אקוופורין 4 (Aquaporin-4 – AQP4) הוא חלבון המחובר לממברנת התא, בעיקר ברקמת עצב ובמיוחד בעצב הראייה ובעמוד השדרה. ישנן מחלות הנגרמות עקב ייצור נוגדנים בגוף נגד אותו חלבון, מה שגורם לתגובה דלקתית אוטואימונית הפוגעת ברקמות עצב. בבדיקת נוגדני אקוופורין ניתן לזהות נוגדנים אלו בדם על מנת לאבחןמחלות עצביות מסוימות[1], שלרוב מטופלות על ידי רופאים/ות מומחים לנוירולוגיה.
צילום: shutterstock
מטרת הבדיקה
בדיקת נוגדנים לאקוופורין 4 בדם נועדה על מנת לאבחן מחלות בספקטרום נוירומיאליטיס אופטיקה (NMOSD), ולהבדילן ממחלות אחרות בעלות תסמינים דומים (בעיקר טרשת נפוצה בשלבים מוקדמים)[2].
מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות
מחלות בספקטרום נוירומיאליטיס אופטיקה, אך מאז שהודגם המנגנון הפוגע ברקמת העצב הורחבה ההגדרה על מנת לכלול הפרעות נוספות הנגרמות באותו מנגנון.
דלקת עצב הראייה (Optic neuritis) המתאפיינת במהלך קל עד חמור וכוללת את התסמינים[3]:
כאב עיניים.
פגיעה בחדות הראייה.
פגיעה בראיית צבעים.
דלקת עמוד השדרה (Transverse myelitis) הפוגעת במערכת המוטורית, הסנסורית והאוטונומית ועלולה לגרום ל[3]:
כאבים.
רגישות לחום ולקור.
תחושת נימול או הירדמות בגפיים.
חולשת שרירים.
שיתוק.
הפרעות בתפקוד שלפוחית השתןאו המעי.
המחלה לרוב מתאפיינת במהלך של התקפים, בהם התסמינים ניכרים יותר, ורגיעות[2].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים לנוירומיאליטיס אופטיקה. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].
[2] ערכי הנורמה תוצאה שלילית מעידה על היעדר נוגדנים ל-AQP4 בדם.
מעל הנורמה תוצאה חיובית מעידה על הימצאות נוגדנים בדם ובכך מאשרת את האבחנה של נוירומיאליטיס אופטיקה. יש לציין כי לאחר טיפול תרופתי אקוטי כדוגמת סטרואידים נגד המחלה או לאחר פלזמפרזיס, רמות הנוגדנים יכולות לרדת ולגרום לתוצאה שלילית שגויה.