אגלוטינינים או המאגלוטינינים (Agglutinins, Hemagglutinins) הם נוגדנים עצמיים, לרוב מסוג IgM, המיוצרים על ידי תאי פלזמה של מערכת החיסון ומכוונים נגד אנטיגנים המוצגים על ממברנת תאי הדם האדומים. הפעילות והזיקה של נוגדנים אלו לאנטיגנים של תאי הדם לעתים תלויה בטמפרטורה, וכאשר הטמפרטורה האידאלית שלהם להיקשרות נמוכה מטמפרטורת הגוף הנורמלית, הם נקראים "אגלוטינינים קרים" (לרוב בין 0 ל-4 מעלות צלסיוס). בעקבות היקשרות הנוגדנים עם תאי הדם האדומים, מופעל מנגנון חיסוני שנקרא מערכת המשלים – מערכת זו מתווכת תגובה חיסונית נגד התאים המביאה לתמס דם. בבדיקה זו ניתן לזהות ולמדוד את ריכוזם של נוגדנים אלו בדם כעדות למחלה ראשונית או שניונית[1].
מחלת אגלוטינין קרה – מחלה בה מיוצרים אגלוטינינים מסוג IgM המכוונים כלפי אנטיגנים על תאי הדם האדומים, לרוב כלפי אנטיגן ה"I" או ה"i". ניתן לסווג מחלה זו למחלה ראשונית ושניונית[3]:
מחלת אגלוטינין קרה ראשונית – הימצאות נוגדנים מצמיתים הגורמים לצימות תאי דם ולתמס דם ללא מצב או מחלה אחרת הנראית לעין. מחלה ראשונית היא נדירה.
מחלת אגלטינין קרה שניונית – צימות ותמס תאי דם אדומים הנגרם עקב מחלה אחרת. המחלות הגורמים למצב זה כוללות:
מחלות נגיפיות כגון מחלת הנשיקה (נגיף אפשטיין בר – אחת הסיבות הנפוצות למחלה). תועדו מקרים נוספים של HIV, אדמת, שפעת, קוביד-19 ואבעבועות רוח, שגרמו לצימות תאי דם.
זיהום על ידי חיידק המיקופלזמה, הגורם לדלקת ריאות שאינה טיפוסית.
סרטני דם כגון לימפומות, מחלת ולדנסטרום, MGUS, לוקמיה לימפוציטית כרונית ועוד.
תסמיני המחלה מופיעים בעיקר בקצוות הגוף, בהן טמפרטורת הגוף נמוכה בדרך כלל מטמפרטורת הליבה, וכוללים הכחלה של אצבעות, אף ואוזניים, ליבדו רטיקולריס, תסמונת ריינו, נגעים והתכייבות בעור ועוד. אנמיה מהווה את התסמין הנפוץ ביותר ומופיעה בכ-90% מהמקרים[3].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיימים תסמינים המחשידים למחלה. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[4].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[4].
מעל הנורמה תוצאה הגבוהה מערכי הנורמה מעידה על הימצאות נוגדנים מצמיתים, ומתאימה לאבחנה של מחלת אגלוטינין קרה. תוצאה של מעל 1000 יכולה להעיד על תמס דם. יש להתייחס גם לבדיקות נוספות על מנת לאשר את האבחנה.
שלום רב, אני מפנה את השאלה לתחום רפואה פנימית ואשמח להכוונה: אני בן 42 ובבדיקות הדם לפני 3 חודשים רמת ברזל 167. מזה שבועיים סובל מקור עז בכפות הרגליים. יש לי רקע של כולסטרול גבוה שאינו מטופל תרופתית. הרופא הפנתה לבדיקת דופלר רגליים ובדיקות דם חוזרות. בבדיקת הדם לפני 4 ימים- ערך ברזל IRON צנח מ-167 ל- 44 . שאר הערכים הקשורים לברזל בספירת הדם כולל המוגלובין, כדוריות דם אדומות, וטרנספרין ופריטין - תקינים. עשיתי מיד בדיקת דם סמוי בצואה- בדיקה תקינה. מה המשמעות של הירידה הפתאומית החדה בברזל והאם נדרש לפנות "הלאה" לבירור ואצל איזה רופא? אציין שהשינוי היחיד שהתרחש בחודשיים האחרונים הוא החלפת תרופת מקור לתרופה גנרית עקב מחסור ארצי בתרופה המקור. מדובר בתרופה LUSTRAL אשר הוחלפה בגנריקה ישראלית בשם SERENADA. יש קשר?
בתי בת 14.5. אובחנה מזמן עם אלרגיה לקרדית אבק, ולכוויות קור כרוניות (בעייה בזרימת דם??), גם הרבה דימום מהאף. יש לה מזה כשנה התקפי בטן חזקים ביותר, פופיק ומעלה (הגענו למיון..), לאחרונה תדירות עולה. וביניהם כמעט כל הזמן כאבים. הרבה גזים. לא צתליחים לפתור. לפעמים הקלה אחרי התפנות (בהתחלה), וכבר לא. לפעמים על קיבה ריקה (התעוררה בבוקר מכאבים. רופאת נשים שללה משהו נשי (+טרם קיבלה מחזור). שילילת לצליאק, שלילית למחלות מעי דלקתיות (ב. דם). שלילית להליקובקטור. בדיקת טפילים העלתה טפיל שלא מטפלים, בכל זאת קיבלה אנטיביוטיקה. ביצעה גסטרוסקופיה. הכל תקין. ביצעה אולטראסאונד בטן עליונה, הכל תקין, כולל אבנים במרה. נמנעה 3 שבועות מלקטוז, שבוע וחצי מגלוטן (ואז היה התקף), שבועיים על low FODMAP, כלום לא עוזר. אין חום (לא בדקנו אבל לא נראה). תרופות למעי רגיז כמו קולוטל וקל בטן פורטה לא עוזרות. מה עוד ניתן לבדוק?? אלרגיה למזון??
שלום ותודה על הפלטפורמה החשובה! לפני כחודשיים אושפזתי במחלקת א.א ג. למשך כשבוע כדי לעצור דימום מסיבי מהאף. בבדיקת רופא והדמיית סיטי אובחן סינוסיטיס ופוליפ אנטרוכואנלי. לפני חמישה ימים בוצע ניתוח fess, כריתה של הפוליפ ושליחה לביופסיה. sinusotomy and diagnostic עדיין יש דימום קל והפרשות מהאף שיורד בעיקר לפה. שמתי לב שהטעם של הדם מתוק ולא מתכתי, האם זה נורמלי או שצריך לבדוק ? אציין שחוש הטעם והריח שלי בסדר. תרופות מאז הניתוח: אנטיביוטיקה - זינט, תרסיס לאף סטרונאז, ושטיפה של האף FLO CRS