דלג לתוכן

בדיקת מיפוי עצמות (Bone Scan)

3 דקות קריאה

 

בדיקת מיפוי עצמות (Bone scan/scintigraphy) הינה בדיקה המזהה אזורים חדשים בעצמות הגוף בהם מתרחשים תהליכי בניה או פירוק של עצם. היא נעשית במטרה להעריך האם נגרם נזק לעצמות, למשל עקב טראומה, מחלה דלקתית, זיהום, ואף גידולים סרטניים או גרורות.

סריקת מיפוי עצמות יעילה יותר מאשר צילום רנטגן (x-ray), כיוון שיכולה לזהות תהליכים אלה מוקדם הרבה יותר. הסריקה מבוצעת לאחר שמזריקים חומר רדיואקטיבי לתוך הוריד. ניתן למפות את כל עצמות הגוף או חלקים ספציפיים ע"פ דרישה, למשל, כף היד.

אוכלוסיות בסיכון

מיפוי עצמות אינו מומלץ לנשים בהריון או נשים מניקות, שכן החומר הרדיואקטיבי מסוכן לעובר או לתינוק. במקרים אלו, מיפוי העצמות יתבצע רק כשאין ברירה.

מחלות קשורות

שברים, מחלות דלקתיות, זיהומיות או מטבוליות של העצם, גידולים סרטניים ממקור ראשוני של העצם או הסחוס, גרורות סרטניות ממקור אחר- למשל סרטן שד ,סרטן ריאות, ערמונית ועוד.

תי עושים מיפוי עצמות?

בדיקת מיפוי עצמות נעשית בכמה מצבים:

1. ניתן לבצע מיפוי עצמות על מנת לעזור במציאת המיקום המדויק של כאב בלתי מוסבר בעצם, כגון כאבי גב תחתון ממושכים.

2. אבחנת גדילת עצם במקומות לא תקינים, למשל בגב, בברך או בכף הרגל יכולה להיעשות על סמך התוצאות של בדיקת מיפוי העצמות. 

3. מיפוי עצמות יבוצע כשקיים חשד לשבר בעצם, אשר לא נראה היטב בצילום עצמות רגיל (למשל שברי מאמץ). 

4. מיפוי עצמות מסייע באבחנת סרטן עצמות, בשל כאב לא מוסבר, שיכול להיגרם ע"י גידול ראשוני של הסחוס והעצם, או ע"י גרורות, שהורסות את העצם. 

5. מיפוי עצמות נעשה בכל מצב שבו יש חשד לנזק לעצמות, למשל, עקב חום לא מוסבר, נפיחות במפרק, אודם וחשד לדלקת או זיהום.

איך להתכונן למיפוי עצם?

אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת מיפוי עצמות. 

במכון, לפני המיפוי, יוזרק חומר רדיואקטיבי אל תוך הוריד. מייד אחרי ההזרקה, יש לשתות כ-2 ליטרים של נוזלים, זאת כדי לפנות את שאריות החומר הרדיואקטיבי שלא נקלט בעצמות מהגוף. 

לקראת המיפוי מתבקשים לרוקן את השלפוחית, שכן שלפוחית מלאה יכולה להסתיר את עצמות האגן במיפוי. בנוסף, מתבקשים להסיר כל תכשיט, וכן את מרבית הבגדים, כתלות במיקום הבדיקה. המיפוי יעשה כ-2-4 שעות לאחר ההזרקה.


אופן ביצוע הבדיקה

מיפוי עצמות מבוצע לרוב ע"י טכנאי רנטגן, ואת התוצאות מפענחים רופאים רדיולוגים או מומחים לרפואה גרעינית. מספר שעות לפני הבדיקה, יוזרק חומר רדיואקטיבי אל תוך הוריד (לרוב טכנציום מסומן). דקירת המחט עלולה להכאיב במעט, אולם לא אמורים להרגיש את חומר העירוי עצמו. לוקח כ-2-4 שעות לחומר הרדיואקטיבי להיקלט בתאי העצם לפני שניתן לערוך את המיפוי בעזרת סורק ה"גאמא". 

מיפוי העצמות יערך כאשר החולה שוכב, בחדר סגור, והמכשיר הסורק ממוקם בקרבה מעליו. אין כניסה לאנשים נוספים לחדר שבו נערכת בדיקת מיפוי העצמות, למעט טכנאי הרנטגן. הסורק עשוי לזוז בהתאם למיקום המבוקש עד לקליטה מלאה של כל עצמות הגוף. לעיתים החולה מתבקש לזוז ולא לזוז בהתאם. משך הבדיקה נע בין 30-60 דק', כתלות בסיבה ובמיקום. המיפוי עצמו אינו גורם לכאבים ואינו פולשני, כיוון שהסריקה חיצונית.

אחרי הבדיקה

באופן כללי אין כל הגבלות מיוחדות אחרי מיפוי עצמות. לאישה מניקה מומלץ לעבור למתן פורמולה ולהימנע מהנקה למשך כיומיים לאחר הבדיקה, עד לסילוק החומר הרדיואקטיבי מהגוף. 

תופעות לוואי אפשריות: במקרים נדירים עלולה להופיע תגובה אלרגית לחומר המוזרק. יתכנו נפיחות או כאב קל באזור הדקירה, שלרוב נעלמים תוך מספר ימים, שניתן להקל עליה בעזרת הנחת תחבושת לחה וקרירה באזור. מכיוון שמדובר בקרינה קיימת גם אפשרות של נזק תאי או רקמתי בטווח הרחוק, אולם מדובר בכמויות מזעריות יחסית של חומר רדיואקטיבי.

פענוח תוצאות

לרוב תוצאות מיפוי עצמות מתקבלות לאחר כיומיים. 

מיפוי עצמות תקין משמעו שהחומר התפזר בצורה אחידה בעצמות, ללא אזורים של קליטה מופחתת או מוגברת. 

מיפוי עצמות לא תקין  כאשר ישנן נקודות "חמות" או "קרות"- המצביעים בהתאמה על אזורים בהם יש עודף פעילות, למשל במצבי זיהום, דלקת, שברים ואף בגידולים שונים, ואזורי חסר פעילות, כמו במחלות שונות או במצבי חוסר אספקת דם.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
פרופ' אורה שובמן
פרופ' אורה שובמן ראומטולוגיה
5.0
( 13 חוות דעת )
"פעם ראשונה בחיי שנתקלתי ברופאה כל כך רצינית ויסודית, מקצועית, אנושית ומלאת רצון לעזור🙏🙏"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא מיפוי עצמות

הגעת לגיל 50? הנה כמה מהבדיקות המומלצות לנשים
הגעת לגיל 50? הנה כמה מהבדיקות המומלצות לנשים
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 27/12/2021

גיל 50 יכול להיות כרוך בשינויים רבים בגופך וזהו זמן טוב לבדוק את הבריאות הכללית שלך ולהתחיל בבדיקות שגרתיות שימנעו ... לכתבה המלאה

מתיחה או קרע של רצועת הברך: מה לעשות?
מתיחה או קרע של רצועת הברך: מה לעשות?
ד"ר רון ארבל מאת: ד"ר רון ארבל 09/06/2010

רצועות הברך עלולות להימתח, להיקרע באופן חלקי או לגמרי. שלא כמו רצועות הקרסול, רצועות קרועות בברך דורשות תיקון בניתו... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן הלבלב

בניהול ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו