תסמונות חסר קריאטין (Creatine Deficiency Syndromes - CDS) הן מחלות גנטיות הנגרמות כתוצאה מחוסר אנזימטי במערכת עיבוד הקריאטין בגוף. חוסר של אנזים לרוב מונע את זירוז הפעולה וגורם לעליה בריכוז המולקולה הקודמת לתגובה, ולירידה בריכוז המולקולה אותה הוא יוצר. גואנידינואצטט וקריאטין הם שני מרכיבים עיקריים של דרך מטבולית זו ובאמצעות בדיקת זו ניתן להעריך את ריכוזם בדם, ולבסס אבחנה בהתאם[1].
צילום: shutterstock
מטרת הבדיקה
בדיקת גואנידינואצטט וקריאטין שימושית באבחנה של תסמונות חסר קריאטין בתינוקות[1].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
הבדיקה יכולה לסייע באבחנה של שתי תסמונות חסר קריאטין[1]:
חסר ב-GAMT (Guanidinoacetate Methyltransferase deficiency).
חסר ב-AGAT (Arginine:Glycine Amidinotransferase deficiency).
שתי מחלות אלו מורשות באופן אוטוזומלי רציסיבי, עוברות מהגנים של ההורים, ועלולות לגרום לעיכוב התפתחותי כללי בתינוקות, עיכוב חמור בהתפתחות הדיבור, מוגבלות שכלית ועוד[1].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיים חשד קליני לאחת מהמחלות המוזכרות. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך יש תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].
אופן ביצוע הבדיקה
הכנות לבדיקה לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. נטילת תוספי קריאטין עשויים להשפיע על תוצאות הבדיקה ולכן מומלץ להתייעץ עם הרופא.ה המטפל.ת לגבי הפסקת נטילתם[1].
מהלך הבדיקה הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית[3].
לאחר הבדיקה אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[3].
[1] ערכי הנורמה לגואנידינואצטט ולקריאטין משתנים בהתאם לגיל ולמין הנבדק.ת. רמות גבוהות של גואנידינואצטט ורמות נמוכות של קריאטין מרמזות על חסר ב-GAMT. רמות נמוכות או נורמליות של גואנידינואצטט ורמות נמוכות של קריאטין מרמזות על חסר ב-AGAT. חשוב לציין כי על מנת לבסס את האבחנה לכל אחת מהמחלות הנ"ל יש לבצע גם בדיקת גואנידינואצטט וקריאטין בשתן. על מנת לאשר את האבחנה לחסר ב-GAMT וב-AGAT ניתן לבצע גם בדיקה גנטית לגנים המקודדים לאותם אנזימים.
"ד״ר אירינה נעימה, רגישה ומקצועית. אני כל כך שמחה שדרכנו נפגשנו במצב כל כך רגיש. לאורך כל התהליך היא הסבירה את צעדיה וזה הרגיע מאוד והיתה עדינה מאוד. ממליצה בשמחה רבה"
"ד״ר אירינה נעימה, רגישה ומקצועית. אני כל כך שמחה שדרכנו נפגשנו במצב כל כך רגיש. לאורך כל התהליך היא הסבירה את צעדיה וזה הרגיע מאוד והיתה עדינה מאוד. ממליצה בשמחה רבה"
היי, אני בת 32 אחרי 3 לידות רגילות.
אחרי הלידה האחרונה היתה לי צניחה של שלפוחית השתן אך זה חזר למקומו לבד אחרי כחודש...
בבדיקה אצל רופא נשים הוא אמר שהכל נראה תקין ביחס לזה שאני אחרי 3 לידות, כרגע אין גוש שיוצא מהנרתיק או משהו כזה אבל מדי פעם אחרי יום ארוך יש תחושת כבדות מסוימת אבל שום דבר חיצוני, כאמור בבדיקה הכל היה תקין ביחס לזה שאני אחרי 3 לידות.
מה שרציתי לשאול, התינוקת שלי בת 1.7 שוקלת 10 ק"ג ולצערי היא נרדמת רק עליי, ואני פוחדת שהיא עליי וזה מפעיל לחץ על האיברים אם זה יכול להחמיר לי את הצניחת שלפוחית השתן? או רחם וכו... כלומר היא עליי עד שהיא נרדמת (לא בעמידה כמובן). האם הלחץ על הבטן שלי יכול להחמיר צניחת שלפוחית השתן ממה שתיארתי? תודה מראש
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
צניחת שלפוחית
שואלת08/03/2025 | 23:22
היי,תודה על תשובתך.
לי אין משקל עודף (שוקלת 49 קג)
התכוונתי שהתינוקת שלי(ששוקלת 10 קג) ישנה עליי הרבה פעמים - האם זה יכול להחמיר את המצב?
פיזיותרפיה לחיזוק רצפת האגן יכול לעזור לך מאוד! כמובן שלמשקל עודף יש קשר לעליה בלחץ הבטני כגורם סיכון לצניחה. כמובן שהפיזיותרפיה יכולה לחזק את רצפת האגן ולמנוע את הבעיה העתידית .
התחלתי פעם ראשונה היום מולטי ויטמין של חברה מצויינת וכעבור כמה שעות מהנטילה הראשונה
היה לי פיפי צהוב זרחני כזה זוהר.. יש במולטי ויטמין :
ויטמין A (בצורת רטיניל פלמיטט)1,500 מק"ג 167%
ויטמין C (כחומצה אסקורבית 60 מ"ג 67%
ויטמין D (בצורת כולקלציפרול D3) 20 מק"ג (800 יחב"ל) 100%
ויטמין E (בצורה של D-אלפא טוקופריל אצטט) 10 מ"ג 67%
תיאמין (ויטמין B-1) (בצורת תיאמין מונוניטרט) 5 מ"ג 417%
ריבופלבין (ויטמין B-2) 5 מ"ג 385%
ויטמין B-6 (בצורת פירידוקסין הידרוכלוריד) 5 מ"ג 294%
(200 מק"ג חומצה פולית) 83%
ויטמין B-12 (בצורת ציאנוקובלמין) 8 מק"ג 333%
ביוטין (בצורת d-ביוטין) 5,000 מק"ג 16,667%
ברזל (בצורה של ברזל גלוקונט) 3 מ"ג 17%
נטילה ראשונה הפיפי נעשה זוהר צהוב זרחני
ו רשום על הקופסא "כמוסות רכות עם שחרור מהיר"
יכול להיות קשר צירף מקרים? אשמח מאוד לדעתך
יש לי חרדות ברקע מאי ספיקה כליות כבד אני סובלת מהתמודדות נפש כבר 4 שנים שקשורה למחלות 🙏😞 בדיקות דם אחרונות מלאות היו לפני חודשיים וחצי ולפני 3 חודשים עשיתי אולטרסאונד כבד כליות לבלב כל מערכת עיכול עליונה יצא תקין. אני בת 43 בריאה בדרך כלל פיסית
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
תשובת מומחה
פיפי בצבע צהוב זוהר זרחני עם לקיחת מולטיויטמין
כן, טונוס מוגבר בשריר הפובורקטליס, שהוא חלק משרירי רצפת האגן, יכול לגרום לתסמינים כמו דחיפות ותכיפות במתן שתן. טונוס גבוה ברצפת האגן עשוי להשפיע על תפקוד שלפוחית השתן ולגרום לתחושת דחף למתן שתן, גם ללא מילוי מלא של השלפוחית.
כדאי לבדוק ולטפל בסיבה שבגינה שריר זה מכווץ מעבר למצב הנורמאלי.