הפטיטיס B (Hepatitis B virus – HBV) הוא נגיף ממשפחת נגיפי הפאדנה בעל DNA דו-גדילי חלקי הגורם למחלת כבד דלקתית בשם צהבת B. מחלה זו מהווה כיום סוגיה בריאותית עולמית בשל תפוצתה הרחבה, הדורשת צעדים מניעתיים כגון בדיקות באוכלוסייה וחיסונים. הדרך העיקרית בה מועבר הנגיף מאדם לאדם היא באמצעות העור והריריות, בחשיפה לנוזלי גוף מזוהמים כגון דם ומוצרי דם שונים. מגע מיני לא מוגן הוא דרך נוספת להעברת הנגיף, ובמקרים נדירים יותר גם מאם לעובר במהלך ההיריון. לאחר ההדבקה, הנגיף מגיע לזרם הדם ולכבד, שם מתרחשת הדבקה ופגיעה בתאי הכבד, בעיקר בשל תגובת מערכת החיסון. בבדיקה זו ניתן לזהות את נוגדני הAnti-HBc- המיוצרים כחלק מהתגובה הדלקתית כעדות לחשיפה לנגיף[1].
צילום: Innovative Creation | shutterstock
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר באבחנת הידבקות בנגיף לאחרונה וזיהום פעיל של הפטיטיס B[2].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
[3] דלקת כבד נגיפית מסוג הפטיטיס B. כ-95% מהנדבקים בעלי מערכת חיסון תקינה יתנקו מהנגיף באופן ספונטני, בעוד שהשאר יכולים לחוות זיהום חריף או כרוני (סימפטומטי או אסימפטומטי). בין התסמינים הנפוצים בהפטיטיס B נכללים:
במקרים של הפטיטיס B כרונית, קיים סיכון מוגבר לשחמת ולהצטלקות הכבד, כמו גם להתפתחות של סרטן הכבד מסוג קרצינומה הפטו-צלולרית.
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים למחלת כבד נגיפית. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[4].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. תוצאות יגיעו תוך ימים בודדים2[5].
[4] תוצאה שלילית מעידה על היעדר נוגדני IgM נגד אנטיגן הליבה של הנגיף (anti-HBc), תוצאה התומכת בשלילת זיהום בהפטיטיס B. אם קיימת עדות להידבקות בנגיף בעבר, משמעות בדיקה כזאת היא שהחולה נמצא/ת בשלב הכרוני של המחלה וכי ההדבקה קרתה לפחות כ-6 חודשים מוקדם יותר.
על מנת לקבל תמונה מלאה ומדויקת באשר למחלה יש לבצע בדיקות נוספות להפטיטיס B כגון בדיקות לHBs Ag- ולנוגדן anti-HBs.
תוצאה חיובית מעידה כי נמצאו נוגדני IgM נגד אנטיגן הליבה, מה שתומך בזיהום חריף ופעיל שהתרחש לאחרונה.
השימוש בממתיקים מלאכותיים ובעיקר ממתיקים כהליים, מייצר לעיתים גזים מרובים. מלטיטול, אריטריטול, קסיליטול ודומיהם, נוטים לתסוס במעי ולייצר גזים. בנוסף, תהליך של לעיסת מסטיק גורר הכנסת אוויר למעי שגם היא משפיעה על כמות הגזים במעי.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
שלום אני ממש מובכת וסובלת בגלל גזים מרובים בכמות בלתי נסבלת. אני נמנעת כמעט לחלוטין מקטניות כי יודעת שהקיבה רגישה ולא מועיל גם כשאני לא אוכלת מספר שעות אני סובלת מגזים. אשמח לעצתך
שלום רב, גזים מרובים יכולים לנבוע ממגוון סיבות. אם חלקם המשמעותי אנחנו בולעים תוך כדי אכילה. חלק אחר קשור לתסיסה של מרכיבי מזון מסויימים ( בינהם קטניות). חשוב לאבחן באופן אישי הסיבה כדי לעזור לפתרון. הייתי מציעה בשלב הראשון להימנע ממשקאות תוססים ולהפחית סוכרים במזון. כמו כן, להפחית מוצרי חלב ניגרים. במידה ולא תהיה הקלה, כדאי להתייעץ עם דיאטנית גסטרו באופן אישי.