מערכת המשלים היא מנגנון חיסוני שנועד לספק הגנה מפני זיהומים על ידי שרשרת פעולות אנזימטיות הכוללות כ-60 חלבונים שונים, המביאות בסופו של דבר לסילוקו של פתוגן. ניתן לסווג את חלבוני מערכת המשלים העיקריים לשתי קבוצות: מרכיבים מוקדמים (C1, C2, C3, C4) ומרכיבים מאוחרים (C5, C6, C7, C8, C9), וחוסר בכל אחד מהם יכול להתבטא בצורה שונה. חוסר במרכיבי מערכת המשלים יכול להיגרם מסיבות גנטיות או עקב מחלה אוטואימונית (בה מערכת החיסון תוקפת את הגוף וצורכת את חלבוני מערכת המשלים כחלק מהתגובה הדלקתית). בבדיקה זו ניתן להעריך ולמדוד את פעילות מערכת המשלים[1].
צילום: shutterstock | Saiful52
מטרת הבדיקה
בדיקה זו נועדה לשמש ככלי באבחנת חוסר גנטי באחד או יותר ממרכיבי מערכת המשלים. בנוסף, בדיקה זו משמשת לצורכי ניטור של הפעילות הדלקתית ויעילות טיפולים שונים במטופלים.ות עם מחלות אוטואימוניות מסוימות[2].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
חוסר גנטי של חלבוני מערכת המשלים – נגרם על ידי מוטציה בגן המקודד לאחד מחלבוני המערכת וגורם לייצור מופחת או לפעילות מופחתת של אותו מרכיב. דפוס ההורשה הנפוץ ביותר של חוסרים מסוג זה הוא אוטוזומלי רציסיבי, אך קיים גם דפוס בתאחיזה לכרומוזום X. בשל פעילות חיסונית מוחלשת, חוסר בחלבוני משלים מתאפיין בעיקר בסיכון מוגבר לזיהומים ובזיהומים חוזרים, בהתאם למרכיב החסר. למשל[3]:
חוסר בחלבונים C1, C2, C4 (השייכים למנגנון הקלאסי) מקושר לזיהום בחיידקים בעלי קפסולה כגון סטרפטוקוקוס פנאומוניה (S. pneumoniae) והמופילוס אינפלואנזה (H. influenzae).
חוסר בחלבון C3 מקושר לזיהומים פיוגניים (על ידי חיידקים המייצרים מוגלה) חמורים בשנים הראשונות לחיים.
חוסר במרכיבי משלים מאוחרים מקושר לזיהום בחיידקי ניסיריה (Neisseria).
חוסר במרכיבי משלים מוקדמים מקושר להתפתחות של מחלה אוטואימונית, ובעיקר מופיע במטופלים עם זאבת (לופוס – Systemic lupus erythematosus) ודלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis). רמות חלבוני מערכת המשלים מקושרות לחומרת המחלה[3].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיים חשד לאחד מהמצבים המצוינים לעיל, במיוחד במקרים של זיהומים חוזרים ונשנים ובבעלי מחלה אוטואימונית[2].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית ותוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[2][4].
מעל לנורמה תוצאה הגבוהה מטווח הנורמה יכולה להתקבל במקרים של מחלות כרוניות כגון קוליטיס כיבית וסרקואידוזיס, אוטם שריר הלב, סרטנים שונים ועוד, אך אינה אבחנתית לאף אחד מהמצבים הללו[2].
מתחת לנורמה תוצאה הנמוכה מטווח הנורמה יכולה להתקבל במקרים של תהליך דלקתי המתרחש בגוף כגון זיהומים פעילים, מחלות אוטואימוניות, מחלות כליות שונות, דלקת ושחמת הכבד, אלח-דם (ספסיס), תת-תזונה ועוד[2].
במטופלים.ות המאובחנים.ות בזאבת או בדלקת מפרקים שגרונית, פעילות נמוכה של מערכת המשלים יכולה להעיד על התלקחות המחלה[5].
רמות חלבוני משלים נמוכות ברמה שלא ניתן לזהותם בדם תומכות באבחנה של חוסר מולד במרכיבי מערכת המשלים (בהתאם לחוסר)[5].
"דר' ירון, קיבל אוצי בחיוך הסביר את הבעיה הרפואית עם הרבה סבלנות, ענה לשאלות שלי בשמחה. נראה מקצועי, נעים בדיבורו. משרה ביטחון והרגשה שאני בידיים טובות."
"דר' ירון, קיבל אוצי בחיוך הסביר את הבעיה הרפואית עם הרבה סבלנות, ענה לשאלות שלי בשמחה. נראה מקצועי, נעים בדיבורו. משרה ביטחון והרגשה שאני בידיים טובות."
גרד הוא בעיה שכיחה, שיש לה סיבות אפשריות רבות. במבוגרים, הגורם העיקרי הוא יובש בעור, כך ששימון העור מביא להפסקת התופעה. סיבות נוספות כוללות הפרעות מערכתיות, כדוגמת אי-ספיקת כליות, אי-ספיקת כבד, זיהומים כרוניים ולעיתים אף ממאירות של תאי דם. הבדיקות הנעשות בדרך כלל הן ספירת דם, תפקודי כליות וכבד, אנטיגניים וירליים (כדוגמת HBV, HCV ועוד), צילום מערות הפנים והשיניים (לשלילת סינוסיטיס, או זיהום כרוני אחר). ניתן לבדוק גם אם ישנם טפילים, פטרת ועוד, לפי תוצאות הבדיקות הקודמות. ביצוע בירור לאטיולוגיה אוטואימונית (דברים הגורמים לגוף לתקוף את עצמו) נעשית בהתאם למציאות תסמינים נוספים מלבד הגרד, אם יש כאלה. הבירור יכול לכלול ANA, רמת C3, רמת antimicrosomal antibodies, אלקטרופורזיס של חלבונים ועוד. החלטה על המשך הבירור נתונה לשיקולו של הרופא המטפל, ותלויה במצב המטופל. חשוב לבדוק אם הגרד הופיע במקביל להתחלת שימוש בתכשירים קוסמטיים חדשים (קרם גוף, שמפו וכו'), שימוש באבקת כביסה חדשה או כל חשיפה דומה חדשה. משאלתך עולה כי עברת בירור, אך לא ברור לי עד כמה רחב הבירור המעבדתי שבוצע. הטיפולים העיקריים שמוצעים לגרד הם שימון העור לעיתים תכופות, אנטיהיסטמיניקה, והימנעות מגירוד, עד כמה שאפשר. גירוד מביא להחמרה בתחושת העקצוץ והגרד, כך שמדובר בתופעה המחמירה את עצמה. זיהוי הגורם לגרד יכול לעזור למציאת הטיפול המתאים, שיביא לשיפור המצב. מומלץ להמשיך את המעקב אצל רופא העור המטפל, וכן להמשיך את הבירור לפי הצורך. בברכה ד"ר תהילה חג'ג' - אינפומד
אכן ישנו קשר והוא שפיברומיאלגיה יותר שכיחה במחלות מפרקים כרוניות. הטיפול הוא קודם כל לאזן את דלקת המפרקים ולהבחין בין כאבים שקשורים לדלקת לבין כאבי הפיברו'. עקרונות הטיפול בפיברומיאלגיה זהים גם במקרים כמו שלך, ומבוססים על תרופות לכאב, פעילות גופנית מותאמת ואימון קוגנטיבי התנהגותי
הטיפול בגאוט מבוסס על שילוב של שינוי אורח חיים, בין היתר הימנעות או הפחתה של צריכת מוצרי מזון ושיה מסוימים (כמו אלכוהול, בשר אדום ועוד) ולקיחת תרופות שמורידות את רמה של חומצה אורית בדם.
שלום רב !! 3 שנים כאבי ירך. אין אבחנה .שחיקת סחוס דרגה 2.יש לציין רק בצד אחד..במנוחה הכאבים נעלמים.הרופאים לא יודעים מה זה.יש לציין שאובחנתי בפיברומיאלגיה .וכן קרוהן קל ברקע. לוקחת הומירה ללא הטבה. הכאבים נודדים מהמפשעה לצד הירך ועוד סיבובים.מטריד מאוד שלא עולים על הבעיה.עשיתי 3 פעמים אמאיאר...???באמאיאר הראשון ראו בצקת בשריר אילאופסואס.אבל מאז נעלמה הבצקת והכאב לא חושב לעבור. מה דעתך ??? תודה רבה מראש
הי, שחיקת סחוס יכולה להסביר כאבים בירך, במיוחד אם הם מופיעים במאמץ וחולפים במנוחה. זו הסיבה הכי שכיחה לכאבים במפרק, בעיקר מפרק בודד וגדול כמו הירך. במחלת מעי דלקתית כמו קרוהן יכולה להיות גם דלקת מפרקים, אולם אז מצופה לראות בMRI את הדלקת. אפשרות נוספת היא דלקת במפרק שמחבר את עמ"ש מתני לאגן (מפרק העצה והכסל/סאקרואיליאק) שמקרין לכיוון המפשעה. אפשרות נוספת הן נמק עצם של ראש הירך בעיקר כשלוקחים סטרואידים או יש מחלה דלקתית פעילה בגוף. לסיכום, בגלל תוצאות MRI תקינות כפי שאת מדווחת, הכי סביר שמדובר בשחיקה, וזו בעיה אורטופדית. בהצלחה
שלום, עשיתי לאחרונה בדיקות דם להורמונים שונים, אשמח לקבל התייחסות לגבי מה שיצא, נראה שיש הרבה הורמונים נמוכים מאוד. חשוב לציין שאני נוטלת גלולות מסוג מיקרוגינון (באופן רציף) מאחר ואני סובלת מאנדומטריוזיס ופיברומאילגיה גם, אך לא לקחתי את הכדורים בבוקר הבדיקה, האם התוצאות אמינות במצב כזה? ומה זה אומר מה שיצא? LH - קטן מ -0.5 IU/L FSH - קטן מ- 0.8 IU/L Estradiol (E2) - קטן מ-100 pmol/L Progesterone - קטן מ-0.8 nmol/L Testosterone Total - קטן מ-0.4 nmol/L Cortisol 8 am (B) | 903 nmol/l DHEA-S - 0.83 micmol/l תודה מראש.
בת 41.מאובחנת עם פיברו כמה אירועים של תכיפות שתן וכאב בטן תחתונה בשנים האחרונות-בדיקת רןפא נשים תקינה בדיקות שתן תקינות.חלף לבד. לפני 11 ימים התחיל לי כאב בבטן תחתונה מימין.דקירות במותן תחושת בעירה באיבר מין הקרנה לגב תחתון.בדיקת שתן תקינה תרבית עם צמיחה מיקרוסקופית. לא עשיתי בדיקה חוזרת כי קיבלתי מחזור במהלכו חשתי קצת יותר טוב. לאחריו הכל חזר.עשיתי תרבית חוזרת ולמרות ניגוב מושלם יצאה פלורה מעורבת והרופא ביקש שאתחיל זינט. קבעתי תור לרןפא נשים בראשןן.אני בחרדה אמא שלי נפטרה מסרטן שחלות לא גנטי שהתחיל מצריבה בשתן. אני ממש מבוהלת וחןששת. זה נשמע משהו נשי? יכול להיות סרטן שחלות? אני לוקחת גלולןת.אין לי דימומים אבל מרגישה ממשלא טוב עשרה ימים. אודה לתחושותייך המקצעיות.ה9יברו יכול להיות הסיבה?
התלונות ממוקדות מדי כדי לקבוע שמדובר בפיברמיאלגיה. פיברו' היא תסמונת כאב מפושט. יכולים להיות כאבים ממוקדים במקומות מסוימים/ספציפיים, אבל יש לשלול בעיה אחרת לפני שמשייכים לפיברומיאלגיה. בהצלחה