שמות מסחריים
ספירונולאקטון שייך לקבוצת תרופות הנקראות משתנים משמרי אשלגן.
ספירונולאקטון חוסם קולטנים לאלדוסטרון. פעילות זו מגבירה את פינוי הנתרן מהגוף (תוך שמירה על רמת האשלגן בדם), ומביאה לפינוי נוזלים דרך הכליות ולהשתנה.
בשילוב עם משתני תיאזיד או משתני לולאה משתמשים בספירונולאקטון לטיפול בבצקת (אצירת נוזלים) הנובעת מסיבות שונות. בשימוש לבד, או כפי שמקובל יותר בשילוב עם משתן תיאזידי, משתמשים בספירונולאקטון לטיפול בבצקת הנובעת מאי ספיקת לב, בבצקת הקשורה עם שחמת הכבד (cirrhosis), בתיסמונת נפרוטית (מחלות כליות) וכן במחלה נדירה שנקראת תיסמונת קון (Conn's syndrome), הנגרמת על-ידי גידול באחת מבלוטות יותרת הכליה.
לספירונולאקטון פעילות איטית, והשפעותיו מורגשות רק לאחר ימים אחדים של טיפול.
כמו עם משתנים משמרי אשלגן אחרים, קיים סיכון של רמות גבוהות מדי של אשלגן בדם אם הכליות אינן מתפקדות כיאות. מסיבה זו יש להיזהר במתן ספירונולאקטון לאנשים הסובלים מאי-ספיקת כליות.
לספירונולאקטון יש פעילות "אנטי-אנדרוגנית": הוא חוסם קולטנים לטסטוסטרון ולנגזרת הפעילה שלו DHT, ומעכב את ייצור הטסטוסטרון, על-כן משתמשים בו גם לטיפול בשעירות יתר אצל נשים (התוויה שאינה רשומה כהתוויה רשמית במשרד הבריאות).
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני סובלת מפוסט טראומה ודיכאון סמוי, לפי חוות דעת של פסיכיאטר. אני נוטלת זיבאן כבר במשך שבוע. בימים הראשונים, כשהמינון היה כדור אחד ביום, ההשפעה היתה חיובית, הוא נתן לי יותר מרץ, ביטחון ותחושה טובה באופן כללי, ללא קשר להפסקת העישון. כרגע כבר הגעתי למינון של שני כדורים ביום, ותופעות הלוואי חזקות ומטרידות: חוסר שקט, בלבול, כאב ראש ועוד. האם אני יכולה להמשיך במינון נמוך יותר, ואם כן, לכמה זמן? האם זה עדיין יועיל לי להפסקת העישון? בכלל, אני מרגישה שיפור במצבי הנפשי עם המינון הנמוך. אשמח לקבל חוות דעת או עצה.
שאלה: אני מעוניינת להשתתף במחקר אקדמי כלשהו (כ"עמית מחקר"), הקשור באורתופדיה / פיזיותרפיה / או כל נושא אחר הנוגע לשיאצו - אפילו כמקור השוואה או כקבוצת ניסוי.למי עליי לפנות, היכן לשאול וכו'.
שאלה: האם טיפול בנזעי חשמל יכול לעזור במקרי דפרסונליזציה? האם מומלץ לבחורה בת 13 להתחיל טיפול שכזה? יש לי התקפים לעיתים רחוקות, בהם אני שומעת קולות ורואה הבזקי הזיות. האם יש לזה קשר לדפרסונליזציה? עשיתי בדיקת EEG בה נאמר לי שהמצב במוחי תקין. מהיכן התופעה נובעת?
שאלה: מה הסיכון בבדיקת MRI ? והאם יש בבדיקת MRI רמת קרינה גבוהה?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
נתרן
-
בדיקות דם
-
תפקודי כליות
תרופות קשורות
-
מלטונין (סירקדין)
-
מבנדאזול (ורמוקס)
-
צפאזולין
-
גנציקלוביר
-
מטפורמין (גלוקומין)