דלג לתוכן

בדיקת אוסמולליות בשתן (OSMOLALITY RANDOM URINE)

ערוץ הסוכרת
3 דקות קריאה

אוסמולאליות היא הריכוז של כל החלקיקים בנוזל. לדוגמה, לסירופ מייפל סמיך יש אוסמולאליות גבוהה מכוס מים עם קורט סוכר בלבד. אוסמולאליות השתן, אם כן, היא ההגדרה של ריכוז החלקיקים המומסים לק"ג תמיסת שתן. אוסמולליות גבוהה משמע שהשתן מרוכז, ואילו אוסמלליות נמוכה פירושה שתן מדולל[1]. הרמה נמדדת בבדיקת שתן פשוטה שנשלחת למעבדה, וערכה מתאר את צפיפות השתן ואת כמות החלקיקים המומסים ביחס לצפיפות המים בו [2].

יד של איש מעבדה אוחזת כוס עם בדיקת אוסמולליות בשתן

צילום: shutterstock

מטרת הבדיקה

הבדיקה משמשת להערכת ריכוז השתן, והיא חשובה באבחון סיבות להתייבשות ושינויים בהרגלי מתן השתן [1].

מטרתה של בדיקת האוסמולליות בשתן היא למדוד את הכמות של מספר תרכובות בשתן. חלק מהתרכובות הללו כוללות כלוריד, סוכר (גלוקוז), אשלגן, נתרן ואוריאה [3].

הרופא/ה המטפל/ת שלך יכול להזמין בדיקת אוסמולאליות בשתן כדי לבדוק את רמת המים בגופך וגם כדי לבדוק את יכולת הכליות שלך לייצר שתן מרוכז. כמו כן, הבדיקה נעשית לצורך מדידת רמת נתרן חריגה בדם, צמא מוגבר, מתן שתן בתכיפות גבוהה, בלבול, בחילה, עייפות, התקפים ושלשול כרוני [4]. 

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

כאמור, בדיקת ריכוז השתן מסייעת בהערכת תפקוד הכליות או בקביעת הגורם לכשל כלייתי ולהתייבשות. היא מסייעת גם למעקב אחר טיפול תרופתי, סוכרת, אי ספיקת לב ואבחון הפרשה לא תואמת של ההורמון נוגד ההשתנה [2].

הורמון נוגד ההשתנה Anti-Diuretic Hormone) ADH) ממלא תפקיד חשוב במאזן הנוזלים בגוף. הפרשתו מבלוטת יותרת המוח גורמת לספיגת נוזלים בכליה, כך שפחות נוזלים מופרשים בשתן. תסמונת הפרשה לא תואמת של הורמון נוגד ההשתנה ( (SIADHמתאפיינת בהפרשה מוגברת שלו, בספיגת נוזלים מוגברת בכליה, וכך פחות מים יופרשו בשתן. במצב זה השתן מרוכז מדי. במצב של סוכרת תפלה (Diabetes Insipidus), אשר מאופיין ב- ADH נמוך, פוחתת ספיגת הנוזלים בכליה. נוזלים אלו מופרשים בשתן והוא יהיה מדולל מדי[5].

אוכלוסיות בסיכון

במעקב בחולים כרונים לצורך הערכת מאזן המים והמלחים בגוף ובמצבי התיבשות [4]. כמו כן, כשיש צורך באבחון SIADH, שיכולה להופיע במקרים של דלקות ריאה וכהפרשה מגידולי ריאות, באירוע מוחי, בדימום מוחי או בדלקת קרום המוח, וכתופעת לוואי של תרופות לדוגמא נוגדי דיכאון [5].


אופן ביצוע הבדיקה

מהלך הבדיקה

הבדיקה דורשת דגימת שתן נקייה. עליך לנקות את האיזור האינטימי לפני על מנת למנוע כניסת חומרים מבחוץ. לאחר מכן יש לתת שתן זמן קצר אל השירותים, לעצור לרגע את זרימת השתן ולהציב את הספל הסטרילי למילוי בהתאם לכיוון הזרימה, ואז להתחיל שוב במתן שתן אל הכוס עד שהיא כמעט מלאה. יש לאטום את הכוס ולשלחה למעבדה [6],[1]. לאחר הבדיקה ניתן לחזור מיד לפעילות רגילה [1].

אופן ביצוע הבדיקה

מדובר במילוי שתן לכוס סטרילית הנשלחת למעבדה. הבדיקה יכולה להתבצע ללא סכנות וסיבוכים בבית או במרפאה באופן עצמאי לרוב. בעלי מוגבלויות יכולים להיעזר במטפל או בקרוב. את הבדיקה ניתן לבצע באופן חד-פעמי או באיסוף במשך יממה, כאשר מיכל האיסוף נמצא בקירור [6][2].

הכנות לבדיקה

חומרים כמו גלוקוז וחלבון בשתן יכולים להשפיע על התוצאות [5]. כדאי לאכול תזונה מאוזנת בימים שלפני הבדיקה. במקרים מסוימים, הרופא/ה המטפל/ת יכול לומר לך להגביל את הנוזלים לפני הבדיקה. תרופות מסוימות עלולות להפריע לתוצאות, ולכן עליך לספר לרופא/ה המטפל/ת שלך על כל התרופות הניטלות 4]. עדיף להימנע מביצוע הבדיקה במהלך שלושת הימים שלאחר ביצוע בדיקת הדמיה שהייתה כרוכה בעירוי של חומר ניגוד [5].

פענוח תוצאות

ערכי נורמה

אוסמולאליות השתן נמדדת במיליאוסמול לק"ג מים (mOsm/kg). הסטנדרטים המדויקים לתוצאות נורמליות עשויים להשתנות בהתאם למעבדה [5].

תוצאה מעל לנורמה

מספר מצבים יכולים לגרום לאוסמולליות גבוהה בשתן: אי ספיקת לב, SIDH , סוכרת, פגיעה חריפה בכליות ובמקרים נדירים, עקב מחלת אדיסון [2] [1].

תוצאה מתחת לנורמה

מספר מצבים עלולים לגרום לאוסמולליות נמוכה בשתן: צריכת נוזלים מופרזת, אי ספיקת כליות עקב פגיעה ביכולת ריכוז השתן של הכליה וסוכרת תפלה[2] [1].

חשוב לזכור כי האוסמולאליות בבדיקת השתן יכולה להצביע על חוסר איזון, אך אינה מצביעה על הסיבה המדויקת. בהתאם לתוצאות, ייתכנו בדיקות נוספות [6] [4].

רמת סיכון:

אין נתונים

[1] Osmolality – urine. (n.d.). Mayo Clinic. Retrieved from. mayomedicallaboratories.com/interpretive-guide/index.html?alpha=O&unit_code=9260

[2] Schaffer AC. Urinalysis and Urine Electrolytes. In: McKean SC, Ross JJ, Dressler DD, Scheurer DB. eds. Principles and Practice of Hospital Medicine, 2e. McGraw Hill; 2017. Accessed March 23, 2022. https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1872&sectionid=146978210

[3] Osmolality (urine). (n.d.). urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=167&ContentID=osmolality_urine

[4]Braun, M. M., Barstow, C. H., & Pzyocha, N. J. (2015, March 1). Diagnosis and management of sodium disorders. American Family Physician, 91(5), 299-307. aafp.org/afp/2015/0301/p299.html

[5] Kamel  KS, Ethier  JH, Richardson  RM, Bear  RA, Halperin  ML. Urine electrolytes and osmolality: when and how to use them. Am J Nephrol. 1990;10:89–102.  [PubMed: 2190469]

[6] Osmolality. (2015, April 10). labtestsonline.org/understanding/analytes/osmolality/tab/test

רופאים בתחום
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר אופיר פז
ד"ר אופיר פז קרדיולוגיה
מומחה לקרדיולוגיה ולרפואה פנימית, מנהל יחידת לב ביניים במרכז הרפואי קפלן
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"היתי בשיחת התייעצות וקבלת החלטות לפניי ניתוח/ צינתור. ד״ ר אמנון היה מקצועי מאד, אדיב, חייכן , רגיש ,סבלני והכי חשוב הצליח להרגיע אותי ולעזור לי להגיע להחלטות. אין לי ספק שזכיתי ואזכה לקבל בהמשך את הטיפול הכי טוב שאפשר לקבל. תודה ענקית ד״ר אמנון. כן ירבו רופאים כמוך"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מניעת אבני כליה

בניהול ד"ר דוד טובבין
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו