דלג לתוכן

בדיקת רמת גנטאמיצין (gentamicin level)

2 דקות קריאה
בבדיקה זו בודקים את ריכוז התרופה גנטאמיצין בדם. גנטאמיצין היא תרופה אנטיביוטית השייכת לקבוצת התרופות המכונות אמינוגליקוזידים. תרופות אלו מעכבות את השכפול של חיידקים, בעיקר של מתגים גראם שליליים כגון אלו הגורמים לזיהום בדרכי השתן וחלק מהחיידקים העגולים (קוקים) הגראם חיוביים, כמו אלו שגורמים לזיהום פנים הלב (אנדוקרדיטיס). תרופות אלו ניתנות בדרך כלל דרך הווריד ולעיתים רחוקות דרך השריר, ומשתמשים בהם בזיהומים קשים. יעילות התרופה ותופעות הלוואי שלה, הפרעה בתפקוד הכליות וליקוי בשמיעה, קשורים לרמה של התרופה בדם או למשך הטיפול. כדי לנטר את השפעת התרופה (לטוב ולרע) נהוג לנטר את רמת התרופה בדם לפני נתינתה וחצי שעה לאחר מכן. רמת התרופות הללו תלויה בעיקר בתפקוד הכליות (עליה ניתן ללמוד מרמת הקראטינין בדם), ועל כן יש למדוד את רמת הקראטינין באופן סדיר בחולים המקבלים תרופות אלו. במידה ויש ליקוי בתפקוד הכליות, יש להתאים את מינון התרופה לתפקוד הלקוי.
את רמת התרופה בדם בודקים בשפל ובשיא. רמת התרופה בשפל מציינת בד"כ את רמת התרופה הרצויה בדם טרום מתן המנה הבאה, אותה רצוי לא לעבור על מנת להימנע מתופעת הלוואי של התרופה.
רמת התרופה בשיא מציינת רמה שאותה יש להשיג על מנת להבטיח הכחדה מירבית של החיידקים.

אזהרות

סיכון: שטף דם תת-עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור)
 

הריון: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

תינוקות וילדים: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

קשישים: אין בעיות מיוחדות במדידת רמת התרופות. קשישים נמצאים בסיכון גבוה להרעלת אמינוגליקוזידים.
 

נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

פענוח תוצאות

רמה נמוכה:
רמה נמוכה מדי של גנטאמיצין בנסיוב עשויה לנבוע ממינון נמוך מדי של התרופה או ממתן התרופה לעיתים רחוקות מדי. רמת תרופה נמוכה עשויה לגרום לכך שהמחלה עבורה ניתנה התרופה לא תחלוף או שהחיידקים יפתחו עמידות לתרופה.

רמה גבוהה:
רמה גבוהה מדי של גנטאמיצין עשויה לנבוע ממתן מינון גבוה מדי של התרופה, ממתן התרופה לעיתים קרובות מדי או ממתן התרופה במינון רגיל בחולים הסובלים מליקוי בתפקוד הכליות. רמה גבוהה מדי עשוייה לגרום לתופעות לוואי, ובעיקר להפרעות בשמיעה ולהחמרה בתפקוד הכליות.
רמות שפל רצויות: <2mcg/ml
רמות שיא רצויות: >8-10mcg/ml

תרופות משתנות, תכשירים אנטיביוטיים ממשפחת הצפלוספורינים ותכשירים אחרים העלולים לגרום להפרעה בתפקוד הכליות עשויים לגרום לעלייה ברמת האמינוגליקוזידים בדם.

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
רמת התרופה בנסיוב בשפל (כלומר, לפני מתן מנת התרופה) - פחות מ-2 מיקרוגרם למיליליטר; בשיא (כלומר, שעתיים לאחר מתן התרופה) - מעל 8-10 מיקרוגרם למיליליטר.

תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
רמת התרופה בנסיוב בשפל (כלומר, לפני מתן מנת התרופה) - פחות מ-2 מיקרוגרם למיליליטר; בשיא (כלומר, שעתיים לאחר מתן התרופה) - מעל 8-10 מיקרוגרם למיליליטר.

תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
רמת התרופה בנסיוב בשפל (כלומר, לפני מתן מנת התרופה) - פחות מ-2 מיקרוגרם למיליליטר; בשיא (כלומר, שעתיים לאחר מתן התרופה) - מעל 8-10 מיקרוגרם למיליליטר.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
ד"ר קורנליוס נאסר
ד"ר קורנליוס נאסר עיניים
מנהל יחידת ניתוחי רשתית וזגוגית העין במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא) / מומחה בכיר למחלות וניתוחי רשתית וניתוחי קטרקט מתקדמים
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו