דלג לתוכן

בדיקת טסיות (Platelets Test)

2 דקות קריאה

טסיות הדם הן חלקיקים של תאים גדולים בשם מגקריוציטים, הנמצאים במח העצם. חלקיקים אלו משוחררים למחזור הדם ויש להם תפקיד חשוב בקרישת הדם.

כאשר ישנה פגיעה בכלי דם או ברקמה, טסיות הדם עוזרות לעצור את הדימום על-ידי היצמדות לאתר הפגיעה, הצטברות והידבקות לטסיות נוספות, ושחרור חומרים אשר מעודדים הצטברות נוספת של טסיות דם. תהליך זה הוא התהליך הראשוני של עצירת הדימומים בגוף (primary hemostasis). במקביל, הטסיות הפעילות תומכות בהיווצרות תהליך מפל הקרישה (coagulation cascade), אשר מורכב מסדרת שלבים של הפעלת חלבונים הידועים כגורמי הקרישה המביאים לתהליך עצירת דימום שניוני (secondary hemostasis), שבסופו נוצר קריש דם יציב, שנותר עד להחלמת הפצע.

משך החיים של הטסיות בזרם הדם הוא כ-8-10 ימים, ומח העצם חייב לייצר באופן מתמשך טסיות חדשות כדי להחליף את הישנות שהולכות לאיבוד בדימום או שנעשה בהן שימוש. הרס הטסיות מתרחש בטחול.

בדיקות דם שמטרתן לבדוק טסיות בדם כוללת את ספירת הטסיות (חלק מבדיקת ספירת דם כללית), אשר עוזרת לאבחן בעיות הקשורות בכמות הטסיות (יותר מדי או מחסור), ואת תפקוד הטסיות, שבעצם מורכב מקבוצה של בדיקות שנערכות מדגימת דם, ובודק את היכולת של טסיות הדם להצטבר ולעודד קרישת דם.

מחלות קשורות

מחלות הקשורות בספירת הטסיות כוללות הפרעות דימום, מחלות של מח העצם, או קרישיות יתר, בין היתר. מחלות הקשורות בתפקוד הטסיות כוללות מחלות תורשתיות כמו מחלת וון וילברנד (הנפוצה ביותר), תסמונת ויסקוט-אולדריץ',  תסמונת צ'דיאק-היגשי ועוד. בנוסף, ייתכנו מחלות נרכשות כתוצאה ממחלה כמו שחמת הכבד, מחלת כליות, זאבת ועוד, כמו גם משימוש בתרופות מסוימות.

מתי עושים את הבדיקה

את הבדיקה מבצעים כאשר יש חשד למחלה המטולוגית (אשר פוגעת בתאי הדם) או לבירור דימומים מוגברים.

אוכלוסיות בסיכון

הבדיקה מומלצת למי שחווה דימומים ספונטניים לא מוסברים ושטפי דם בעור.


אופן ביצוע הבדיקה

 

את הבדיקה מבצעים כאשר יש חשד למחלה המטולוגית (אשר פוגעת בתאי הדם) או לבירור דימומים מוגברים.

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה מתבצעת כבדיקת דם פשוטה.

הכנות לבדיקה

ככלל אין הכנות מיוחדות הנדרשות לפני ביצוע הבדיקה.

 

אזהרות

סיכון:

ישנו סיכון להתפתחות שטף דם באזור הדקירה. 

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה:

התרופות אספירין, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs) ותרופות הפועלות באופן דומה, עלולות להשפיע על הבדיקה.

פענוח תוצאות

 

הטווח התקין לספירת הטסיות הוא בין 150-450 אלף טסיות במיקרוליטר של דם. רמות גבוהות  מהטווח מתארות מצב הקרוי טרומבוציטוסיס; פחות מהטווח הוא מצב הקרוי טרומבוציטופניה. טרומבוציטוסיס עשויה להיגרם ממחלות כרוניות כמו אנמיה, דלקת כרונית, סרטן או זיהום כלשהו, וגם לאחר כריתה של הטחול, או ממקור שאינו ידוע. טרומבוציטופניה יכולה להיגרם מסוגים מסוימים של סרטן, מבעיות בכליות או בכבד, מצריכת יתר של אלכוהול, ממחלות תורשתיות ומתרופות מסוימות. 

כאשר ספירת הטסיות נמוכה מ-20 אלף טסיות יש סכנה של דימום ספונטני.

יש לציין כי כאשר חיים לאורך זמן באזורים גבוהים מאוד, כאשר מבצעים פעילות גופנית מאומצת, וכן במקרה של נשים לאחר לידה – עלולה להיות ספירה גבוהה יותר של הטסיות. כמו כן, תרופות המכילות אסטרוגן וגלולות למניעת הריון עלולות גם הן להעלות את ספירת הטסיות. כמו כן, לפני מחזור ואצל עד כ-5% מהנשים בסוף ההריון, ישנה ירידה בספירת הטסיות.

פענוח תוצאות בדיקת פעילות הטסיות תלויה בסוג הבדיקה שבוצעה.

 

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
פרופ' מאיר להב
פרופ' מאיר להב המטולוגיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופא מעולה"
ד"ר אינה צורן רוזנטל
ד"ר אינה צורן רוזנטל המטולוגיה
מנהלת שירות פנימי המטולוגי ברמב"ם. מומחית ברפואה פנימית, בהמטולוגיה ובקרישת דם
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו