בדיקת ניקור מותני, דיקור מותני (LP - Lumbar Puncture / Spinal Tap)
ניקור מותני הינה בדיקה המשמשת לאיסוף ובחינת נוזל השדרה (ה-CSF- cerebrospinal fluid).
במהלך הבדיקה, מוחדרת מחט בזהירות אל תוך עמוד השדרה המותני (באזור הגב התחתון), ועד לתעלת השדרה, משם נאספת דגימת נוזל, לצורך מדידת מספר תאים, חלבון, סוכר, צמיחת גורמים מזהמים ועוד.
בנוסף, נמדד לחץ הנוזל, אשר מעיד על הלחץ התוך-גולגולתי במוח, ושיכול לעלות במצבים מסוימים, הדורשים אבחנה וטיפול מיידיים.
אוכלוסיות בסיכון
לפני בדיקת ניקור מותני יש לדווח על נטילת תרופות קבועות, בייחוד תרופות מסוג מדללי דם. הבדיקה אינה מומלצת כלל לסובלים מהפרעות קרישה ודימומים.
ישנן הנחיות למקרים ספציפיים בהם נדרשת בדיקת CT או MRI קודמת, לשלילת קיומו של תהליך תופס מקום (למשל גידול), כיוון שבדיקת ניקור מותני עלולה להזיק במקרים אלו.
לצורך ביצוע בדיקת דיקור מותני יש לקבל את הסכמת המטופל/ת, באמצעות חתימה על טופס הסכמה. במידה ומדובר בקטינים יש צורך בהסכמת ההורים.
מחלות קשורות
גושים שפירים בשד (פיברואדנומה, ציסטות שד פשוטות, גושים פיברוציסטים, ליפומה), גושים ממאירים בשד (קרצינומה של השד), ממצאים זיהומיים (אבצס של השד) ועוד.
מתי עושים את הבדיקה?
בדיקת נוזל השדרה חשובה על מנת לאבחן סימפטומים של דלקת קרום המוח (מנינגיטיס), דלקת, זיהום תוך מוחי (אנצפליטיס) או דימום תת-עכבישי (subarachnoid) במוח או בחוט השדרה.
בנוסף היא נעשית לאבחון מחלות ספציפיות של מערכת העצבים המרכזית כגון טרשת נפוצה או תסמונת גיליאן ברה.
איך להתכונן לבדיקה?
אין צורך בהכנות מיוחדות לבדיקת ניקור מותני, למעט ריקון השלפוחית.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת דיקור מותני נעשית אך ורק ע"י רופא, ודורשת מיומנות רבה. לרוב הנבדק שוכב על צידו, כאשר ברכיו בכיפוף כלפי בית החזה. תנוחה זו מסייעת להחדרת המחט ביתר קלות, שכן מרחיבה את המרווח בין עצמות עמוד השדרה התחתון.
לאחר מכן, הרופא מסמן את מקום הדקירה, מחטא את האזור, ופורש מגבות נייר סטריליות, על מנת למנוע כניסת זיהומים. לרוב אף מורחים על העור באזור הדקירה חומר הרדמה מקומי.
בהמשך, מוחדרת בזהירות רבה מחט ארוכה ודקה אל תוך עמוד השדרה המותני, עד לתעלת השדרה (spinal canal). דקירת המחט עשויה להכאיב, שכן מדובר בפעולה פולשנית.
כאשר נראה כי המחט במקומה, הרופא מוציא את חלקה המרכזי, ובודק האם מטפטף נוזל שקוף מן הקצה (הנוזל מעיד כי המחט נמצאת במקום הנכון).
על מנת לבדוק את לחץ הנוזל, יחובר אל המחט מכשיר הנקרא מנומטר, אשר ימדוד את "לחץ הפתיחה". בהמשך ייבדק צבע הנוזל, וכן ישלחו דגימות ממנו במבחנה אל המעבדה.
לבסוף תוצא המחט בזהירות, ואזור הדקירה ייחבש. משך הזמן של בדיקת ניקור מותני הוא כ-30 דק'. לרוב מותרת שהות של מלווה בחדר הבדיקה.
אחרי הבדיקה
כ-10-25% מהנבדקים מפתחים כאב ראש אחרי ניקור מותני. מתוך אלו, כמחצית מדווחים על כאבי ראש חמורים. כאבי ראש אלה חולפים מעצמם תוך 24-48 ש'.
שיטה המסייעת בהפחתת כאבי הראש, היא המשך שכיבה ממושכת על הגב למס' שעות, כאשר הראש מעט מורם. עייפות לאחר הבדיקה הינה שכיחה.
סיכונים נוספים בבדיקת ניקור מותני הם דליפת נוזל שדרה, אשר אינה חולפת תוך 1-2 ימים, ודורשת טיפול (הזרקה לתוך האזור לשם סגירת הדלף), וכן פגיעה חולפת בקצות עצבים - תופעה נדירה, ואשר נפתרת מעצמה.
פענוח תוצאות
לרוב תוצאות בדיקת דיקור מותני מגיעות תוך מס' שעות. תרביות ספציפיות למזהמים שונים גדלות במשך שעות עד ימים.
לחץ הפתיחה נמדד ישירות, וערכו התקין עומד על 5-18 ס"מ מים. לחץ פתיחה מוגבר יתכן במספר רב של בעיות בתוך מע' העצבים המרכזית, למשל עקב טראומה מוחית או לעמוד השדרה, דימומים תוך גולגולתיים או תהליכים תופסי מקום, למשל גידולים.
צבע הנוזל- במידה והנוזל צלול צבעו תקין. נוזל עכור יכול להצביע על זיהום או דלקת תוך מוחית.
מספר וסוג התאים- נוזל תקין הוא ללא תאים. בדלקות או זיהומים ניתן לראות מספר משתנה של תאי דם לבנים, למשל- רוב של תאים נויטרופילים בזיהום חיידקי (מנינגיטיס בקטריאלי) – עד עשרות אלפי תאים, ורוב של תאים
לימפוציטרים בזיהום נגיפי (מנינגיטיס ויראלי) – לרוב עד מאות תאים.
מספר רב של תאי דם אדומים מופיע לעיתים כאשר דקירת המחט גורמת לדימום, או כאשר מקור הדימום במע' העצבים המרכזית.
חלבון- ערכים תקינים הם כ-15-45 מ"ג/ד"ל. רמת חלבון גבוהה (> 50) יכול להצביע על זיהום חיידקי. רמה גבוהה של חלבון מסוג גאמא-גלובולין אופיינית לסינדרום גיליאן-ברה.
סוכר- ערך תקין הוא בין 60-100 מ"ג/ד"ל (או- כשני שלישים מרמת הסוכר בדם הנבדק). רמת סוכר נמוכה במיוחד נצפית בזיהום חיידקי, בזיהום ע"י שחפת ובגידולים של מע' העצבים המרכזית.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני הת 46, חולת טרשת נפוצה במצב יציב ומטופלת בזריקת אבונקס חד-שבועית. האם מותר לי לקבל חיסונים כגון הפטיטיס B, ואדמת?
- לאחר שנות סבל רבות, נעשתה לי בדיקת MRI של המוח ונתגלה MS (טרשת נפוצה). קיבלתי הפנייה של נוירולוג לניקור מותני. האם בגילי (60), עם חולשה באיזור הלב ועם עוד בעיות רציניות כתוצאה מהמחלה, האם אין סכנה לעבור את הניקור? והאם ביצוע MRI של עמוד השדרה בטוח
- ברצוני לקבל מידע על חיידק המנינגקוקוס, על צורת ההידבקות, אם נחוץ לחטא את הסביבה, גן הילדים, כשיש חשד להידבקות מהחיידק, אם יש לחיידק זמן דגירה, ואם טיפול מונע באנטיביוטיקה מספיק.
- אני בת 38. לפני כמה חודשים סבלתי ממסחרחורת וחוסר יציבות למשך 24 שעות. בעקבות כך נשלחתי על ידי נוירולוגית לכמה בדיקות, ביניהן בדיקת CT של המוח, ולהלן התוצאות: נגע אקסטרא אקסיאלי בקוטר של כ-13 מ"מ, מלווה מעט בצקת סביבו בפלקס הקדמי. לחץ מתון ע
- אבי בן 63, אדם פעיל, עבר ניתוח עקב אמפיאה בחזה כתוצאה מדלקת ריאות סמויה. לאחר כשבוע וחצי שבו השתקם, הוא פשוט קרס ולא הצליח לעמוד. בבית החולים אובחנה תסמונת גיליאן-בארה. הוא עבר 4 טיפולים של ניקוי דם ואמרו שיש עוד טיפול אחד. אבי סובל מכאבים עזים מאוד,
- אני בהריון בשבוע ה-25. לפני שבוע עברתי אולטרסאונד למעקב אחר אגני כליה והתוצאה היתה שמאלי - 7.6, ימני - 5.3. בשבוע ה-21 עשיתי סקירה מורחבת והתוצאות היו שמאלי 4.6, ימני 4.1. אני רוצה לציין שבדיקת החלבון העוברי היתה תקינה לחלוטין, ושבדיקת השקיפות העור
- אני בת 24, מאובחנת כחולת טרשת נפוצה זה שנה ומטופלת בקופקסון. לאחרונה התחלתי להרגיש סחרחורות וטשטוש ראייה, ושמתי לב שלאחר צפייה בטלוויזיה, קריאה או מאמץ, עפעף עין שמאל נסגר יותר מימין במבט למטה וזה גורם לי לסחרחורת. האם זה תקין? האם זה קשור למחלה?
- בתי בת 8 חודשים, היו לה לפני כחודש 5 פרכוסים עם מרווחים של 4 שעות עקב חום. כל הבדיקות היו תקינות כולל בדיקת EEG, בדיקת CT, ובדיקת LP שנעשו בהרדמה. היא השתחררה עם טיפול בפנובארביטאל למשך שבוע. לפני כשבועיים היא פרכסה רק פעם אחת, אך הפעם לא היה ח
- אני בת 28. לפני 9 חודשים חליתי לראשונה ב- CMV, בתחילת המחלה ה- IgM היה חיובי, וה- IgG שלילי. לאחר ארבעה או חמישה חודשים הריתי. בבדיקה החוזרת שעשיתי כעת ה- IgG חיובי עם AVIDITY מעל 45% כצפוי, וה- IgM גבולי. ב- VIDAS התוצאה חיובית (אין יחידות). מה על
- בן הזוג שלי סיפר לי שאמו חלתה לפני שנתיים או יותר בדלקת קרום המוח. האם יכול להיות נשא של המחלה? האם הוא צריך להיבדק? האם כדאי לי להתחסן? קראתי שצריך לקבל טיפול מונע, והוא לא קיבל. האם המחלה יכולה לעבור באמצעות נשיקה? דלקת קרום המוח יכולה להיגרם על
מאמרים בנושא ניקור מותני, דיקור מותני


חיסון חדש נגד חיידק הפנאומוקוקוס לכתבה המלאה


קרן גייטס שואפת לחסן את ילדי העולם נגד פנוימוקוקוס לכתבה המלאה