גרדת (סקביאס) היא מחלת עור מדבקת הנגרמת על ידי טפיל בשם סרקופטס סקביי (Sarcoptes scabiei) ונפוצה בכלל רחבי העולם, אך בעיקר באפריקה, בדרום אמריקה, באוסטרליה ובדרום מזרח אסיה. המחלה מועברת על ידי מגע ישיר עם הטפיל (במגע עור-לעור או עם בגדים ובדים נגועים), אשר חודר אל העור ויוצר מחילות בשכבות הדרמיס והאפידרמיס. בחלקו השטחי של האפידרמיס מטילה הנקבה ביצים, שיתפתחו בהמשך ללרוות ולאקריות בוגרות. ניתן לאבחן ולטפל בגרדת על בסיס תסמינים קליניים בלבד. כשמתאפשר, על מנת לאשר את האבחנה של מחלת הגרדת, יש למצוא את מיקום הטפיל בגוף – לרוב בקצה מחילה בעור – ולקחת דגימת עור מהאזור. באמצעות בדיקה מיקרוסקופית זו ניתן לזהות את טפיל הסקביאס או ממצאים טפיליים נוספים, וכך לקבוע אבחנה של גרדת[1].
[3] גרדת (סקביאס) – מחלת עור טפילית מדבקת. המחלה נפוצה יותר באוכלוסיית הילדים והמבוגרים הצעירים, ובאזורים עם שיעור גבוה של[1]:
עוני.
מחוסרי בית.
מצב תזונתי לקוי.
היגיינה לקויה.
במקומות סגורים וצפופים כגון גני ילדים, בתי ספר, דיור מוגן ובתי כלא.
התסמינים והסימנים הנפוצים בגרדת כוללים:
גרד עז שמחמיר בלילה.
תעלות דקות, מפותלות ומורמות מהעוראו בליטות קטנות בעור.
ממצאי העור ותחושת הגירוד לרוב מתרכזים במקומות אופייניים הכוללים כפלי עור ברחבי הגוף (בין אצבעות הידיים והרגליים, בבית השחי, פרק כף היד, פנים המרפק), כפות הידיים והרגליים, סביב האגן, החזה, אזור המפשעה והישבן.
בילדים הטפילים יימצאו בעיקר סביב האצבעות ולעתים גם בפנים, על הקרקפת ובצוואר.
לאחר הדבקה בגרדת קיים סיכון לסיבוכים כתוצאה מזיהום שניוני – זיהום בעור שמתפתח באזורים הנגועים בגרדת. סיבוכים אלו כוללים אבצסים בעור, לימפאדנופתיה (מעורבות של בלוטות הלימפה בזיהום) ועוד.
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים למחלת הגרדת, במיוחד במי שהיו עלולים.ות להיחשף לטפיל או ששהו באזורים בסיכון מוגבר. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[4].
אופן ביצוע הבדיקה
במהלך הבדיקה יילקח גירוד או דגימה מהעור באזורים החשודים להימצאות טפילים, שישמשו לבחינה מיקרוסקופית ולזיהוי הטפיל[5].
אזהרות
סיכון: קיים סיכון מינימלי לדימום אזורי קל ולזיהום לאחר מתן הדגימה[6].
פענוח תוצאות
[2] תוצאה שלילית לא זוהו טפילים, ביצים או צואת טפילים בדגימת הבדיקה, ממצא התומך בשלילת האבחנה של גרדת.
תוצאה חיובית זוהו ביצים, צואה או טפיל מסוג סרקופטס סקביי בדגימה שנלקחה, ממצא המעיד על סיבת הגירוד והתסמינים ומאשר את האבחנה של מחלת הגרדת.
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
"הגעתי לד״ר דוידוביץ המקסימה והנפלאה וקיבלתי ממנה את השירות הטוב ביותר. היא הסבירה לי בסבלנות ובנעימות את המצב וענתה לי לכל שאלה שהייתה לי. רופאה מיוחדת במינה! עזרה לי ברמות! ממליצה לכל אחד להגיע אליה אל תפספסו. הכי טובה שפגשתי"
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
"הגעתי לד״ר דוידוביץ המקסימה והנפלאה וקיבלתי ממנה את השירות הטוב ביותר. היא הסבירה לי בסבלנות ובנעימות את המצב וענתה לי לכל שאלה שהייתה לי. רופאה מיוחדת במינה! עזרה לי ברמות! ממליצה לכל אחד להגיע אליה אל תפספסו. הכי טובה שפגשתי"
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
שלום. הבן שלי בן 9. לפני פחות משנה צמחה לו נקודת חן בולטת מעל העור כמעט חסרת צבע על הלחי. בחצי שנה האחרונה הנקודה הזו גדלה מגודל של נקודת בקוטר של טוש תוך פחות.משנה היא כבר בקוטר של חצי גרגר אפונה. 2 רופאי עור בדקו עם דרמוסקופ ואמרו שלמרות הצמיחה המהירה והגדילה המהירה שאינה בהכרח פרופורצנאלית לגדילה של היחד.. היא נראית תקינה ולא חשודה. וביקשו ליזור למעקב בעוד 6 חודשים. אני מרוד חוששת ממלנומה. האם האם תתכן גדילה כזו משמעותית בפרק זמן קצר שאינה מדאיגה? האם אכן ניתן לחכות חצי שנה בהנחה והיא ממשיכה לגדול מחודש לחודש? תודה רבה
שבוע טוב, מעקב חצי שנתי עם צילום קליני ודרמוסקופי הוא הדבר הנכון לעשות לשומה שגודלת. חשוב להדגיש : מלנומה בילד בריא ללא לבקנות או דיכוי חיסוני היא מאורע נדיר. כמו כן, גדילה של שומה בילד שגדל זה דבר תקין בניגוד לאותה נקודה שתופיע ותגדל באדם בוגר . דבר אחרון , בבדיקה של שומה יש חשיבות לתבנית הדרמוסקופית ושינוי שלה , מספר הגוונים , שולים מתוחמים , השוואה לשאר השומות . גודל השומה וגדילה בילד אינם קריטריונים מספקים להוצאה. בריאות ובהצלחה
שאלה מצוינת. לשומה גם אם תקינה תמיד יש סיכוי להשתנות ולהפוך למלנומה שכן שליש ממקרי המלנומה הינם מנקודת חן שהשתנתה לאורך השנים. בשל עובדה זו כל נקודת חן צריך לעבור כריתה מלאה ללא שארית. שארית לרוב תצמח שוב במהלך השנים. הוצאה מלאה של נקודת חן תמיד תשאיר סימן כלשהו על העור שתלוי לעומקה , יכולת ההצתלקות האישית של כל מטופל/ת. לצערי , אין עמדה סדורה בנושא הסרה אסתטית ופעמים רבות ניתן למצוא אנשי מקצוע שיסירו שומות הכריתה לא מלאה , צריבה בלייזר או אף מחט חשמלית והכל למען תוצאה אסתטית טובה. בכל הוצאה צריך לשקול האם סימן / צלקת עדיפה על השארת השומה. בהצלחה
שלום התאור שלך כללי מדי . כתם בגוון כהה ייתכן משני לפצע דלקתי \עקיצה שגרד באזור והחלימה כפיגמנט באזור חשוף יתכן כתם משני לשמש כתם בהיר ,היפופיגמנטרי אצל ילדים מתאים לפטרת או חלק ממופע של אסתמת עור . מציעה, בלי לחץ או דחיפות , לגשת לרופא עור להבדק . בהצלחה
לאחרונה, הקרקפת מגרדת מאוד. לא יודעת אם קשור, אך מזה עשרות שנים צובעת שיער. פעם אחרונה שצבעתי, צבעתי עם צבע טבעי, גם חפיפה אחרונה נעשתה במוצרים טבעיים, אך הקרקפת עדיין מגרדת. סתם לאינפורמציה - סוג השיער שלי יבש, לא סובלת מקשקשים
שלום, לאחר שימוש בצבעי שיער לאורך זמן ממושך הקרקפת עלולה להיות יבשה יותר , דבר שגורם לגרד. תקופה זו בשנה עם מעט אחוזי לחות גם היא מחמירה גרד. ממליצה לעבור לשמפו מאחת החברות הדרמוקוסמטיות ללא מרשם . שימוש בתמיסה סטרואידלית לפרק זמן קצר תעזור לשבור את מעגל הגרד. לאחר מכן שימוש קבוע בשמפו לקשקשים לקרקפת יבשה ( רובם לעור שמן , ממליצה על חברת וישי) בהצלחה
לצלקות וכתמים לאחר מחלת האקנה המכונים " פוסט אקנה " יש טיפולים מצוינים ומגוונים. בחירת הטיפול תלויה בעומק ,גוון ופיזור הצלקות. מציעה להגיע לייעוץ מקצועי אצל רופא המומחה בתחום. בהצלחה