בדיקת בילירובין (Bilirubin (Bil (Bilirubin test)
בדיקת דם זו בודקת את רמת הבילירובין (Bilirubin Bil) הכללי, הישיר והעקיף בנסיוב הדם.
בילירובין הינו תוצר פירוק של המוגלובין - חלבון הדם המקנה לו את צבעו האדום. לאחר שתאי הדם האדומים "מזדקנים", הם מפורקים על-ידי תאים בלעניים: חלבון ההמוגלובין מתפרק לשני חלקים - הם וגלובין. ההם הופך לבילירובין הנישא אל הכבד ומופרש משם דרך המרה. אך לפני שבילירובין מופרש במרה, רובו מוצמד לחומר המכונה גלוקורוניד בכבד.
בילירובין המצומד לחומר זה מכונה גם "בילירובין ישיר". בילירובין שאינו מצומד לגלוקורוניד מכונה "בילירובין לא ישיר". הבילירובין מופרש מהכבד לכיס המרה ומשם למעי, שם, באמצעות חיידקים הוא הופך לאורובילין - החומר הנותן לצואה את צבעה החום. חלק קטן מהבילירובין נספג ומופרש בשתן כאורובילינוגן.
קראו עוד: המדריך המלא לפענוח בדיקות דם; פענוח בדיקות תפקודי כבד
כשעודף בילירובין מצטבר בדם הוא שוקע במקומות שונים - בעור, בעיניים ובריריות - וגורם לצהבת. צהבת נראית לעין בדרך כלל כאשר רמת הבילירובין בנסיוב עולה מעל 2.5 מיליגרם לדציליטר.
לרוב, רמה גבוהה של בילירובין ישיר (נובעת בדרך כלל מחסימת דרכי המרה ועקב כך הפרעה בהפרשת הבילירובין) גורמת לשתן כהה. רק בילירובין ישיר יכול להיות מופרש בשתן. מלבד זאת, מחלה חסימתית של דרכי המרה עלולה לגרום לצואה לבנה, כיוון שהבילירובין אינו מגיע עוד למעי. לעיתים קרובות, צהבת חסימתית מלווה בגרד.
בכל פעם שיש צהבת יש לבצע בירור רפואי. הבדיקה הראשונה נועדה לברר אם העליה היא בבילירובין ישיר או לא ישיר. עליה בעיקר בבילירובין הלא ישיר מצביעה בדרך כלל על נזק בכבד ומעידה כי תאי הכבד אינם מסוגלים עוד להצמיד את הבילירובין לגלוקורוניד. גם כאשר יש תמס דם מסיבי, למשל, לאחר עירוי דם לא מתאים, הכבד עשוי להיות מוצף בבילירובין, וחלק גדול ממנו ייכנס לזרם הדם לפני שהוא עובר הצמדה לגלוקורוניד.
עליה בבילירובין ישיר מעידה בדרך כלל על הפרעה בהפרשת בילירובין מצומד דרך דרכי המרה.
אופן ביצוע הבדיקה
לפני בדיקת בילירובין: אין צורך בהכנה מיוחדת, אך חייבים צום של 4 שעות לפחות.
כמות הדגימה הדרושה - 5 מיליליטר במבחנה כימית
בילירובין רגיש לאור - חשיפת המבחנה לאור לתקופה ממושכת עשויה לפגוע בדיוק הבדיקה.
אזהרות
סיכון:
שטף דם תת-עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור).
הריון: אין בעיות או השפעות מיוחדות.
הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות.
תינוקות וילדים: בתינוקות יכולה להופיע צהבת קלה בימים הראשונים לאחר הלידה כאשר רמת הבילירובין גבוהה.
נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות.
אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות.
תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות.
פענוח תוצאות
ערך גבוה של בילירובין (היפרבילירובינמיה):
* נזק לכבד: דלקת כבד, מורסה בכבד, שחמת, גרורות בכבד, מחלות כבד מולדות, הפרעה בחמצון הכבד כמו לאחר ניתוח, תת-לחץ דם, זיהום קשה
* נזק לדרכי המרה: חסימה בדרכי המרה עקב אבן, גידול או גרורות
* תמס דם
* צום ממושך
* צהבת של העובר עקב תמס דם (Erythroblastosis fetalis)
* עיקר הבילירובין לא ישיר: תמס דם, מחלה מולדת: ג'ילברט (Gilbert's disease), (ג'ילברט הינו מצב נפוץ ביותר וללא כל משמעות קלינית). קריגלר נאג'אר (Crigler-Najjar syndrome)
* מחצית הבילירובין ישיר ומחציתו לא ישיר: נזק בכבד או בדרכי המרה
* רוב הבילירובין ישיר: בעיקר בנזק בדרכי המרה
* רמת בילירובין גבוהה מאוד (מעל 30 mg/dl) נובעת בדרך כלל ממחלת כבד
תרופות שעלולות לגרום לעליה ברמת הבילירובין כוללות:
אזאתיופרין, אלופורינול, אספירין, אפינפרין, גלולות למניעת הריון, כלורפרופאמיד, מעכבי MAO, מפרדין, מתוטרקסאט, מתילדופה, משתנים, נוגדי איידס, נוגדי קדחת, סאליצילאטים, סולפונאמידים, סטרואידים ובעיקר סטרואידים אנבוליים, פאראצטאמול, פנותיאזינים, קודאין, כווינידינים, תכשירים אנטיביוטיים מסוימים ובעיקר אריתרומיצין ותכשירים אחרים ממשפחת המאקרולידים, ריפאמפיצין ותאופילין.
תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
בדם חבל הטבור יכול הבילירובין להגיע עד 2.5 מיליגרם לדציליטר. מיד לאחר הלידה מתרחש בחלק גדול מהילדים תמס דם, וערכי הבילירובין יכולים להגיע עד 6 מיליגרם לדציליטר ביילודים שנולדו בזמן, ועד 12 מיליגרם לדציליטר בילדים שנולדו בטרם עת. בגיל חודש אמורים כל היילודים להגיע לרמת בילירובין המקובלת במבוגר.
ביילודים, ערכי בילירובין המגיעים ל- 18-20 mg/dl ומעלה מחייבים החלפת דם.
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בת 22. בבדיקות שעברתי התקבלו התוצאות הבאות: CMV IgG 0.20 NEGATIVE שלילי CMV IgM Positive HEPATITIS A IgG GPT 114 AST 42 רמת שאר אניזימי הכבד תקינות. רמת ה- GPT בעלייה בעשרת החודשים האחרונים, תחילה 48 אחר כך 64 ועכשיו 114. אני 5 חודשים
- מהי תסמונת גילברט? כיצד ניתן לטפל בה כאשר יש רמת בילירובין גבוהה?
- בעלי עבר לפני כחודשיים טיפול בפרוסטטה - ברכיתרפיה. כיום הוא מרגיש יותר טוב מבחינת הפרוסטטה, אבל לפני כמה ימים התחיל להיראות צהוב בפנים. האם יכול היות שהכבד נפגע? אילו בדיקת תפקודי כבד רצוי שיעבור כדי לקבל תשובה מספקת?
- האם תינוקות שחולים בצהבת מלידתם יכולים להדביק את הבאים במגע איתם?
- בני, בן 24, אובחן כנשא של תסמונת גילברט. הוא נוהג לצרוך הרבה אלכוהול כפעמיים בשבוע. האם עלולה להיות פגיעה בכבד? מהן השלכות השתייה עבורו?
- בבדיקת דם שבעלי עבר היתה תוצאת ספירת הבילירובין 1.3. בעלי בן 43.
- על מה מצביעה רמת חלבון נמוכה בדם?
- ערכתי בדיקות דם וכל ערכי תפקודי הכבד יצאו תקינים פרט ל: BILIRUBIN TOTAL 2.4 BILIRUBIN CONJUGATED 0.3 BILIRUBIN UNCONJUGATED 2.0 הרופאה אמרה לי שיש אנשים שנולדים עם איזושהי בעיה באנזימי הכבד ואין מה לחשוש מכיוון ששאר התוצאות תקינות. מה פירוש הדבר
מאמרים בנושא בילירובין (Bilirubin (Bil
בימים אלה מטמיע מערכת שירותי בריאות כללית מגוון שיטות ליעול הטיפול בילדים והפחתת הכאב הכרוך בו. לכתבה המלאה