דלג לתוכן

בדיקת דופלר ((Doppler Ultrasound, Dupplex))

3 דקות קריאה

בדיקת דופלר משמשת להערכת זרימה בכלי דם. הוא מבוצעת באמצעות מתמר המחובר למחשב. המתמר שולח גלי קול בתחום העל-קול (אולטרא-סאונד) שאינו נשמע ע"י אוזן אנושית וקולט את הגלים המוחזרים. כאשר תאי דם אדומים זורמים בכלי דם, הם מחזירים את גלי הקול באופן שונה מאשר אילו לא היו זורמים בו. 

המחשב המחובר למכשיר מפענח את המידע המתקבל מהמכשיר ומפיק תמונה או קול המראים את עוצמת הזרימה ולעיתים את כיוונה. טכניקת הדופלר משולבת ברוב המוחלט של מכשירי האולטרא-סאונד הקיימים כיום. קיימים גם מכשירי דופלר קטנים ייעודיים לבדיקת זרימה בכלי דם. המונח Dupplex (דופלקס) משמש לתיאור מכשיר דופלר היוצר תמונה דו-ממדית, לעומת הדופלר הרגיל הנותן מידע באופן חד ממדי.

אוכלוסיות בסיכון

בדיקת דופלר דומה לבדיקת אולטרא-סאונד, אינה חודרנית ואינה כרוכה בסיכון. כמו בבדיקת אולטרא-סאונד , קיים קושי לבצע את הבדיקה אם כלי הדם שאותו מעוניינים לבדוק נמצא מתחת לעצם, אויר או שומן רב. 

אם הנבדק אינו יכול שלא לנוע (ילדים קטנים) יתכן שהבדיקה לא תוכל להתבצע ללא טשטוש או הרדמה. בנוסף, אם הנכם סובלים מקצב לב לא סדיר, יתכן שתוצאות בדיקת דופלר יהיו פחות אמינות, מכיוון שזרימת הדם עשויה להראות לא תקינה, למרות שכלי הדם תקינים.

מחלות קשורות

מחלות כלי דם, DVT, PE, גידולים. מחלות בעובר: Rh Isoimmunization, רעלת הריון , אנמיה חרמשית. 

מתי עושים את הבדיקה
?

· זיהוי של קרישי דם, היצרויות או חסימות בכלי דם במקומות שונים בגוף, במיוחד בצוואר, בידיים וברגליים. היצרות בעורקי הדם של הצוואר עלולה לגרום להתעלפויות, סחרחורות ואף לשבץ. קריש דם בעורקי הרגליים העמוקים (Deep Vein Thrombosis – DVT) גורם לכאבים ומעלה סיכון לתסחיף ריאתי (Pulmonary Embolism – PE), שהוא מצב מסכן חיים. 

היצרויות בעורקי הרגליים יכולה לגרום לכאבי רגליים המופיעים במאמץ. כמו כן, זיהוי היצרויות בכלי הדם ומידת חומרתן מסייע לרופא להחליט האם נדרש טיפול ומהו הטיפול הרצוי.

· הערכה של ורידים לא תקינים, כמו במקרה של דליות ברגליים

· לפני ניתוח מעקפים כדי לבחון את מידת זרימת הדם בכלי הדם המיועדים להיות מעקפים.

· הערכת זרימת הדם לכליה מושתלת

· לאחר ניתוח כלי דם, להערכת זרימת הדם

· לאיתור ורידים לא תקינים לפני טיפולים המיועדים להריסתם (אבלציה)

· במסגרת אולטרא-סאונד בהיריון להערכת זרימת הדם בשלייה, חבל הטבור ומוח העובר.

· הערכת זרימת הדם בגידולים

איך להתכונן לבדיקה?

יתכן שתתבקשו שלא להשתמש במוצרים המכילים ניקוטין (דוגמת סיגריות) בשעתיים שלפני בדיקת דופלר. הניקוטין גורם לכיווץ כלי דם ועלול לפגוע באמינות התוצאות.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת דופלר מבוצעת באותו אופן שמבוצעת בדיקת אולטרא-סאונד. לאחר מריחת ג'ל על האזור הנבדק, המתמר מוצמד לאזור, והבודק (טכנאי אולטרא-סאונד או רופא) יזיז אותו עד לקבלת אות באיכות טובה. השתדלו לנוע מעט ככל האפשר. יתכן שתשמעו קולות המייצגים את זרימת הדם בכלי הדם. 

בבדיקה של כלי דם בגפיים, עשויה להיות מבוצעת בשכיבה, בישיבה ולעיתים גם לאחר מאמץ, אם מצב בריאותכם מאפשר זאת. הבדיקה עשויה לכלול ליפוף שרוולי לחץ דם מסביב לידיים או הרגליים, על מנת למדוד את הלחץ בו נפסקת הזרימה בנקודות שונות. הבודק יעביר את המתמר על אזורים שונים בגפיים ויתכן שילחץ בנקודות מסוימות על מנת לבדוק נוכחות של קרישי דם או לבדוק את זרימת הדם הורידית.

אחרי הבדיקה

אין הנחיות מיוחדות עבור בדיקת דופלר.

פענוח תוצאות

הפענוח תלוי בבדיקה הספציפית.

פענוח תקין:

לא נמצאו הפרעות זרימה בעורקים.

לא נמצאו הפרעות זרימה בורידים שנבדקו ולא נראו קרישי דם

בהריון, זרימת הדם בכלי הדם העובריים שנבדקו הייתה תקינה.

פענוחים לא תקינים נבחרים:

עורקים:

· אם נבדקו עורקי הצוואר (עורקי התרדמה או קרוטידים), חסימה מעל 80% באדם ללא תלונות קשורות או חסימה מעל 50-60% באדם עם תלונות קשורות עשויה להצריך ניתוח לפתיחת החסימה.

· ABI – Ankle-Brachial Index: ערך זה משמש בבדיקות של זרימת דם ברגליים. ערך תקין הוא בין 1.0-1.2. ABI נמוך מ-0.7 נחשב כמעיד על היצרות ו-ABI נמוך מ-0.4 מעיד על היצרות קשה. קיימים מצבים בהם שוקע סידן בעורקים, במיוחד באנשים מבוגרים, אז יתכן שהערך המתקבל יהיה תקין למרות שקיימת היצרות משמעותית. במצב זה ניתן לבדוק מדדים אחרים.

· הבדיקה עשויה לאתר מפרצות (אנוריזמות) – אזורים בהם דופן העורק נחלשת, ונוצר מבנה הדומה לבלון הצומח מתוך כלי הדם. הדם שזורם במפרצת זורם באופן לא תקין ולכן עלולים להיווצר קרישי דם.

ורידים:

· דליות

· קרישי דם: אם נמצאו קרישי דם בורידים עמוקים, יתכן שתזדקקו לטיפול נוגד קרישה (מדלל דם) על מנת להקטין את הסיכון לתסחיף ריאתי (PE)

עובר: זרימת הדם בעורק אחד או יותר מאלו שנבדקו היא גבוהה או נמוכה מהתקין.

המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
פרופ' ערן ברזילי
פרופ' ערן ברזילי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 14 חוות דעת )
"מקסים, סבלני לכל שאלה. נותן תחושת ביטחון ומשוחח בגובה העיניים."
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 47 חוות דעת )
"הרופאה הכי רגישה ומקצועית שפגשתי. ליוותה אותי בהיריון שהיה מאד מאתגר עם מלא בעיות רקע, כל פעם מחדש היא ידעה להקשיב ברגישות, להציע פתרונות והוכיחה שהיא רופאה ברמה אחרת לגמרי. מומלצת מומלצת מומלצת!"
ד"ר דוד טובבין
ד"ר דוד טובבין נפרולוגיה
5.0
( 26 חוות דעת )
"פגישה רגועה, לא מלחיץ, מעבר מסודר על כל מרכיב בבדיקות ואיך לטפל בו ואיזה יעדים עלי להגיע. זה ביקור ראשון הייתי אצל הרבה נפרולוגים אף פעם לא הקדישו לי הזמן כפי שבדק אותי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקת דופלר

אי ספיקה ורידית (דליות ורידים): 4 מיתוסים והאמת
אי ספיקה ורידית (דליות ורידים): 4 מיתוסים והאמת
ד"ר מואנס עג'אג' מאת: ד"ר מואנס עג'אג' 10/04/2022

מה גורם להתפתחות של דליות ורידים? מי צפוי לסבול יותר מהתופעה – גברים או נשים? מהן הסכנות הכרוכות באי טיפול בדליות? ... לכתבה המלאה

פקקת ורידים עמוקה: מהן הסכנות ואיך ניתן למנוע אותן?
פקקת ורידים עמוקה: מהן הסכנות ואיך ניתן למנוע אותן?
ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי מאת: ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי 09/12/2021
  • חסות

תסחיף ריאתי הוא אחד מהסיבוכים מסכני החיים המשמעותיים ביותר של פקקת ורידים עמוקה. מהי פקקת ורידים עמוקה, מה גורם להת... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום מניעת אבני כליה

בניהול ד"ר דוד טובבין
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו