דלג לתוכן

בדיקת תפקודי ריאה ותבחיני תגר בילדים צעירים (Lung function and challenge tests in pediatric patients)

בריאות הילד
2 דקות קריאה
ביצוע תפקודי ריאה ותבחיני תגר בילדים עוזר בעיקר לאבחון גנחת הסימפונות (אסתמה). אבחון גנחת מבוסס בדרך כלל על תיאור התקפים של קוצר נשימה נישנים עם צפצופים המגיבים לטיפול באמצעות מרחיבי סימפונות.
ההתקפים מופיעים בדרך כלל בעונות מעבר, עם החמרה בזמן חשיפה לאלרגנים או לזיהומים (לרוב נגיפיים), במצבי לחץ ולאחר מאמץ גופני. תפקודי ריאה עם עדות לחסימה בדרכי הנשימה המשתפרת עם מרחיבי סימפונות, אופייניים לחולי אסתמה. לעיתים, הסיפור אינו אופייני, הבדיקה הגופנית מפורשת כתקינה ותפקודי הריאה מפורשים אף הם כתקינים לחלוטין. בתנאים אלו מבצעים "תגרים" לאבחון המחלה.

מבחן מאמץ: מבחן עתיק יומין. הוא גורם לחסימה בדרכי הנשימה לאחר 6 דקות ריצה בקצב של 6 ק"מ לשעה. במדרון בשיפוע 10 מעלות. מבחן זה ספציפי לאסתמה אך תוצאותיו תמצאנה כחיוביות רק ב-70%-65% מהילדים הלוקים באסתמה.

תגר היסטמין או מטכולין: חומרים אלה ניתנים באינהלציה במשך 2 דקות בריכוזים עולים והולכים עד שנגרמת חסימה של 20% בהערכת תפקודי הריאה. תבחין תגר זה רגיש מאוד לאסתמה (99%) אך סגוליותו נמוכה (50%), כי גם חולים במחלות אחרות של דרכי הנשימה עלולים להגיב באופן דומה.

תגר אדנוזין: ניתן אף הוא באינהלציה, רגיש מאוד (95%) וסגוליות גבוהה יותר (80%) באבחון אסתמה. תגרים אלה ניתנים לביצוע אצל ילדים המשתפים פעולה, בדרך כלל אחרי גיל 7-6.

תגר סימפונות בעזרת קולות נשימה: בילדים צעירים יותר אשר אינם מסוגלים לעבור תבחינים רגילים לתפקודי ריאה. ניתן לבצע את אותם התגרים הניתנים בשאיפה עד לתגובה קלינית. הכוונה לשאיפות בריכוזים עולים והולכים עד שמתפתחים סימנים קליניים לחסימה בדרכי הנשימה, כלומר צפצופים (הנשמעים בהאזנה), קצב הנשימות עולה ב-50% או ריווי החמצן יורד ב-5% בהשוואה למצב ההתחלתי. תגובה קלינית זו קרויה PCW (Provocation concentration causing wheeze) (ריכוז הגורם להופעת צפצוף). בשיטה זו ניתן להדגים בתנאי מעבדה עדות לתגובתיות-יתר של דרכי הנשימה גם אצל ילדים מתחת לגיל 6.
תבחין תגר PCW עם מטכולין רגיש מאוד באבחון אסתמה, אך סגוליותו נמוכה כי גם חולי לייפת כיסתית (CF) וחולים במחלות ריאה כרוניות אחרות רגישים למטכולין. לפיכך מבצעים תגר PCW עם אדנוזין שהוא בעל רגישות וסגוליות גבוהות יותר באבחון אסתמה בילדים מתחת לגיל 6.

תחמוצת החנקן - ניטריק אוכסיד ננשף- exhaled NO: מקובל לאחרונה לנצל את eNO באוויר הננשף, כמדד כללי לדלקת שאינה חיידקית בדרכי הנשימה. נמצא ש-eNO גבוה במבוגרים עם אסתמה ונמוך בחולי לייפת כיסתית, או בחולים עם מחלות דלקתיות כרוניות של דרכי הנשימה. נמצא גם ש-eNO נמוך יותר בקרב מעשנים או חולים המטופלים בסטרואידים.

מדידה זו של eNO באוויר הננשף דורשת גם היא שיתוף פעולה של החולה אשר נדרש להפעיל לחץ נשיפתי מסוים וקבוע. לבדיקת ילדים מתחת לגיל 6 ניתן לאסוף אוויר ננשף לשקית ולמדוד את ריכוז תחמוצת החנקן (eNO) בשקית. לילדים מתחת לגיל 6 הלוקים באסתמה מוכחת שאינם מטופלים בסטרואידים, יש ריכוזי NO באוויר הננשף, גבוהים יותר מאשר בילדים אחרים עם שיעול שאינו אסתמתי, בילדים בריאים, או בילדים הלוקים באסתמה ומטופלים במשאפי סטרואידים. נמצא גם שריכוז eNO עולה עם גיל הילד.

לסיכום, ניתן לאבחן אסתמה בדרגת ודאות גבוהה ביותר גם בילדים מתחת לגיל 6, בעזרת תגרים שונים של דרכי הנשימה ומדידת ריכוז ה-NO באוויר הננשף.

פרופ' אברהם אביטל

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר וסים אבו נסרה
ד"ר וסים אבו נסרה אורולוגיה ילדים
מומחה באורולוגיה כללית ואורולוגיה ילדים
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר עמנואל אטלי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 10 חוות דעת )
"אני בהריון ראשון, ד״ר אטלי מלווה אותי מהרגע הראשון. הוא רופא רגיש, חכם, עדין ומנוסה מאוד. ממליצה בחום!"
ד"ר דן פרט
ד"ר דן פרט אורתופדיה
אורתופד מומחה, כירורגיה של כף הרגל והקרסול, סגן מנהל המערך האורתופדי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר.

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא תפקודי ריאה ותבחיני תגר בילדים צעירים

שיעול מתמשך: האם יש סיבה לדאגה?
שיעול מתמשך: האם יש סיבה לדאגה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 18/08/2020

מאז שהתגלה נגיף הקורונה, כמעט כל שיעול מעורר אצלנו חשד. כמה זמן אמור להימשך שיעול ומתי הוא מאותת שאולי מדובר במצב ב... לכתבה המלאה

אסטמה - מהי המחלה, אצל מי היא נפוצה וכיצד מטפלים בה?
אסטמה - מהי המחלה, אצל מי היא נפוצה וכיצד מטפלים בה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 04/05/2011

לקראת יום המודעות לאסטמה החל השבוע, אנו מביאים לכם את כל המידע על המחלה, כיצד היא מתפתחת, למה יש לשים לב וכיצד ניתן... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו