שמות מסחריים
טריאמצינולון, הנמצא בשימוש מ-1958, הוא קורטיקוסטרואיד עם מגוון רחב של צורות ושימושים. הוא מופיע בתכשירים לטיפול מקומי בדלקת עור, גרב (אקזמה) וספחת (פסוריאזיס); במשחה מיוחדת לטפול בדלקות פה וחניכיים; ובלקיחה דרך הפה - לטיפול בחוסר של הורמונים קורטיקוסטרואידיים. התרופה ניתנת גם למצבי אלרגיה שונים, בעיקר בתרסיס לאף.
כמו עם קורטיקוסטרואידים אחרים, טיפול מקומי או נטילה דרך הפה במינון נמוך לתקופה קצרה כמעט שאינם גורמים תופעות לוואי. עם זאת, טיפול ממושך או מינונים גבוהים בלקיחה דרך הפה או בהזרקה עלולים לגרום תופעות לוואי.
מינון נמוך או בינוני של טריאמצינולון הניתן לתקופות קצרות אינו גורם בדרך כלל לתופעות לוואי קשות. שימוש ממושך או מינונים גבוהים עלולים לגרום תופעות כגון כיבים עיכוליים, עצמות חלשות, הפרעה ברמות מלחים וסוכר, חולשת שרירים, דלדול העור, עלייה בלחץ הדם וכן הפרעות הורמונליות ופיגור בצמיחה אצל ילדים.
כיוון שהזרקת קורטיקוסטרואידים לתוך מפרקים מגבירה במידה ניכרת את הסיכון לזיהום במפרק המוזרק, מומלץ להזריק תרופה זו למפרק רק כאשר אין כל טיפול יעיל אחר במחלה.
כאשר נוטלים תרופה זו ליותר משבועיים דרך הפה, אין להפסיקה בשום אופן בבת אחת ללא ייעוץ רפואי, גם כאשר מתרחשות תופעות לוואי. טיפול כזה יכול להוביל לסיכון מוגבר של זיהומים חיידקיים, נגיפיים, טפיליים, אופורטוניסטיים ופטרייתיים עקב דיכוי הגנות הגוף. הסימנים והתסמינים של זיהום קיים או מתפתח עלולים להיות מוסווים וקשים לזיהוי. ייתכן שזיהומים רדומים יתעוררו מחדש.
טיפול ממושך בקורטיקוסטרואידים עלול לגרום לדיכוי מערכת החיסון ועל כן מומלץ להימנע מחשיפה לחולי שחפת ואבעבועות רוח, ולא לקבל חיסונים בנגיפים חיים. לאנשים הנוטלים תרופה זו תקופה ממושכת מומלץ לשאת כרטיס טיפול.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 35. יש לי היצרות בשופכה הפנו-בולברית. הבנתי שאפשר לטפל בזה על ידי הרחבות או על ידי ניתוח בהרדמה מלאה, ושאז חותכים את המקום המוצר. האם נכון שלשני הפתרונות האלה יש אותם סיכויי הצלחה? לפי הבנתי, אם חותכים את המקום המוצר בעזרת סכין, מעצם הפעולה המקום מצטלק וגורם להיצרות נוספת לאחר מכן. מה הפתרון הכי יעיל שיש היום לרפואה לבעיה זו? מובן מאליו שנחוצה בדיקת אורולוג לקביעת סיבת ההיצרות בשופכה וחומרתה, ולפי ממצאים אלה להמליץ על הטיפול. בהיצרויות שפירות ניתן לבצע בשלב ראשון הרחבה עם בלון והשארת צנתר, סטנט, לתקופה של כמה שבועות על מנת למנוע היצרות חוזרת. אם טיפול זה לא מצליח, ניתן לבצע ניתוח להרחבת המעבר בצינור השתן, וגם אחריו מקובל להשאיר צנתר. ניתוחים נרחבים לשחזור השופכה מבוצעים בכמה מרכזים רפואיים בעולם לפי אינדיקציות ברורות. ד"ר נחום ורבין
שאלה: אני מקבלת מחזור בערך שנה וחצי, המחזור שלי קבוע, אך הוא בצבע חום כהה- כלל לא דומה לדם, וחלש יחסית. האם זה נורמלי?
שאלה: בבדיקת אולטרסאונד שעשיתי נמצא שהכבד שלי שומני, ונצפה גם אזור אקוגני בגודל 4 ס"מ. מה זה אומר? האם יש צורך לערוך בדיקות נוספות? הממצא הסונוגרפי האקוגני השכיח ביותר בכבד הוא המנגיומה. זהו גידול שפיר של כלי דם, ובדרך כלל נהוג לאשר אבחנה זו בבדיקה של מיפוי איזוטופי עם תאי דם אדומים. לאחר אישור זה נהוג לעקוב אחרי הממצא לוודא שאינו גדל. בברכה ד"ר נחום ורבין
שאלה: אני בת 54. לפני כחודש עברתי ניתוח ויטרקטומי בגלל חור מקולרי עם הזרקת סיליקון. אני לוקחת טיפות מקסיטרול, 3 פעמים ביום. מדוע האישון בעין המנותחת מוגדל (בגודל כפול מהעין הבריאה)? אם הכל תקין, מה המועד הקרוב ביותר להוצאת הסיליקון?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
-
בדיקת אלרגיה
תרופות קשורות
-
פרומתאזין
-
דקסמתזון
-
בודסוניד (בודיקורט, סימביקורט)
-
פובידון יודין (פולידין)
-
אמורולפין