דלג לתוכן

בדיקת בטא 2 טרנספרין (BETA-2 TRANSFERRIN)

נוירולוגיה
1 דקות קריאה
טרנספרין הוא מולקולה המורכבת מחלבון עם שרשראות סוכריות, הנקראת גליקופרוטאין.  טרנספרין מיוצר בכבד ומשמש כנשא למולקולות הברזל בדם לצורך העברתן ממקום למקום. רמתו מושפעת מרמת הברזל בדם, שכן רמה נמוכה של ברזל בדם תגרום לעלייה בכמות הטרנספרין, וזאת על מנת להעביר את הברזל הקיים למקומות הנזקקים אליו בגוף[1].

בטא 2 טרנספרין היא אחת הצורות של המולקולה טרנספרין, שבה מוסרת מולקולה בשם חומצה סיאלית בעזרת האנזים נוירמינידאז - תהליך המתרחש במערכת העצבים המרכזית. מולקולה זו מצויה בנוזל עמוד השדרה (CSF) בלבד ונקראת גם חלבון טאו (TAU) [1].

CSF הוא נוזל עמוד השדרה המורכב ממים, גלוקוז, חלבונים ומספר אלקטרוליטים (נתרן, אשלגן, סידן, כלור ומגנזיום). תפקידו העיקרי הוא להגן על מערכת העצבים המרכזית ולרפד את המוח וחוט השדרה בעזרת יצירת רקמת אפיתל העוטפת אותם. לחץ תקין של ה-CSF הוא בין 10-15 מ"מ כספית [1].

יד של אחות לוקחת דם מזרוע של מטופלת לצורך בדיקת בטא 2 טרנספרין
צילום: shutterstock

מטרת הבדיקה

גילוי זיהום או דליפה בנוזל עמוד השדרה (CSF) או בנוזל הפרילימפה באוזן הפנימית, על ידי בחינת נוזל שדרה היוצא מהאוזניים או מהאף[2].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

[3]

אוכלוסיות בסיכון

  • מטופלים לאחר ניתוחי ראש.
  • מטופלים לאחר טראומת ראש.

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת כחלק מבדיקות הכימיה. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת בשיטת אימונופיקסציה אלקטרופורזיס עד לקבלת התוצאות.
אין צורך להיות בצום לפני הבדיקה.
לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.

אזהרות

סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.

פענוח תוצאות

[4]
ערכי הנורמה
הבדיקה נמדדת בהיווצרות סמן מודגש בשיטת האימונופיקסציה אלקטרופורזיס. נוכחות של פס בטא-2 טרנספרין ניתנת לגילוי כאשר ישנו זיהום של לפחות 2.5% בנוזל עמוד השדרה.

מעל הנורמה
יכולה להעיד על טראומת ראש, הידרוצפלוס בילדים, ממאירות, מומים מולדים, פיסטולה מוחית לאחר ניתוח, דלקת קרום המוח, מורסה בקרום המוח.

רמת סיכון:

הכי נמוך
[1] McCudden CR, Senior BA, Hainsworth S, et al: Evaluation of high resolution gel beta (2)-transferrin for detection of cerebrospinal fluid leak. Clin Chem Lab Med. 2013 Feb;51(2):311-315. doi: 10.1515/cclm-2012-0408
[2] Normansell DE, Stacy EK, Booker CF, et al: Detection of beta-2 transferrin in otorrhea and rhinorrhea in a routine clinical laboratory setting. Clin Diag Lab Immunol. 1994 Jan;1(1):68-70. doi: 10.1128/cdli.1.1.68-70.1994
[3] Huggins JT, Sahn SA. Duro-pleural fistula diagnosed by beta2-transferrin. Respiration 2003; 70:423.
[4] Sanders EL, Clark RJ, Katzmann JA: Cerebrospinal fluid leakage: agarose gel electrophoresis detection of beta(2)-transferrin and nephelometric quantification of beta-trace protein. Clin Chem. 2004 Dec;50(12):2401-2403. doi: 10.1373/clinchem.2004.040246
רופאים בתחום
ד"ר סמואל זיתון
ד"ר סמואל זיתון פסיכיאטריה
5.0
( 12 חוות דעת )
"ד"ר זיתון טיפל בי בהקשר של חרדה ו-ADHD. דרך הרבה שאלות הוא ניסה להבין בדיוק את המצב הספציפי שלי והייתה אינטואיציה טובה שכן הטיפול שהעניק לי עבד. הוא היה מאוד נחמד וסבלני והסביר לי בנועם את ההגיון מאחורי כל המלצה שלו. חוץ מזה, הוא מוכן לעשות מעל ומעבר כדי לעזור לכל מטופל עם הנסיבות הספציפיות שלו - גם אם הן מורכבות. אני ממליץ בחום!"
ד"ר משה מלכין
ד"ר משה מלכין עיניים
4.9
( 219 חוות דעת )
"הטיפול והיחס כלפיי היו יוצאי מהכלל משביע רצון."
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 168 חוות דעת )
"הרופא הכי מקצועי שיש. קשוב, ענייני ובעיקר רגיש לכל שאלה ובקשה. ממליצה בחום לכל מי שרק מתלבטת"
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו