שמות מסחריים
טרמדול (טרמדקס) מיועד לשיכוך כאבים ממקורות שונים בדרגה בינונית עד חמורה. טרמדקס שייך לקבוצת משככי כאב אופיואידיים, אך הוא אינו נרקוטי. הוא פועל על מערכת העצבים המרכזית, משכך כאבים על ידי השפעה על תאי עצב בעמוד השדרה ובמוח.
תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והן בעלות פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר. תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות. יש לוודא הכרות עם שם התרופה, המינון, תדירות המתן, משך הטיפול, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאליים.
שימוש חוזר באופיואידים יכול לגרום לתרופה להיות פחות יעילה- תופעת סבילות, וכן לתלות, שימוש לרעה והתמכרות, שעלולים לגרום למנת יתר מסכנת חיים. סיכון שעלול לעלות בשימוש במינון גבוה יותר ומשך שימוש ארוך יותר. תלות או התמכרות- עלולות לגרום להרגשת חוסר שליטה על כמות התרופה, או על תדירות נטילתה.
טרמדול עובר עיבוד בכבד על ידי אנזים, והשפעתו שונה על אנשים שונים. אצל אנשים מסוימים, ההשפעה על הכאב לא תהיה מורגשת מספיק, בעוד שאנשים אחרים עלולים לסבול מתופעות לוואי חמורות. לעיתים רחוקות, העלאת המינון של התרופה עלולה לגרום לעלייה ברגישות לכאב, ויש לעדכן את הרופא.
בנטילה משולבת עם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית, כולל סמים, או אלכוהול, עלולה להיגרם תחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה, תרדמת ואף מוות.
במקרה של תופעות לוואי חמורות, יש להפסיק את נטילת התרופה ולפנות מיידית לרופא: נשימה איטית או מקוצרת, בלבול, ישנוניות, אישונים מוקטנים, הרגשת בחילה או הקאה, עצירות, חוסר תיאבון.
במקרים הבאים אין להשתמש בטרמדקס (טרמדול):
רגישות לחומר הפעיל בטרמדקס (טרמדול הידרוכלוריד), לאחד ממרכיבי התרופה האחרים או לחומרים אופיואידיים.
במהלך או עד 14 ימים מסיום נטילת תרופות מקבוצת מעכבי MAO לטיפול בדיכאון.
כתחליף בגמילה מסמים.
בעת הרעלה חריפה של אלכוהול, תרופות להרגעה, גלולות שינה, משככי כאבים או תרופות פסיכוטרופיות אחרות (תרופות המשפיעות על מצב הרוח והרגשות).
אפילפסיה שאינה נשלטת כהלכה.
אי ספיקת כבד או כליות חמורה.
לטיפול בילדים מתחת לגיל 14.
חשוב לשים לב:
אין להשתמש בטרמדול לשיכוך כאבים קלים, לעיתים קרובות או תקופה ממושכת בלי להיוועץ ברופא.
השימוש בטרמדול מחייב זהירות במטופלים הנמצאים בסיכון לדיכוי נשימתי ובטיפול בקשישים (מעל גיל 65).
בנטילה ממושכת של טרמדול, נדרשת הורדה הדרגתית של המינון, כדי להקטין את הסיכוי להתפתחות תסמיני גמילה, תופעות לואי שאינן הכרחיות.
במטופלים עם נטייה להתמכרות לתרופות, יש להשתמש בתרופה רק לפרקי זמן קצרים מאוד ותחת השגחה רפואית קפדנית.
הסיכון לפיתוח תלות או התמכרות משתנה מאדם לאדם. נדרשת תשומת לב לשימוש לרעה או תלות באלכוהול בעבר, או לתרופות מרשם או סמים לא חוקיים, עישון, בעיות במצב הרוח- דיכאון, חרדה או הפרעת אישיות, או טיפול פסיכיאטרי בקשר להפרעות נפשיות אחרות.
אופיואידים יכולים לגרום לבעיות נשימה הקשורות לשינה, כמו הפסקת הנשימה בשינה, התעוררות בלילה עקב קוצר נשימה, קושי להישאר במצב שינה או נמנום מוגבר במהלך היום.והסיכון תלוי במינון. במקרה כזה יש לפנות לרופא, ולשקול הפחתת מינון.
סימנים של עייפות קיצונית, איבוד תיאבון, כאב בטן חמור, בחילה, הקאה או לחץ דם נמוך, עשויים להצביע על אי ספיקה של יותרת הכליה, רמות נמוכות של קורטיזול- ויש לפנות לרופא. ייתכן ויהיה צורך בתוסף הורמונלי.
התפתחות סבילות לשימוש בתרופה- קיים צורך ליטול עוד מן התרופה כדי להשיג את אותה רמה של שיכוך כאב. יש לפנות לרופא, לקבלת ייעוץ. ייתכן שזה מעיד על התחלה של סבילות להשפעות התרופה - אולי ישתנה המינון או אף תוחלף התרופה למשכך כאב אחר.
חשוב להבחין בסימנים אפשריים להתמכרות, ולפנות לרופא. סימנים אפשריים: צורך ליטול את התרופה לזמן ארוך יותר משהומלץ, צורך להשתמש ביותר מהמינון המומלץ, שימוש בתרופה מסיבות אחרות משנרשמו, ניסיונות חוזרים, ללא הצלחה, על מנת להפסיק את השימוש בתרופה או לשלוט על השימוש בה, עם הפסקת נטילת התרופה- הרגשה לא טובה, ושוב הרגשה טובה עם נטילתה.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: האם שילוב בין התרופות טראמאדקס וזיפרקסה בעייתי?
שאלה: יש לי ציסטה שחלתית מימין, 55+38 מ"מ. האם יש צורך בניתוח מיידי? זה התחיל לפני 5 שנים בממדים קטנים.
שאלה: האם בצקת ברגליים יכולה להיווצר כתופעת לוואי של ראמיפריל (טריטייס)?
שאלה: אבי לוקח באופן קבוע קומדין בגין בעיות של קרישיות (תרומבוזה). היום הוא התחיל לקחת 10 מ"ג קסטראל. האם יכולות להיות תופעות לוואי בגין לקיחת שתי התרופות יחדיו?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
צילום רנטגן
-
אולטרסאונד
תרופות קשורות
-
פמטרקסד
-
אינדומתאצין
-
אנטאקאפון
-
טאקרין
-
דולוקסטין (סימבלטה, ינטריב)