פוליומיאליטיס (Poliomyelitis) היא מחלה ויראלית הנגרמת על ידי נגיף הפוליו, המאובחנת כיום בעיקר במדינות מתפתחות בעלות תנאי תברואה ירודים. הפצת הנגיף קורית לרוב על ידי מחזור צואה-פה (נגיף מצואת המדביק מגיעה לחלל הפה של הנדבק), מה שמוביל להתרבות הנגיף ברקמה הלימפתית בלוע ובמעי. בשלבים מתקדמים יותר הנגיף עלול להתפשט לרקמת עצב ולגרום לנזק בעצבים מוטוריים בקרן הקדמית של עמוד השדרה. בניסיון למנוע את התרבות והתפשטות הנגיף בגוף, מייצרת מערכת החיסון נוגדניםמנטרלים. בבדיקה זו ניתן לזהות נוגדנים מנטרלים לפוליו בדם כעדות להדבקה או לחיסון בפני הנגיף[1].
צילום: shutterstock | luchschenF
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי סרולוגי באבחנת פוליומיאליטיס, ובזיהוי סוג הנגיף הספציפי. בנוסף, משמשת הבדיקה בניטור תגובה לחיסון לפוליו, וככלי עזר באבחנה של דיכוי חיסוני מסיבות שונות[2].
מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות
פוליומיאליטיס – מחלה הנגרמת בשל נגיף הפוליו, מתאפיינת לרוב בתסמינים מקדימים (פרודרום) ולאחר מכן אם מתפשטת, גם בתסמיני מערכת העצבים. מאז המצאת החיסונים לפוליו והטמעתם בתכניות החיסונים במדינות רבות מסביב לעולם, הופחתו מקרי הפוליו באופן משמעותי (ירידה של כ-99% בין השנים 1988 ו-2018), והיום המחלה נחשבת ככמעט נכחדת1. כ-95% מזיהומי הפוליו אינם מתפשטים למערכת העצבים וגורמים רק לתסמיני הפרודרום הבאים[1]:
בזיהומים המתפשטים למערכת העצבים, עלולות להופיע התכווצויות וכאבי שרירים חמורים, ולאחר מכן גם שיתוק רפוי א-סימטרי עם דומיננטיות בגפיים התחתונות. תמונה קלינית של ליקויים מוטוריים בלבד ללא ליקויים סנסוריים (תחושתיים) היא אופיינית לשיתוק בשל פוליו, אם כי יכולה להופיע במחלות נוספות. שיתוק זה נגרם בעקבות פגיעה בתאי עצב הנמצאים בעמוד השדרה, באזור הנקרא "הקרן הקדמית" – מיקומם של עצבים תנועתיים[1].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה משפחה או נוירולוג/ית ובמקרים בהם יש חשד להידבקות בנגיף הפוליו או לאחר חיסון נגד נגיף הפוליו. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לביצוע הבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי סטנדרטית. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה, תוצאות יגיעו לרוב תוך מספר ימים [3][4].
מעל הנורמה תוצאה הגבוהה מערכי הנורמה מעידה על הימצאות נוגדנים מנטרלים ומשקפת תגובה חיסונית נגד הנגיף. משמעות תגובה זו היא הידבקות בנגיף הפוליו בעבר או קבלת חיסון לנגיף הפוליו.
שלום לך ד״ר. שמי שלי, אני בת 29, לפני כשנה וחודש בדיוק התעוררתי לבוקר של כאבי ראש מטורפים שהלכו והתגברו במהלך היום, (יש לציין כי ערב לפני הייתי באירוע ושתיתי בין 3 ל-4 כוסות של יין לבן). לקראת שעות הערב הגיעו ההתקפים שאז היו חדשים, מבהילים ולא מוכרים ואילו היום לצערי הפכו ל״חבריי הטובים״. עברתי המון רופאים ופרופסורים - אף אחד לא מצא, זיהה או איבחן את הבעיה. מתחיל בכאבי ראש רגילים שהולכים ומתגברים, לאחר מכן מגיעה תחושת חוסר האיזון, והמאפיין העיקרי - תחושת זרמים בראשי.. דמיין חוט, מעין כבל חשמלי מאוזן לאוזן המופעל כאשר אני מפנה את ראשי או מזיזה את מבטי מבלי להזיז את ראשי (התקפה קשה). ההתקפים מתרחשים כאשר אני במצבי לחץ ולאחר שתיית אלכוהול (גם כוס שמפניה אחת מספיקה). עברתי כל בדיקה בעולם!!! רופא המשפחה שלי הפנה אותי לפר׳ רחימא אף-אוזן-גרון, כמובן שההתקפים הצביעו על ורטיגו ולכן הופניתי לבדיקת שמיעה ובדיקת Bera, בהמשך המתינו לי בדיקת EMG ובדיקת מבוך סטיבולרי שתאריכן היה רחוק אז כמובן שנפגשתי עם רופא פרטי מדאגה (אבי חפץ רופא ראש וצוואר), שהמליץ על MRI, לאחר בדיקת הMRI שיצאה תקינה ברוך השם המשכתי לניורולוג, משם לבדיקת EMG ולבדיקת מבוך סטיבולרי - שיצאו תקינות ושללו ורטיגו!! מה אני עושה?! אין לי איכות חיים! אני כרגע כותבת לך כאשר אני שוכבת במיטה כשישה ימים תמימים, כל זה כי שתיתי כוס אחת(!) של אלכוהול באירוע לפני שבוע! לא מסוגלת להרים את ראשי. אני חסרת אונים ובוכה מיאוש. בחיי שאני לא בחורה משוגעת שמחפשת במה להתעסק, הייתי חזקה כשור, מתאמנת, בעלת רוח חיים בריאה תמיד.. מאיפה זה הגיע לי?!! וחשוב מכל מה זה ואיך אני מעבירה את זה??? בבקשה עזור לי...
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
דחוףףף
לירז 20/03/2025 | 16:29
איך אני מגיעה אליך שתגידי לי שזה עבר וזה לא מסוכן ???????????
הוסף תגובה
זרמים צד שמאל בראש
אלי11/12/2023 | 13:10
האם יש טיפול
הוסף תגובה
זרמים בראש כמט התעלפות
ויוה17/08/2021 | 04:04
אותו דבר. יש לף פתרון?! כבר ככה כמה חודשים טובים.. אפילו קרוב לשנה
הוסף תגובה
האם נפתרה הבעייה
אבי28/06/2015 | 23:12
אין קבוצה לפתרונות או לאנשים שמצאו פתרון לבעייה
הוסף תגובה
האם נפתרה הבעיה?
דפי27/06/2015 | 12:12
אבי, האם נפתרה בעייתך? אם כן, כיצד?
הוסף תגובה
שלי, האם נפתרה לך הבעיה ?
דפי27/06/2015 | 12:11
רציתי לדעת האם נפתרה הבעיה וכיצד?
הוסף תגובה
תחושת זרמים סחרחורות ואי תפקוד
אבי20/06/2015 | 11:39
שלי הטיפול עזר לך ?
הוסף תגובה
סובל מאותן סימטומים כבר חודשים רבים... האם יש לך הקלה?
אב29/06/2013 | 08:31
סובל מאותן סימטומים כבר חודשים רבים... האם יש לך הקלה?
לפני 4 ימים עברתי ניקור מותני, לאחר יום כאבי ראש בלתי נסבלים. היום ואתמול יותר נסבל. נרגע בשכיבה. תוצאה של המדידה 280. התחלתי טיפול בתרופה עם מלחים. מתי יעברו הכאבי ראש. ממש מגביל אותי
שלום רב, לאחר ניקור מותני לעתים נוצר כאב שמוקל בשכיבה ומומחמר בישיבה ועמידה. כאב זה לרוב חולף כעבור מספר ימים. במידה ואינם חולפים לעיתים מתבצעת פרוצדורה הנקראת blood patch. אם הכאב נמשך או שהעוצמה גבוה מציעה לך לפנות למוסד בו בוצע הניקור המותני.
אני סובלת מהרגשת שריפה/צריבה במפסעה שמאלית מזה זמן רב. בדיקת כירורג, אורטופד, גניקולוג, צילום, us - ללא ממצא, תקין. הרגשת השריפה באה וחולפת. נוירולוג ייעץ לי לפנות לפורום כאבי ראש . תודה על תשובה הפניתי את
שלום ד״ר, ביצעתי MRI עקב חולשת פלג גוף שמאל וכאבים עם טשטוש ראייה אודה לעזרה בהבנת הנכתב. מודגמת מערכת חדרים ןציסטרנות וחריצים תקינה. אין עדות לאוטם דימום או תהליך תופס מקום. מודגמת נקודת האדרה בפונס משמאל לקו האמצע, מדגימה גם אפקט שספטיבליות בסידרת ה-SWI. ללא התבטאות משמעותית ביתר הסדרות יכול להתאים ל לטלנגאקטזיה ללא ממצא מואדר אחר. מעבר קרניו צרביקלי תקין. בסדרת ה2T ו FLAIR אין עדות לאותות בעוצמה חריגה . בסידרת הDWI אין עדות לאוטם חריף , אותות זרימה תקינים מכלי הדם הגדולים. לסיכום: ממצא זעיר בפונס משמאל לקו האמצע נראה כטלנג׳אקטזיה. תודה מראש
שלום רב. מודגם לפי הפענוח כלי דם שונה במבנהו מכלי דם רגיל. אני לא חושבת שזה מסביר את התלונות שלך ואין מדובר בממצא מדאיג. לאור התלונות שלך אני מבקשת שתחזרי עם בדיקת ה- MRI לנוירולוג שהפנה אותך לבדיקה ותדוינו איתו בתוצאות ובסיבה לתלונתייך. רפואה שלמה.