיות, אין הגברת יצירת קרישי דם, או עלייה בלחץ הדם.
ובכל מקרה, השימוש אסור בקרב אוכלוסיות בסיכון: היסטוריה של שבץ או קרישי דם, בעיות במחזוריות הדם, בעיות כבד קשות, סרטן בהקשר הורמונלי (שד או רחם) ודימומים וגינליים לא מוסברים. יש לעקוב אחר הוראות הרופא והתכשיר הספציפי.
צילום: shutterstock | Jarun Ontakrai
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני סובל מרעד ביד ימין בזמן הכתיבה. כתב היד שלי לא יציב. נוירולוג שבדק אותי אבחן זאת כעווית סופרים. לפני יומיים קבלתי טיפול בדרלין 10 מ"ג, חצי כדור שלוש פעמים ביום. לשמחתי יש כבר שיפור ניכר ביציבות היד בזמן הכתיבה. האם זהו הטיפול היחיד לבעיה? האם אצטרך את התרופה באופן קבוע כדי למנוע את הרעד, או שיש אפשרויות טיפול נוספות? ידוע לי על מרפאות המטפלות בבעיות מסוג זה, ופעם קראתי על טיפול בזריקות בוטוקס.
שאלה: אני אמורה ללדת בזמן הקרוב, הבנתי שיש סוגייה לגבי מתן חיסון הפטיטיס B ביומו הראשון של התינוק. רציתי לדעת יותר על השיקולים בעד ונגד מתן החיסון, האם מומלץ לדחות זאת למועד מאוחר יותר?
שאלה: אני בן 50. עקב כאבים בירך עשיתי צילום. הרופא ראה שמפרק ירך ימין פגום בצורה חמורה וחשב שזה אולי כתוצאה ממחלת פרתס, אך לא הרגשתי בבעיה עד לאחרונה. מה מומלץ לי לעשות כעת?
שאלה: לפני שלושה חודשים קיימתי יחסי מין לא מוגנים עם ידידה, לאחר יומיים החלו הפרשות מהפין בנוסף לצריבה בעת מתן שתן. לא עברתי בדיקות כלשהן, וטופלתי באמצעות זריקת פניצילין ודוקסילין למשך עשרה ימים, פעמיים ביום. לאחר מכן, נראה שהטיפול עזר, אך למרבה הצער, התסמינים שציינתי לעיל החלו לשוב. טופלתי שוב בדוקסילין למשך עשרה ימים, ושוב התסמינים עברו לתקופה קצרה, ושוב חזרו. פניתי לרופא אחר, ובעצתו נטלתי אופלוקס למשך 10 ימים, פעמיים ביום. שוב הסאגה חזרה על עצמה, אלא שלאחר מכן עברתי כמה בדיקות, כגון בדיקות שתן, תרבית, PCR כלמידיה וזיבה ועוד. מתוצאות הבדיקות ניתן ללמוד כי אני לא סובל מזיבה או מכלמידיה. לאחר שהתסמינים לא חלפו טופלתי באמצעות Zeto פעמיים ביום למשך שלושה ימים, ועכשיו אני נוטל זינט 500 פעמיים ביום למשך 15 ימים. התסמינים עברו (כמו בשאר הפעמים), אבל אני חושש מהיום שלאחר סיום הטיפול. מה גם שכאשר אני מתבונן אל תוך הפין, אני יכול להבחין בנוזל שקוף. האם הטיפול שקיבלתי נכון? אני די מיואש. והאם הנוזל השקוף מעיד על קיום של חיידקים?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
פרוגסטרון
טיפולים וניתוחים קשורים
-
הפריה חוץ גופית
תרופות קשורות
-
פוסטינור - גלולת היום שאחרי (נורלבו, לבונורגסטרל)
-
מדרוקסיפרוגסטרון
-
פוליטרופין
-
פרנטל, פרנטאל
-
קלינדאמיצין