בדיקת נוגדנים לקדחת דנגי (DENGUE FEVER ABS)
נוגדנים לקדחת דנגי (DENGUE FEVER ABS)
מחלות זיהומיות
קדחת דנגי (Dengue fever) היא מחלה ויראלית הנגרמת על ידי נגיף הדנגי – נגיף בעל חומר גנטי מסוג RNA חד-גדילי ממשפחת נגיפי הפלאבי. המחלה מועברת באמצעות עקיצת יתוש האדס - מחיות שונות לבני אדם ובין בני אדם - והיא נפוצה באזורים טרופיים ותת-טרופיים בכדור הארץ. ביטוי המחלה רחב ויכול להיות אסימפטומטי בחולים מסוימים וחמור בחולים אחרים, עם סיכון לפגיעה באיברים פנימיים, לדימומים ולשוק. לאחר עקיצת היתוש, הנגיף מוכנס לעור וחודר לתאי חיסון, באמצעותם מתפשט לבלוטות לימפה אזוריות וגורם לגירוי של תגובה חיסונית נגדו. כחלק מתגובה זו מייצרים תאי פלזמה של מערכת החיסון נוגדנים המופרשים לדם במטרה לנטרל ולנקות את נגיף הדנגי מהגוף[1].
צילום: shutterstock | Saiful52
קדחת דנגי – המחלה המתפשטת ביותר כיום מועברת על ידי פרוקי רגליים (ארתרופודים) עם למעלה מ-100 מיליון מקרים בשנה ובין 20 ל-25 אלף מקרי מוות, בעיקר בילדים. לנגיף ארבעה זנים עיקריים (DENV 1-4) הגורמים למחלה בבני אדם, כאשר זיהום באחד מהם יוביל להתפתחות חיסון כלפי אותו הזן, אך לא בפני הזנים האחרים.
למחלה שלושה שלבים עיקריים:
צילום: shutterstock | Saiful52
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר באבחנת חשיפה לנגיף הדנגי בעבר או לזיהוי של מחלה פעילה[2].מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
[1]קדחת דנגי – המחלה המתפשטת ביותר כיום מועברת על ידי פרוקי רגליים (ארתרופודים) עם למעלה מ-100 מיליון מקרים בשנה ובין 20 ל-25 אלף מקרי מוות, בעיקר בילדים. לנגיף ארבעה זנים עיקריים (DENV 1-4) הגורמים למחלה בבני אדם, כאשר זיהום באחד מהם יוביל להתפתחות חיסון כלפי אותו הזן, אך לא בפני הזנים האחרים.
למחלה שלושה שלבים עיקריים:
- שלב החום – בו התסמין העיקרי הוא חום גבוה של כ-40 מעלות צלזיוס הנמשך בין 2 ל-7 ימים. תסמינים נוספים המופיעים בשלב זה כוללים סומק, פריחה עורית, כאבי שרירים ופרקים, כאבי ראש, כאב גרון, אודם בעיניים, חוסר תיאבון, בחילות והקאות.
- השלב הקריטי – מתאפיין בירידה קלה של החום לכ-38 מעלות, עלייה בחדירות הנימים, עלייה בספירת תאי דם אדומים וירידה בספירת הטסיות, מה שמגביר את הסיכון לדימום. שלב זה נמשך כיומיים ובו עלולה להתרחש הידרדרות להלם (שוק) ולמצבים מסכני חיים.
- שלב ההחלמה – מתאפיין בספיגת הנוזלים שדלפו בגוף ויכול להתאפיין בירידה בקצב הלב. פרק זה נמשך כיומיים עד שלושה.
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בקרב אנשים ששהו לאחרונה במדינות בהם המחלה נפוצה או שחוו לאחרונה תסמינים שיכולים להתאים לקדחת דנגי. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ מיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[3].אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[4] [5].אזהרות
סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר לדימום, המטומה, התעלפות, סחרחורת וזיהום מקומי[6].
פענוח תוצאות
[2]ערכי נורמה
- נוגדני IgM – תוצאה שלילית – מעידה כי לא קיים תהליך זיהומי פעיל או הדבקה לאחרונה.
- נוגדני IgG – תוצאה שלילית – מעידה כי הנבדק.ת לא נחשפ.ה בעבר לנגיף.
תוצאה שלילית לשני הנוגדנים תומכת בשלילת האבחנה של קדחת דנגי. יש לציין כי במקרים בהם הבדיקה בוצעה ימים בודדים לאחר תחילת התסמינים, ייתכן ולא הספיקו להיווצר נוגדנים בדם על מנת לזהותם.
מעל הנורמה
- נוגדני IgM שלילי + IgG חיובי: תוצאה המעידה על חשיפה לנגיף או קדחת דנגי בעבר.
- נוגדני IgM חיובי + IgG חיובי: תוצאה המעידה על זיהום פעיל או שהתרחש לאחרונה.