דלג לתוכן

בדיקת ניקור מותני, דיקור מותני (LP - Lumbar Puncture / Spinal Tap)

3 דקות קריאה

ניקור מותני הינה בדיקה המשמשת לאיסוף ובחינת נוזל השדרה (ה-CSF- cerebrospinal fluid). 

במהלך הבדיקה, מוחדרת מחט בזהירות אל תוך עמוד השדרה המותני (באזור הגב התחתון), ועד לתעלת השדרה, משם נאספת דגימת נוזל, לצורך מדידת מספר תאים, חלבון, סוכר, צמיחת גורמים מזהמים ועוד. 

בנוסף, נמדד לחץ הנוזל, אשר מעיד על הלחץ התוך-גולגולתי במוח, ושיכול לעלות במצבים מסוימים, הדורשים אבחנה וטיפול מיידיים.

אוכלוסיות בסיכון

לפני בדיקת ניקור מותני יש לדווח על נטילת תרופות קבועות, בייחוד תרופות מסוג מדללי דם. הבדיקה אינה מומלצת כלל לסובלים מהפרעות קרישה ודימומים.

ישנן הנחיות למקרים ספציפיים בהם נדרשת בדיקת CT או MRI קודמת, לשלילת קיומו של תהליך תופס מקום (למשל גידול), כיוון שבדיקת ניקור מותני עלולה להזיק במקרים אלו. 

לצורך ביצוע בדיקת דיקור מותני יש לקבל את הסכמת המטופל/ת, באמצעות חתימה על טופס הסכמה. במידה ומדובר בקטינים יש צורך בהסכמת ההורים.

מחלות קשורות

גושים שפירים בשד (פיברואדנומה, ציסטות שד פשוטות, גושים פיברוציסטים, ליפומה), גושים ממאירים בשד (קרצינומה של השד), ממצאים זיהומיים (אבצס של השד) ועוד. 

מתי עושים את הבדיקה?

בדיקת נוזל השדרה חשובה על מנת לאבחן סימפטומים של דלקת קרום המוח (מנינגיטיס), דלקת, זיהום תוך מוחי (אנצפליטיס) או דימום תת-עכבישי (subarachnoid) במוח או בחוט השדרה. 

בנוסף היא נעשית לאבחון מחלות ספציפיות של מערכת העצבים המרכזית כגון טרשת נפוצה או תסמונת גיליאן ברה.

איך להתכונן לבדיקה?

אין צורך בהכנות מיוחדות לבדיקת ניקור מותני, למעט ריקון השלפוחית.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת דיקור מותני נעשית אך ורק ע"י רופא, ודורשת מיומנות רבה. לרוב הנבדק שוכב על צידו, כאשר ברכיו בכיפוף כלפי בית החזה. תנוחה זו מסייעת להחדרת המחט ביתר קלות, שכן מרחיבה את המרווח בין עצמות עמוד השדרה התחתון. 

לאחר מכן, הרופא מסמן את מקום הדקירה, מחטא את האזור, ופורש מגבות נייר סטריליות, על מנת למנוע כניסת זיהומים. לרוב אף מורחים על העור באזור הדקירה חומר הרדמה מקומי.

בהמשך, מוחדרת בזהירות רבה מחט ארוכה ודקה אל תוך עמוד השדרה המותני, עד לתעלת השדרה (spinal canal). דקירת המחט עשויה להכאיב, שכן מדובר בפעולה פולשנית.

כאשר נראה כי המחט במקומה, הרופא מוציא את חלקה המרכזי, ובודק האם מטפטף נוזל שקוף מן הקצה (הנוזל מעיד כי המחט נמצאת במקום הנכון). 

על מנת לבדוק את לחץ הנוזל, יחובר אל המחט מכשיר הנקרא מנומטר, אשר ימדוד את "לחץ הפתיחה". בהמשך ייבדק צבע הנוזל, וכן ישלחו דגימות ממנו במבחנה אל המעבדה.

לבסוף תוצא המחט בזהירות, ואזור הדקירה ייחבש. משך הזמן של בדיקת ניקור מותני הוא כ-30 דק'. לרוב מותרת שהות של מלווה בחדר הבדיקה.

אחרי הבדיקה

כ-10-25% מהנבדקים מפתחים כאב ראש אחרי ניקור מותני. מתוך אלו, כמחצית מדווחים על כאבי ראש חמורים. כאבי ראש אלה חולפים מעצמם תוך 24-48 ש'. 

שיטה המסייעת בהפחתת כאבי הראש, היא המשך שכיבה ממושכת על הגב למס' שעות, כאשר הראש מעט מורם. עייפות לאחר הבדיקה הינה שכיחה. 

סיכונים נוספים בבדיקת ניקור מותני הם דליפת נוזל שדרה, אשר אינה חולפת תוך 1-2 ימים, ודורשת טיפול (הזרקה לתוך האזור לשם סגירת הדלף), וכן פגיעה חולפת בקצות עצבים - תופעה נדירה, ואשר נפתרת מעצמה.

פענוח תוצאות

לרוב תוצאות בדיקת דיקור מותני  מגיעות תוך מס' שעות. תרביות ספציפיות למזהמים שונים גדלות במשך שעות עד ימים. 

לחץ הפתיחה נמדד ישירות, וערכו התקין עומד על 5-18 ס"מ מים. לחץ פתיחה מוגבר יתכן במספר רב של בעיות בתוך מע' העצבים המרכזית, למשל עקב טראומה מוחית או לעמוד השדרה, דימומים תוך גולגולתיים או תהליכים תופסי מקום, למשל גידולים. 

צבע הנוזל- במידה והנוזל צלול צבעו תקין. נוזל עכור יכול להצביע על זיהום או דלקת תוך מוחית.

מספר וסוג התאים- נוזל תקין הוא ללא תאים. בדלקות או זיהומים ניתן לראות מספר משתנה של תאי דם לבנים, למשל- רוב של תאים נויטרופילים בזיהום חיידקי (מנינגיטיס בקטריאלי) – עד עשרות אלפי תאים, ורוב של תאים 

לימפוציטרים בזיהום נגיפי (מנינגיטיס ויראלי) – לרוב עד מאות תאים. 
מספר רב של תאי דם אדומים מופיע לעיתים כאשר דקירת המחט גורמת לדימום, או כאשר מקור הדימום במע' העצבים המרכזית. 

חלבון- ערכים תקינים הם כ-15-45 מ"ג/ד"ל. רמת חלבון גבוהה (> 50) יכול להצביע על זיהום חיידקי. רמה גבוהה של חלבון מסוג גאמא-גלובולין אופיינית לסינדרום גיליאן-ברה.

סוכר- ערך תקין הוא בין 60-100 מ"ג/ד"ל (או- כשני שלישים מרמת הסוכר בדם הנבדק). רמת סוכר נמוכה במיוחד נצפית בזיהום חיידקי, בזיהום ע"י שחפת ובגידולים של מע' העצבים המרכזית.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר ירדנה משיח
ד"ר ירדנה משיח יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית לרפואת נשים, פריון וגיל המעבר בתל אביב
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 46 חוות דעת )
"מטופלת של נסיה כבר יותר מעשור. מקצועית מעל הכל, עדינה ומסבירת פנים. ממליצה בחום לכל מי שחוששת ומרגישה חוסר ביטחון"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא ניקור מותני, דיקור מותני

חיסון חדש נגד חיידק הפנאומוקוקוס
חיסון חדש נגד חיידק הפנאומוקוקוס
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 02/07/2008

חיסון חדש נגד חיידק הפנאומוקוקוס לכתבה המלאה

קרן גייטס שואפת לחסן את ילדי העולם נגד פנוימוקוקוס
קרן גייטס שואפת לחסן את ילדי העולם נגד פנוימוקוקוס
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 22/03/2010

קרן גייטס שואפת לחסן את ילדי העולם נגד פנוימוקוקוס לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהול ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו