אסטרדיול הוא הורמון ממשפחת האסטרוגנים והוא משמש כהורמון המין הנשי הדומיננטי ביותר וזה שאחראי על התפתחות איברי המין הנקביים וסימני המין הנשיים, הכוללים בעיקר שיער ערווה והנצת שדיים[1]. שמו הנלווה הוא E2 ובשונה משני האסטרוגנים הנוספים במשפחה, הורמון זה הוא בעל הרמה הגבוהה ביותר בדם מבין השלושה בתקופת הפוריות, למעט בתקופת ההיריון עצמה[1]. חומר הבסיס ליצירת אסטרדיול הוא כולסטרול שהופך לטסטוסטרון, שבתורו יהפוך לאסטרדיול בעזרת אנזים בשם ארומטאז. עיקר ייצורו נעשה בתאי הגרנולוזה בשחלות, כאשר חלק קטן ממנו נוצר גם בקורטקס בלוטת יותרת הכליה (האדרנל), במוח, בדופן העורקים ובאשכי הגבר[1]. המחזור החודשי המתרחש אצל נשים בגיל הפוריות ואשר זמנו הממוצע 28 יום כולל 4 שלבים[1]:
שלב הופעת הווסת - בו מתרחש דימום והוא נמשך כ-4 ימים.
השלב הפוליקולרי (הפרוליפרטיבי) - רירית הרחם מתעבה ע"מ לקלוט את העובר. שלב זה שמתרחש מיום 5-13 למחזור.
שלב הביוץ - בין הימים ה-13-16 למחזור. בשלב זה מגיעה הביצית לבשלות והיא מועברת לחצוצרה, שם היא מחכה לזרע לצורך הפריה.
השלב הלוטאלי - הכנת הרחם להשרשת הביצית שהופרתה. שלב זה מתרחש לאורך כ-14 יום ובסיומו הגופיף הצהוב מתפרק ומתחיל מחזור חדש.
ישנה שונות בערכי הורמוני האסטרוגן ובעיקר האסטרדיול כתלות בשלב המחזור החודש: עלייה הדרגתית עד לשיא שמתרחש לפני הביוץ, ולאחר מכן רמות האסטרוגן יורדות משמעותית. בשלב הלוטאלי שוב ישנה עלייה, ואז ירידה עד לסיום השלב. עיקר תפקידו של האסטרוגן הוא עיבוי רירית הרחם לשם קליטת העובר, וכן ייצור ריר מוגבר שגורם להפרשות לפני הביוץ, שתפקידו לסייע לזרע לצלוח את הסביבה החומצית של הנרתיק ולהגיע לשחלה למפגש הפריה עם הביצית[1].
צילום: shutterstock
מטרת הבדיקה
מטרת בדיקה זו היא לעקוב אחר התקדמות הבשלות המינית, וזאת על מנת לראות האם ישנו עיכוב או הקדמה של הבשלות. באמצעות בדיקה זו ניתן לעקוב אחר תפקוד המחזור החודשי ולהבין בעיות כאי סדירות המחזור החודשי, בעיות ביוץ במחזור, בעיות בתפקוד השחלות, ומחסור בדמם בווסת[2].
הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת כחלק מבדיקות הכימיה. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת עד לקבלת התוצאות. יש לברר את שלב המחזור החודשי החל במועד הדיגום. יש להימנע מביצוע הבדיקה בסמוך לסריקה הדמייתית של הגוף המלווה בחשיפה לחומר רדיואקטיבי. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.
אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
ערכי הנורמה
הבדיקה נמדדת בערכים של פיקוגרם למיליליטר (pg/ml)[5]. בגברים הטווח התקין הוא מתחת ל-20. בנשים בגיל הפוריות הטווח התקין תלוי בשלבי המחזור[5]:
בשלב הופעת הווסת (המחזור)- מתחת ל-50.
בשלב הפוליקולרי - 20-145.
בשלב הביוץ - 112-443.
בשלב הלוטאלי - 20-241.
בנשים בגיל המעבר (פוסט-מנופאוזליות) - מתחת ל-59.
תוצאות מעל לנורמה
יכולות להעיד על בשלות מינית מוקדמת, גידול בשחלה, גידול באשך (גברים), גידול ביותרת הכליה[6].
תוצאות מתחת לנורמה
יכולות להעיד על בשלות מינית מאוחרת, כשל תפקוד שחלתי, מאמץ גופני ממושך, אנורקסיה (בנערות), תת בלוטת יותרת המוח[7].
אהלן, שבוע הבא (אהיה בשבוע 19+4) אני עתידה לעבור דיקור מי שפיר. אני לוקחת ציפרלקס 10 מ"ג כבר כארבע שנים בעקבות הפרעת פאניקה. האם ניתן לבצע את ההליך למרות נטילת התרופה? האם יש בכך סכנות?
שלום ד"ר. ביצענו בדיקות גנטיות מורחבות בשיבא ואני נמצאתי נשאית ל2 מחלות המועברות בתורשה אוטוזומלית רצסיבית. בן זוגי התגלה כלא נשא. כחלק מייעוץ שביצענו לאחר מכן קיבלנו את ההמלצות להמשך לבצע: 1. או ריצוף מלא +MLPA(אנליזת חסרים ותוספות) אצל בעלי לגנים הרלוונטיים. 2. או ריצוף במסגרת פאנל סקר מורחב זוגי המרצף גם את הגנים הרלוונטיים כחלק מסוללת הגנים הנבדקים בפאנל. לא כל כך הבנו מה זה מה, ומה כל אחת מהבדיקות אומרות. האינטרנט עמוס במידע ורק הלכתי לאיבוד. במקרה כמו שלנו, מה בדר"כ עדיף לבצע? והאם רק ברק צריך? או לבצע פאנל זוגי מורחב (נקרא גם אקסום?) גם לי וגם לבעלי. ממש הלכנו לאיבוד מהייעוץ הזה.
שלום אני מתלבטת אם לבצע את בדיקת מי השפיר בשבוע 17 ו4 ימים או בשבוע 18 ו4 ימים , כאשר כל התוצאות מתקבלות עד חודש כאשר במרכז השיקולים: לא לבצע מוקדם דבר שיכול לסכן את ההריון , דיוק התוצאות , זמן מספק לביצוע הפלה לפני שבוע 22. אודה להמלצה רפואית 🙏
שלום אני בת 37 ועשיתי דיקור מי שפיר וזאת התוצאה שהגיעה: לא נמצאה עדות לחסר או תוספת כרומוזומלית באתרים הידועים כפתוגניים ו/או הגורמים לתסמונת גנטית ספציפית ידועה, אולם נצפה חסר של Kb949 של דנ''א בכרומוזום 21.2p21.3-Xp, החופף עם 2 גנים מתוכם 1 מסוג MORBID-OMIM. גנים מסוג IL1RAPL1 (300206). מה זה אומר? יש לי עובר נקבה , מה עליי לעשות מעכשיו? מה רמת הסיכונים ומה הסיכונים?