נוגדנים אנטי מיטוכנדריאליים (Anti mitochondrial antibodies - AMA) הם נוגדנים המצויים בגוף ומגיבים עם החלק הפנימי של ממברנת המיטוכונדריה, בעיקר בתאי כבד. על כן הם משמשים לזיהוי תפקודי כבד לא תקינים שעלולים להיגרם ממספר מחלות, כאשר העיקרית שבהם היא PBC - צמקת מרתית ראשונית[1].
צילום: shutterstock | Papa Annur
מטרת הבדיקה
הבדיקה משמשת בהערכת בדיקת תפקודי כבד כאשר ישנו חשש לתפקודי כבד לא תקינים שעלולים להיגרם ממספר מחלות, כשהעיקרית שבהם היא צמקת מרתית ראשונית (PBC). המחלה מאופיינת ברמות מוגברות מאוד של האנזים אלקליין פוספטאז בדם ובהימצאות רמה גבוהה של נוגדנים אנטי מיטוכונדריאליים בדם. לצורך אבחון ודאי של המחלה ולשלילת מחלות כבד אחרות כגון הפטיטיס אוטואימונית, PSC, שחמת כבד ועוד. ישנם מספר קריטריונים נוספים שנבדקים ובהם SMA (נוגדנים לשריר חלק), אלבומין, בילירובין ועוד. מחלה זו מופיעה בעיקר בנשים (90%) וחשיבות האבחון בזמן היא קריטית, שכן טיפול תרופתי בזמן יכול למנוע הידרדרות למצבים של שחמת כבד וכשל כבדי[2].
אנשים עם חשד למחלת הכבד הפטיטיס אוטואימונית אשר מבטאים סימפטומים כגון עייפות חריגה, צהבת, כאבים בבטן הימנית העליונה, גרד ויובש בפה ובעיניים, בצקות והצטברות נוזלים בחלל הבטן, ורמות חריגות בבדיקת דם של בילירובין ואלקליין פוספטאז[7].
אופן ביצוע הבדיקה
הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת כחלק מבדיקות הכימיה אין צורך להיות בצום לפני הבדיקה. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך[8].
אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
ערכי הנורמה הבדיקה נמדדת לפי בדיקת טיטר נוגדנים ע"פ רמות מיהול של בדיקת הדם. ערך תקין הוא תגובה שלילית לנוגדני AMA או כייל נוגדנים של עד 1:20 שלילי[9].
תוצאה מעל הנורמה תגובה חיובית לטיטר של 1:40 נחשבת לתגובה חיובית חלשה ואילו תגובה חיובית לטיטר של 1:80 היא תגובה חיובית חזקה שיכולה להעיד PBC - צמקת מרתית ראשונית, PSC-דלקת ראשונית צלקתית של דרכי המרה, הפטיטיס אוטואימונית, שחמת הכבד (צירוזיס), אי ספיקת כבד. כאשר מתקבלת תוצאה חיובית יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור. השלב הבא הוא בדרך כלל הפניה לבדיקת ביופסיה של הכבד על מנת לאשש את האבחנה שנתקבלה בבדיקת הדם .[10]
תוצאה מתחת לנורמה הנורמה נחשבת כייל נוגדנים שלילי, כך שהיא מצויה בטווח התחתון ביותר.
השימוש בממתיקים מלאכותיים ובעיקר ממתיקים כהליים, מייצר לעיתים גזים מרובים. מלטיטול, אריטריטול, קסיליטול ודומיהם, נוטים לתסוס במעי ולייצר גזים. בנוסף, תהליך של לעיסת מסטיק גורר הכנסת אוויר למעי שגם היא משפיעה על כמות הגזים במעי.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
שלום אני ממש מובכת וסובלת בגלל גזים מרובים בכמות בלתי נסבלת. אני נמנעת כמעט לחלוטין מקטניות כי יודעת שהקיבה רגישה ולא מועיל גם כשאני לא אוכלת מספר שעות אני סובלת מגזים. אשמח לעצתך
שלום רב, גזים מרובים יכולים לנבוע ממגוון סיבות. אם חלקם המשמעותי אנחנו בולעים תוך כדי אכילה. חלק אחר קשור לתסיסה של מרכיבי מזון מסויימים ( בינהם קטניות). חשוב לאבחן באופן אישי הסיבה כדי לעזור לפתרון. הייתי מציעה בשלב הראשון להימנע ממשקאות תוססים ולהפחית סוכרים במזון. כמו כן, להפחית מוצרי חלב ניגרים. במידה ולא תהיה הקלה, כדאי להתייעץ עם דיאטנית גסטרו באופן אישי.