גרדת (סקביאס) היא מחלת עור מדבקת הנגרמת על ידי טפיל בשם סרקופטס סקביי (Sarcoptes scabiei) ונפוצה בכלל רחבי העולם, אך בעיקר באפריקה, בדרום אמריקה, באוסטרליה ובדרום מזרח אסיה. המחלה מועברת על ידי מגע ישיר עם הטפיל (במגע עור-לעור או עם בגדים ובדים נגועים), אשר חודר אל העור ויוצר מחילות בשכבות הדרמיס והאפידרמיס. בחלקו השטחי של האפידרמיס מטילה הנקבה ביצים, שיתפתחו בהמשך ללרוות ולאקריות בוגרות. ניתן לאבחן ולטפל בגרדת על בסיס תסמינים קליניים בלבד. כשמתאפשר, על מנת לאשר את האבחנה של מחלת הגרדת, יש למצוא את מיקום הטפיל בגוף – לרוב בקצה מחילה בעור – ולקחת דגימת עור מהאזור. באמצעות בדיקה מיקרוסקופית זו ניתן לזהות את טפיל הסקביאס או ממצאים טפיליים נוספים, וכך לקבוע אבחנה של גרדת[1].
[3] גרדת (סקביאס) – מחלת עור טפילית מדבקת. המחלה נפוצה יותר באוכלוסיית הילדים והמבוגרים הצעירים, ובאזורים עם שיעור גבוה של[1]:
עוני.
מחוסרי בית.
מצב תזונתי לקוי.
היגיינה לקויה.
במקומות סגורים וצפופים כגון גני ילדים, בתי ספר, דיור מוגן ובתי כלא.
התסמינים והסימנים הנפוצים בגרדת כוללים:
גרד עז שמחמיר בלילה.
תעלות דקות, מפותלות ומורמות מהעוראו בליטות קטנות בעור.
ממצאי העור ותחושת הגירוד לרוב מתרכזים במקומות אופייניים הכוללים כפלי עור ברחבי הגוף (בין אצבעות הידיים והרגליים, בבית השחי, פרק כף היד, פנים המרפק), כפות הידיים והרגליים, סביב האגן, החזה, אזור המפשעה והישבן.
בילדים הטפילים יימצאו בעיקר סביב האצבעות ולעתים גם בפנים, על הקרקפת ובצוואר.
לאחר הדבקה בגרדת קיים סיכון לסיבוכים כתוצאה מזיהום שניוני – זיהום בעור שמתפתח באזורים הנגועים בגרדת. סיבוכים אלו כוללים אבצסים בעור, לימפאדנופתיה (מעורבות של בלוטות הלימפה בזיהום) ועוד.
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים המתאימים למחלת הגרדת, במיוחד במי שהיו עלולים.ות להיחשף לטפיל או ששהו באזורים בסיכון מוגבר. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[4].
אופן ביצוע הבדיקה
במהלך הבדיקה יילקח גירוד או דגימה מהעור באזורים החשודים להימצאות טפילים, שישמשו לבחינה מיקרוסקופית ולזיהוי הטפיל[5].
אזהרות
סיכון: קיים סיכון מינימלי לדימום אזורי קל ולזיהום לאחר מתן הדגימה[6].
פענוח תוצאות
[2] תוצאה שלילית לא זוהו טפילים, ביצים או צואת טפילים בדגימת הבדיקה, ממצא התומך בשלילת האבחנה של גרדת.
תוצאה חיובית זוהו ביצים, צואה או טפיל מסוג סרקופטס סקביי בדגימה שנלקחה, ממצא המעיד על סיבת הגירוד והתסמינים ומאשר את האבחנה של מחלת הגרדת.
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה.
הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
לפני 7 חודשים התקינו לי התקן מירנה , מאז יש לי מדי פעם ובמיוחד אחרי מחזור הפרשה עיסתית בכמות גדולה יחסית .לפעמים אני יכולה להחדיר אצבע לנרתיק ולהרגיש בחספוס ולשלוף את זה . זה נראה ממש כמו עיסת נייר .האם זאת תופעת לוואי מוכרת עם התקן הורמונלי ? או שאולי זה משהו אחר.. עשיתי תרבית לקנדי דה שיצאה שלילית ביצעתי קולפוסקופיה תקינה .. יש לי תור למרפאת עריה לעוד חודש .. מה זה יכול להיות ? מציינת שזה ללא ריח גרד או כל תסמין אחר.
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
הפרשה עיסתית
ליאור12/01/2025 | 23:01
תודה על המענה .. צרבו לי אקטרופיון לפני שלושה שבועות …איך אקטרופיון קשור להפרשות מן הסוג הזה ? מניחה שזה מהמירנה ומשינוי הורמונלי אבל אם אכן זה מהמירנה זה אמור לעבור ? זה חלק מההסתגלות או שזה אומר שההתקן לא מתאים לי ? מציינת שבשל קרישיות יתר הוא היחידי שמותר לי והתקנתי בגלל דימומי וסת ארוכים וכבדים ..
הפרשה אסמפטומתית כפי שאת מתארת יכולה להיות החצנת צוואר הרחם ( אקטרופיון ) , שינויים הורמונליים. במרפאת עריה חשוב לאבחן את הפרשה עי בדיקות ייעודיות כמו משטח ישיר , רמת חומציות ועוד. בכל מקרה מדובר בעניין לא נעים אך לא מסוכן.
שלום
ממליצה להגיע לבדיקה, לובן יכול להיות מוקדי , מורם מהעור או ממש על פני העור , וללובן מספר גוונים , מחיוורון של הרקמה ירידה בפגמנט או איבוד מוחלט של פיגמנט. בהצלחה
שלום ,
מהי סוג הדלקת ? האם נמצא הפתוגן ( המחולל ) ?
האם ניתן טיפול שהצליח במלואו וחלפו הסימפטומים? האם יש פרטנר קבוע או פרטנרים שונים עימם מקיימת יחסי מין? כל השאלות האלו חשובות לאבחנה ומענה מדוייק . ממליצה להגיע לרופא מומחה בתחום להמשך ברור וטיפול , בהצלחה .
האם את מקיימת
שלום ,
לגרד בנרתיק מספר סיבות. בתשאול מכוון ובדיקה מגיעים לאבחנה. יש צורך בשבירה של מעגל הגרד והגרוד . ממליצה לך להגיע לבדיקה אצל רופא מומחה בתחום.
בהצלחה
שלום ד"ר,
אני בת 26, נשואה כבר כ4 שנים, ובשנה וחצי האחרונות חווה כאבים איומים בזמן קיום יחסים עם בעלי, מה שמתסכל אותי מאוד.
יש לי ברקע השימוטו שאובחן בגיל 16, הנוגדנים גבוהים אבל הTSh T3 T4 בערכי הנורמה בבדיקת דם שנעשתה לאחרונה, כמו כן גם פרופיל הורמונלי תקין, בדיקת פאפ תקינה, צילום אולטרסאונד תקין..עברתי שתי רופאות שלא מוצאות בעיה.
הכאב הוא כאב חד, שממש מפלח את שיפולי הבטן התחתונה, מאיזור החדירה עצמה עד לטבור, לאחר מכן סובלת מכאבים במשך כמה ימים, קושי במתן שתן (שריפה בפתח הנרתיק) ודימום קל בניגוב.
הרופאה הראשונה שהלכתי אליה חשדה בהתחלה בליכן והמליצה לי למרוח סטרואידים פעם בשבוע, לאחר כחודשיים חזרתי אליה והיא אמרה שהכל נראה טוב ולא נראה כמו ליכן.
אני אובדת עצות, מחיים מהנים וטובים, הפכתי בשנה וחצי האחרונות למתוסכלת ממש..כל ניסיון שלנו גורר כאבים איומים, גם אם משתמשים בהמון חומרי סיכה שונים ואפילו שמן שקדים.
מה עליי לעשות? תודה מראש.
ממליצה לך להגיע לרופא/ת עריה לאפיון מקור הכאב. ייתכן וישנה יותר מסיבה אחת ולכן הייעוץ והבדיקה צריכים להיות עי מומחה בתחום זה . יש פתרון וטיפול לכאב , לא להתייאש. בהצלחה