בדיקת פרוקטוזאמין (FRUCTOSAMIN)
.[1]
מטרת הבדיקה
בדיקת הפרוקטוזאמין מהווה חלופה לבדיקת המוגלובין מסוכרר (A1C) המשמשת לצורך מעקב וניטור רמות הסוכר בדם בקרב חולי סוכרת. בדיקת פרוקטוזאמין מתבצעת כאשר בדיקת ההמוגלובין המסוכרר אינה מספקת מענה מדויק בנוגע לרמות הסוכר בדם, למשל במקרים שבהם קיימת מחלה הגורמת לפירוק מוגבר וקיצור משך חיי הכדוריות האדומות (כדוגמת אנמיה המוליטית, אנמיה א-פלסטית, מחלות כליה וכבד, תלסמיה או אנמיה חרמשית).
בדיקת הפרוקטוזאמין נותנת מידע בנוגע לרמות הסוכר בדמו של המטופל, ומאפשרת לקבוע אם ישנו צורך לאזן את רמות הסוכר בדם. תוצאות הבדיקה שנלקחה משקפות את מצב רמת הסוכר בדם כ-2-3 שבועות טרם הבדיקה, מאחר שהן תלויות בכמות חלבוני האלבומין המצויה בדם. משך החיים של חלבונים אלה הוא כ-20 יום ולכן מולקולות הפרוקטוזאמין שזוהו בבדיקה נקשרו לפני כשבועיים שלושה לחלבון האלבומין ובזמן ביצוע הבדיקה הן עומדות להתפרק.[2]
צילום: shutterstock
אוכלוסיות בסיכון
חולים הסובלים מסוכרת שאינה מאוזנת .[3]
אופן ביצוע הבדיקה
אין צורך להיות בצום לפני הבדיקה. יש להימנע מנטילת ויטמין C ב-24 השעות שטרם הבדיקה.הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת במבחנת כימיה או בספירת דם (פקק ורוד). לאחר נטילת הדגימה היא מועברת למעבדה, שם היא מופרדת לשם קבלת התוצאות. לאחר קבלת התוצאות יש לפנות לרופא/ה המטפל/ת להמשך טיפול במידת הצורך. [4]
פענוח תוצאות
הבדיקה נמדדת בערכים של מיקרומול לליטר (mol/Lµ).ערכי הנורמה:
באדם בריא, ערכי הפרוקטוזאמין יעמדו על 175-280 mol/Lµ, בעוד שבחולי סוכרת מאוזנים
מעל לנורמה:
התוצאה תהיה בין 210-285. תוצאה גבוהה מ-285 mol/Lµ עלולה להעיד על רמות סוכר גבוהות מהרצוי בדם.
אם תוצאת הבדיקה היא מעל הנורמה ורמות הסוכר בדם גבוהות מהרצוי, ייתן שמחלת הסוכרת אינה מאוזנת ויהיה צורך בטיפול תרופתי או שינוי בטיפול [5]הניתן לצורך איזון רמות הגלוקוז בדם.
רמת סיכון:
אין נתונים[4] Baker JR, Metcalf PA, Holdaway IM, Johnson RN. Serum fructosamine concentration as measure of blood glucose control in type I (insulin dependent) diabetes mellitus. Br Med J (Clin Res Ed) 1985; 290:352.