דלג לתוכן

בדיקת נוגדני אדמת (Rubella Virus Antibodies)

3 דקות קריאה

בדיקת נוגדני אדמת מטרתה לבדוק האם הגוף מחוסן כנגד הנגיף או האם קיימת מחלת אדמת פעילה. בדיקה זו נעשית ע"י לקיחת דגימת דם פשוטה. 

נגיף אדמת גורם למחלה מדבקת, שכשלעצמה אינה מסוכנת, ומתבטאת לרוב בחום ופריחה אופיינית. הבעייתיות במחלה נובעת מהחשיפה בזמן הריון. אישה הנדבקת במהלך הריון נמצאת בסיכון מוגבר להדבקה ופגיעה בעובר. 

התסמונת המולדת כוללת פגיעות רבות כגון פגיעה עצבית המובילה לחירשות, פגיעה לבבית ופגיעה עינית. כיום מרבית הנשים מחוסנות כנגד הנגיף. החיסון ניתן באופן שגרתי בגיל שנה, בגיל 6 ו-12, כחלק מחיסון ה-MMR (Measles, Mumps, Rubella).

אוכלוסיות בסיכון

על נבדקים אשר נגועים במחלות זיהומיות, המועברות דרך הדם, כגון צהבת (הפטיטיס),HIV וכו' ליידע על כך את הצוות הרפואי לפני הבדיקה. 

מחלות זיהומיות אינן מהוות התוויית נגד ביצוע בדיקת נוגדני אדמת, אולם על הצוות הרפואי לנקוט באמצעי זהירות למניעת הדבקות.

מחלות קשורות

אדמת (Rubella)

מתי עושים את הבדיקה

בדיקת נוגדני אדמת עושים לרוב על מנת לוודא רמת חיסון לנגיף, בייחוד של נשים לפני הכניסה להריון. במידה ונמצאים מספיק נוגדנים בדם, אין בעיה להמשך הריון. 

אינדיקציה נוספת היא לצורך אבחנה של מחלה פעילה במטופלים המראים סימנים מחשידים, למשל בילדים עם פריחה אדומה נקודתית בכל הגוף, המלווה בחום וכו'.

איך להתכונן לבדיקה

אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת נוגדני אדמת נעשית ע"י לקיחת דגימת דם. הבדיקה מבוצעת כאשר זרוע הנבדק מושטת הפוכה על גבי משטח ישר או שולחן. הבודק מהדק רצועת גומי סביב החלק העליון של הזרוע, על מנת לעצור את זרימת הדם ביד, בכדי למנוע דליפה מוגברת של דם מאזור הדקירה. 

לאחר מכן, הנבדק מתבקש לכווץ את כף היד לאגרוף, פעולה שמסייעת לבודק במציאת כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, לרוב וריד באזור המרפק או האמה. לעיתים לוקחים את הדגימה מאזור גב כף היד. 

כאשר מאתרים וריד שנראה מתאים בגודלו, מחטאים את האזור ע"י מטלית ספוגה באלכוהול ודוקרים את הוריד ע"י מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל"פרפרית" בדיקה. הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה. בהמשך הבודק שואב את כמות הדם הרצויה אל תוך מבחנת בדיקה מיוחדת. 

בסיום השאיבה, מוצאת המחט בזריזות מן הוריד, ויש ללחוץ מייד על אזור הדקירה ע"י מטלית, בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור. משך הבדיקה כ-5 דק'. המבחנה נשלחת למעבדה מיוחדת לצורך סריקה לרמת נוגדנים.

אחרי הבדיקה

ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום. לרוב מתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שחולף תוך מס' ימים ואינו דורש טיפול. לעיתים נדירות עלול להתפתח שטף דם משמעותי, כואב ונפוח באזור הדקירה, ויש לדווח על כך לרופא, על מנת לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול.

פענוח תוצאות

תוצאות בדיקת נוגדנים לאדמת  מגיעות לרוב תוך 2-3 ימים. 

התוצאות מפרטות האם קיימים בדם הנבדק שני סוגי נוגדני אדמת: IgG ו-IgM, האחראים על חיסון ומחלה חריפה, בהתאם. כל אחד מהם יכול להיות חיובי (positive) או שלילי (negative):

IgM negative + IgG negative: לא הייתה מעולם חשיפה לנגיף.

IgM positive + IgG negative: הדבקה לאחרונה לראשונה בחיים. בעייתי בעיקר אצל נשים בהריון או המתכננות הריון בקרוב, ומצריך בירור נוסף על מנת להעריך אם העובר נדבק.

IgM negative + IgG positive: הייתה הדבקה בRubella בעבר הרחוק. לרוב עקב מתן חיסון. רמת נוגדנים של IgG מעל 30 IU (יח' בינלאומיות) מהווה רמת חיסון מספקת ואין חשש בכניסה להריון. רמה של בין 15-30 IU אינה רמת חיסונית מספקת ומצריכה קבלת חיסון דחף (בוסטר).

IgM positive + IgG positive: הייתה הדבקה ב-Rubella בזמן האחרון, עד מספר חודשים לפני. אצל נשים בהריון או המתכננות הריון בקרוב להתייעץ לגבי הערכת העובר.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר מירב שגב
ד"ר מירב שגב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 9 חוות דעת )
"הייתה לי חוויה ממש טובה ממירב. היא הייתה נעימה והסבירה לי הכל בצורה מדויקת. במהלך הבדיקה שאלה כל רגע אם נוח לי ואם הכל בסדר. הייתה לגמרי מדהימה, והחוויה הייתה מצויינת. לגמרי ממליצה עליה !"
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 43 חוות דעת )
"הגענו לפרופ׳ לנדאו לחוות דעת יצאנו עם תשובות לשאלות ורגועים"
ד"ר רות באר (וייזל)
ד"ר רות באר (וייזל) יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 13 חוות דעת )
"הרופאה היתה נעימה ויסודית. הסבירה הכל לעומק. נתנה אפשרויות טיפול והסבירה בפרטים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

שאלות מתוך פורום רפואת ילדים ותינוקות

בניהול ד"ר רוני שפר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו