דלג לתוכן

בדיקת שפעת H1N1 (שפעת החזירים) (H1N1 PCR)

מחלות זיהומיות
2 דקות קריאה
נגיף השפעת (Influenza virus) הוא נגיף ממשפחת נגיפי האורתומיקסו, בעל חומר גנטי מסוג RNA חד גדילי מקוטע הגורם למחלת השפעת. נגיפי השפעת כוללים ארבעה סוגים עיקריים – A, B, C ו-D, כאשר הסוגים A ו-B הם הגורמים הנפוצים לשפעת העונתית המתפרצת כמעט בכל חורף ומדביקה כ-10% עד 20% מאוכלוסיית הילדים בכל שנה. נגיפים אלו מצוידים במנגנונים הגורמים לשינויים גנטיים רנדומליים בין עונה לעונה, מה שמאפשר לנגיף להדביק גם אנשים שחלו בשפעת ופיתחו חיסוניות בעבר. את זני השפעת מסוג A ניתן לתאר באמצעות שני חלבונים עיקריים של הנגיף – H ו-N. H1N1 הוא זן הידוע גם בשם שפעת החזירים (בשל התפרצותו באוכלוסיית החזירים) הגורם לדלקות של דרכי הנשימה העליונות ולעתים גם התחתונות. בבדיקה זו ניתן לזהות את החומר הגנטי השייך לנגיף בדם כעדות לזיהום[1].

יד אוחזת בבדיקת שפעת H1N1 (שפעת החזירים)
צילום: shutterstock | Andrei Dubadzel

מטרת הבדיקה

הבדיקה נועדה לשמש ככלי עזר באבחנת מחלת השפעת[1].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

[2]
שפעת H1N1 – מחלה הנגרמת על ידי נגיף שפעת מסוג A, זוהתה לראשונה בהתפרצות הפנדמיה בשנת 2009 שנמשכה עד שנת 2010. תקופת הדגירה של הנגיף נמשכת לרוב בין יום לארבעה ימים, והתקופה המדבקת מתחילה כיום לפני הופעת התסמינים ונמשכת בין 5 ל-7 ימים מיום הופעתם.

התסמינים במחלה זו אינם שונים מהתסמינים הנגרמים בשל נגיפי שפעת אחרים, לרוב נמשכים בין 3 ל-7 ימים ונפסקים מעצמם. התסמינים הנפוצים כוללים:
 
  • חום.
  • צמרמורות.
  • נזלת.
  • שיעול.
  • כאב גרון.
  • עיניים דומעות ואדומות.
  • כאבי ראש.
  • תשישות.
  • כאבי שרירים.

במקרים חמורים יותר, ולרוב באוכלוסיות בסיכון (כמו מדוכאי חיסון, חולי סוכרת, חולי אסתמה ועוד), שפעת יכולה לגרום גם לדלקת ריאות, זיהום חיידקי חופף וברונכיטיס, מצבים שעלולים להסתבך ולעתים גם לסכן חיים.

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים לשפעת, לרוב לאחר תשובה שלילית בבדיקה קודמת לשפעת. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה, אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[3].

אופן ביצוע הבדיקה

אין הכנות מיוחדות לביצוע הבדיקה. הבדיקה כוללת דגימה של אזורים נרחבים מרירית האף והלוע באמצעות מטוש סטרילי. תוצאות יגיעו לרוב תוך מספר ימים[4] [5].

אזהרות

סיכון: הבדיקה כרוכה בסיכון מינימלי ביותר. במהלך הבדיקה תיתכן תחושה לא נעימה או שיעול[7].

פענוח תוצאות

[6]
תוצאה שלילית
מעידה על היעדר חומר גנטי השייך לנגיף השפעת מסוג H1N1, ממצא התומך בשלילת האבחנה של שפעת מסוג זה. תיתכן תוצאה שלילית כוזבת במקרים של דגימה לקויה או רמות נגיף נמוכות לזיהוי.

תוצאה חיובית
מעידה על הימצאות חומר גנטי המתאים לנגיף. תוצאה זו תומכת באבחנת שפעת, בהתייחסות לתמונה הקלינית.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר קונסטנטין קגסוב
ד"ר קונסטנטין קגסוב אורתופדיה
אורתופד, מומחה בתחומי כף הרגל והקרסול, לקוחות כללית מושלם ולקוחות פרטיים בלבד
ד"ר עיסאם ראבי
ד"ר עיסאם ראבי כירורגיה
4.8
( 9 חוות דעת )
"ד״ר עיסאם, רופא מקצועי בתחומו(לפי דעתי) לכן הגעתי אליו וכל שיעשה ומסביר אני סומכת עליו, אמליץ למקורבי עליו במידה ויזדקקו. יישר כוח לד״ר עיסאם מומחה לכלי דם."
ד"ר אנה וסילביצקי
ד"ר אנה וסילביצקי רפואה אסתטית
4.9
( 213 חוות דעת )
"ד"ר אנה משרה אוירה נינוחה, נעימה ,מקצועית ומתחשבת לשביעות רצון המטופל."
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו