דלג לתוכן

בדיקת מוניטור עוברי (CTG,CARDIO-TOCO-GRAPH,NST)

לידה
2 דקות קריאה

במשך תשעה חודשים מתפתח עובר ברחמה של האישה ההרה, ככל שהזמן חולף העובר הולך ומתחזק וניתן להרגיש את תנועותיו. במרבית המקרים הריון ולידה מסתיימים בשלום לאם ולעובר. אך לעתים מתעורר הצורך לבדוק את מצב העובר ברחם.

מוניטור עוברי - בדיקה פשוטה ולא פולשנית שמזהה מצוקה עוברית וצירים מוקדמים


באמצעות בדיקת מוניטור עוברי נבדק קצב הלב של העובר (מספר הפעימות והאם הן סדירות) ובמקביל נמדדים עוצמת הצירים (אם קיימים) ברחם. קצב לב העובר והשינויים בו, האטות או האצות של הדופק, נותנים מדד על חיוניותו של העובר. כך למשל, האטה משמעותית בקצב הלב עלולה להעיד על מצוקת העובר הנובעת מחוסר בחמצן.

אוכלוסיות בסיכון

מחלות קשורת

לרוב, נשים בהריון, שעברו אירוע או מחלה שעלולים להשפיע גם על בריאות העובר או כשההריון שלהן מוגדר כהריון בסיכון,  יתבקשו  לבצע מוניטור עוברי לצורך מעקב אחר העובר. בדיקה זו נעשית גם במקרים בהם האישה ההרה חשה צירים משמעותיים לפני הזמן או לאחר אירועים כדוגמת תאונת דרכים.



מתי עושים מוניטור עוברי?

1. לקראת הלידה - כיוון שבדיקת מוניטור עוברי היא פשוטה מאוד ואינה פולשנית, נהוג כיום במרבית חדרי הלידה בארץ לחבר נשים למכשיר זה מרגע כניסתם לחדר הלידה בכדי להעריך את מצב העובר. מוניטור עוברי יכול לסייע גם משום שהוא מראה מתי יש צירים, כך שניתן יהיה לסייע לה. 

2. חשש לנזק לעובר - במהלך ההריון מבצעים מוניטור עוברי אם ישנו חשש שנגרם נזק כלשהו לעובר. לדוגמה: מיעוט בתנועות העובר, או אם האישה ההרה הייתה מעורבת בתאונת דרכים או נחבלה באופן כלשהו.

3. צירים מוקדמים - בדיקת מוניטור עוברי מראה גם את עוצמת הצירים, לכן אם אישה הרה חשה בצירים לפני מועד הלידה המשוער ייתכן והיא תתבקש לעבור בדיקה זו בכדי לוודא שהלידה לא תחל זמן רב לפני המועד.

כשמהלך ההריון תקין לא תבוצע בדיקת מוניטור עוברי, אלא במעמד הלידה.


איך להתכונן למוניטור עוברי?
אין צורך בהכנות מיוחדות פרט לחשיפת הבטן, שם מונחים החיישנים. במספר בי"ח בארץ קיימים מכשירי מוניטור עוברי אלחוטיים כך שהנבדקת לא צריכה להישאר במיטתה במהלך הבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

ברוב המקרים תתבקשי לשכב על מיטה ולחשוף את הבטן.

שני חיישנים יוצמדו באמצעות שתי רצועות גומי לבטנך. חיישן אחד יקלוט את דופק העובר והשני את התכווצויות הרחם. במהלך הבדיקה המכשיר יפלוט דף ועליו שני גרפים מתמשכים המציינים את קצב לב העובר ועוצמת התכווצויות הרחם. כדי שהבדיקה תהיה יעילה היא נמשכת לפחות 20 דקות, ואף יותר אם מתעורר הצורך. הבדיקה אינה כואבת ואיננה מסוכנת אך תיתכן אי נוחות עקב רצועות הגומי המונחות בצורה הדוקה. 
במהלך בדיקת מוניטור עוברי תוכלי לשמוע את דופק העובר.

במהלך מוניטור עוברי נוצרים שני גרפים - קצב לב העובר וקצב התכווצויות הרחם.


אחרי הבדיקה

לאחר הבדיקה התוצאות יימסרו לך. אם נראה כי העובר נמצא במצוקה כלשהיא יהיה צורך לפעול בהתאם.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת מוניטור עוברי נראות כשני גרפים נפרדים, הגרף העליון מציין את דופק העובר והתחתון את עוצמת התכווצויות הרחם. דופק עוברי תקין נע בין 120-160 פעימות לדקה, הבדיקה נחשבת תקינה אם נצפות בה מספר האצות רגעיות בדופק והאטות קלות ולא ממושכות.
האטות משמעותיות בדופק לאורך זמן מעידות על מצוקה עוברית. היעלמות הדופק לפרקי זמן קצרים, מעידה לרוב על בעיה בחיישן ולא על הפסקת פעילות הלב של העובר.


בגרף התחתון כאמור יראו עוצמת התכווצויות הרחם, עפ"י מידע זה ניתן לקבוע באם הצירים יעילים או אם אפשר לחזקם באמצעות זירוז לידה.



המאמר נכתב על ידי ד"ר צחי לנדא

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 16 חוות דעת )
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.8
( 15 חוות דעת )
"ד"ר וויזל הקדישה זמן רב להכרות איתי הסבירה בנועם והמליצה על המשך טיפול והתייעצות עם רופא נוסף שיצרה איתו קשר בענייני. תודה"
ד"ר עמית מאיר
ד"ר עמית מאיר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 99 חוות דעת )
"הרופאה הכי מקצועית שהכרתי, נעימה, מתחשבת, קשובה, אמפטית ואכפתית."

מאמרים בנושא מוניטור עוברי

שבוע 40 להריון
שבוע 40 להריון
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 30/01/2019

תאריך הלידה הגיע והעובר לא ממש מראה שהוא מתכוון לצאת? אין מה להילחץ, אבל יש להתחיל במעקב הריון עודף. מה זה בדיוק ומ... לכתבה המלאה

הפריה חוץ גופית- הקפאת עוברים וביציות למטרות שימור פוריות
הפריה חוץ גופית- הקפאת עוברים וביציות למטרות שימור פוריות
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/03/2010

הפריה חוץ גופית- הקפאת עוברים וביציות למטרות שימור פוריות לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

בניהול ד"ר עמנואל אטלי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו