דלג לתוכן

בדיקת נתרן (natrium)

נתרן, sodium, Na (natrium)
2 דקות קריאה
בבדיקה זו בודקים את ריכוז הנתרן בנסיוב הדם. נתרן, הקטיון החוץ-תאי החשוב והנפוץ ביותר בגוף, משפיע ומושפע במידה רבה ממאזן הנוזלים בגוף. יחד עם כלור מהווה הנתרן (מלח שולחני) את המלח העיקרי מחוץ לתאים. הנתרן שומר על הלחץ האוסמוטי בנוזל החוץ-תאי, ומסייע בפעילויות רבות, כולל תפקוד מערכת העצבים והשרירים והעברת סוכר ממערכת העיכול לדם.
כמות הנתרן בדם נובעת ממאזן בין כמות הנתרן שנצרכת בתזונה ואיבוד נתרן בשתן ובזיעה.
גורמים רבים משפיעים על רמת הנתרן בנסיוב, ביניהם ההורמון אלדוסטרון המפחית את איבוד הנתרן בשתן, וחלבון המכונה ANP והמיוצר בלב ומגביר את הפרשת הנתרן בשתן. בין המים לנתרן בגוף יש מערכת קשרים מורכבת: כאשר יש עודף נתרן ייטה הגוף לשמר מים כדי לשמור על איזון, ולהפך. חשוב מאוד גם ההורמון נוגד השתנה (ADH) שמשפיע על כמות המים בגוף וכתוצאה מכך משפיע על רמת הנתרן.
בסך הכל המערכת מאוזנת ברוב המקרים, כך שרמת הנתרן נשמרת בגבול מאוד צר.

אזהרות

סיכון: שטף דם תת עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור)

הריון: אין בעיות או השפעות מיוחדות, רמת הנתרן עשויה להיות בגבול התחתון של הנורמה בשליש השלישי להריון.

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תינוקות וילדים: אין בעיות או השפעות מיוחדות

קשישים: אין בעיות או השפעות מיוחדות. ההשפעה של היפונתרמיה או היפרנתרמיה בקשישים יכולה להיות יותר חמורה מאשר בצעירים.

נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: תרופות ומצבים רבים משפיעים על דיוק הבדיקה כמו גם על רמת הנתרן בדם: עלייה ניכרת ברמת החלבון, השומנים או הסוכר בדם עשויים לגרום לקריאה שגויה של רמת נתרן נמוכה.
ניתוח, הלם, צריכה של כמות גדולה של מים או מלח לפני הבדיקה, ומתן עירוי נוזלים ומלחים עשויים לשבש את דיוק הבדיקה.

פענוח תוצאות

רמה נמוכה (היפונתרמיה): רמה נמוכה של נתרן מצביעה בדרך כלל על עודף מים ולא על חוסר בנתרן. בהיפונתרמיה מוהלים המים את הנתרן. במקרה זה נהוג למדוד את האוסמולריות בדם - אם האוסמולריות תקינה מכונה המצב "פסאודוהיפונתרמיה" כיוון שרמת הנתרן לא ירדה באמת. מצב זה מתרחש, לדוגמה, כאשר חומר מסוים כמו עודף שומנים או עודף חלבון ניכר משבשים את קריאת התוצאות כיוון שהם דוחקים באופן מלאכותי את החלק הנוזלי של הנסיוב. מצב נוסף בו עשויה רמת הנתרן להיות נמוכה כביכול (פסוידוהיפרנתרמיה) הוא כאשר רמת הסוכר בדם גבוהה מאוד. מצבים בהם רמת הנתרן נמוכה (באמת) וזאת בשל עודף מים, כוללים אי-ספיקת לב, מחלת אדיסון, מיימת (נוכחות מים בחלל הצפק), בצקת כללית, תסמונת הפרשה לא תואמת של הורמון נוגד שיתון (SIADH - syndrome of inappropriate ADH secretion). תסמונת זו מתרחשת לעיתים כשיש מחלת מוח או חבלה בראש, מחלת ריאות או בחולים הנוטלים תרופות מסוימות. היפרנתרמיה יכולה להתרחש גם כתוצאה משימוש במשתנים, בעיקר מקבוצת התיאזידים.
לעיתים רחוקות יש היפונתרמיה יחד עם איבוד מים, ואז בדרך כלל יש התייבשות חמורה: לדוגמה, כשיש איבוד נתרן ומים בשלשול, בזיעה מרובה, והקאות מרובות. במקרה זה יהיה דופק מהיר ולחץ דם נמוך.

רמה גבוהה (היפרנתרמיה): היפרנתרמיה נצפית בדרך כלל במצבי התייבשות, כאשר מים ונתרן אובדים ביחד אבל כמות המים שאובדת גדולה מכמות הנתרן. זה מופיע בדרך-כלל בתינוקות, קשישים וחסרי הכרה אשר אינם יכולים לשתות בצורה מספקת. מצבים כאלו עשויים להתרחש בשלשול, שתייה לא מספיקה, התייבשות כתוצאה ממכת חום, כוויות נרחבות, התייבשות עקב נטילת תרופות כמו משתנים, סוכרת תפלה (דיאבטס אינסיפידוס) ותסמונת קושינג. לעיתים נדירות ביותר נובעת היפרנתרמיה מהרעלת מלח. בסוכרת תפלה (Diabetes Insipidus) גורם חוסר מלא או חלקי בהורמון נוגד השתנה (ADH) להפרשת מים מוגברת דרך הכליות. תסמונת זו נובעת בדרך כלל מחבלת ראש, גידול במוח או פגיעה בכליות, לדוגמה, כתוצאה מנטילת ליתיום.

היפונתרמיה או היפרנתרמיה קיצוניים יכולים לגרום להפרעה במערכת העצבים והשרירים ואפילו לפרכוסים, בלבול והפרעה בהכרה. מסיבה זו מומלץ לאשפז חולה שנמצאה אצלו הפרעה ניכרת בריכוז הנתרן ולטפל בו במקביל לבירור הרפואי לסיבת ההפרעה.

תרופות העשויות לשנות את רמת הנתרן בדם: תרופות כמו משתנים, ליתיום, כלורפרופאמיד, ואזופרסין, קורטיקוסטרואידים ונוגדי יתר לחץ דם עשויים לגרום לשיבוש במאזן הנוזלים והנתרן.

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
136-148meg/L

תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
136-148meg/L

תוצאות בדיקה - ילדים:

תוצאות תקינות:
136-148meg/L

רמת סיכון:

אין נתונים

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
ד"ר אלכסנדר אדלמן
ד"ר אלכסנדר אדלמן אורתופדיה
אורתופד מנתח מומחה -מומחה להחלפות מפרקים
ד"ר יצחק שוחט
ד"ר יצחק שוחט אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
מומחה אא״ג וניתוחי ראש וצוואר

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא נתרן

5 מאכלים שמתחפשים לבריאים אבל מכילים כמות אדירה של מלח
5 מאכלים שמתחפשים לבריאים אבל מכילים כמות אדירה של מלח
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 15/03/2022

פופקורן בקולנוע, תפוצ'יפס, רוטב סויה – אלה מאכלים שרובינו כבר יודעים שכמות המלח בהם גבוהה מאוד. אבל מה עם מאכלים פח... לכתבה המלאה

פענוח בדיקות דם - בדיקות כימיה
פענוח בדיקות דם - בדיקות כימיה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/12/2015

לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו