רוטה (Rotavirus) הוא נגיף מסוג RNA המהווה את הגורם הנפוץ ביותר כיום לדלקת חמורה של הקיבה והמעי (גסטרואנטריטיס) בילדים מתחת לגיל 5, במיוחד במדינות מתפתחות. במדינות מפותחות הנגיף נפוץ פחות בשל תכניות החיסונים הכוללות חיסון נגד הנגיף. הידבקות בנגיף הרוטה עלולה לגרום לתסמינים חמורים של מערכת העיכול ולעתים גם לסכן חיים. בשל הדמיון הקליני של המחלה למחלות ולזיהומים אחרים של מערכת העיכול, אבחנה עלולה להיות מורכבת ללא עבודה מעבדתית. בבדיקת צואה לנגיף הרוטה ניתן לזהות אנטיגן של הנגיף בצואה כעדות לזיהום במעי[1].
צילום: shutterstock | joel bubble ben
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי באבחנת דלקת מעי בשל נגיף הרוטה[2], לרוב על-ידי רופא/ה משפחה או רופא גסטרו.
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
דלקת מעי בשל נגיף הרוטה – נגיף המועבר במחזור צואה-פה (דרך העברה של מחלות בה חלקיקי צואה של המדביק המכילים את הגורם המחולל מגיעים לחלל הפה של הנדבק), עובר במערכת העיכול וחודר לתאים בדופן המעי הדק על מנת להתרבות שם. שינוי זה בתאים גורם להובלה של גושי מזון פעילים אוסמוטית אל עבר המעי הגס, מה שמונע ספיגת נוזלים מהצואה ואף גורם למשיכה של נוזלים אל תוך חלל המעי וגורם לשלשול מימי.
תסמיני המחלה לרוב מופיעים לאחר תקופת דגירה של יום עד שלושה ימים, ויכולים להיות מגוונים בחומרתם. התסמינים לרוב נמשכים 5-7 ימים, כשהנפוצים ביותר הם[1]:
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובמקרים של שלשול חמור בילדים, קשישים ובעלי מערכת חיסונית מוחלשת - שאינה מגיב לאנטיביוטיקה. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשות הכנות מוקדמות לבדיקה. הבדיקה כוללת איסוף דגימת צואה לתוך כלי קיבול ומסירתה לצורך עיבוד. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[3][4].
אזהרות
סיכון: הבדיקה אינה פולשנית ואינה חושפת את הנבדק.ת לסיכונים[5].
פענוח תוצאות
[2] תוצאה שלילית עיבוד הדגימה לא הביא לזיהוי אנטיגן של נגיף הרוטה. יש לציין כי תוצאה זו אינה שוללת את האבחנה של הידבקות בנגיף, מכיוון שעלולה להימצא כמות קטנה מדי של הנגיף במעי בשביל הבדיקה או בשל דגימה לקויה.
תוצאה חיובית תוצאה חיובית מעידה על הימצאות הנגיף בצואה ובמעי ותומכת בהשערה כי הוא הגורם למחלה. תוצאה חיובית לנגיף הרוטה אינה שוללת את הימצאותם של גורמים נוספים שעלולים לגרום גם הם לתסמינים דומים. אם קיים חשד לזיהום משולב הכולל יותר מגורם אחד (למשל, זיהום משותף עם חיידק או פרזיט נוסף), יש לבצע בדיקות נוספות במקביל.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כדי לעכל לקטוז שנמצא במוצרי חלב, ניתן להשתמש בתכשיר הנקרא לקטזין. ניתן לקנות אותו ללא מרשם רופא, בכל הפארמים. חשוב לקחת אותו עם מוצר החלב הנאכל. בהצלחה.
רגישות ללקטוז יכולה להיות בדרגות קושי שונות. חשוב לנסות ולמצוא את הסף המתאים. באופן עקרוני, גבינות קשות ובשלות מחלב פרה ועיזים, הינן דלות בלקטוז. גבינות מלוחות כגון בולגרית, פטה, חלומי, מוצרלה גם הן מתאימות. ניתן לנסות גם קוטג׳ שהיא דלה יחסית בלקטוז. בהצלחה.