דלג לתוכן

בדיקת מבחן שילינג (Schilling Test)

3 דקות קריאה

מבחן שילינג מטרתו לבדוק האם הגוף סופג ויטמין B12 באופן תקין או שמא קיימת פגיעה כלשהי בספיגתו. 
B12 (קובלמין) הינו ויטמין חיוני לתפקוד התאים בגוף, בעיקר לתאי הדם האדומים ותאי העצב. 

באופן תקין אנו צורכים אותו במזון, למשל בדגים, בבשר, בביצים ובחלב ומוצריו. ישנם מצבי מחלה בהם הגוף אינו סופג את הויטמין כראוי, והדבר מתבטא באנמיה (ירידה ברמת ההמוגלובין בדם עקב פגיעה בתאי הדם האדומים), ואף בתופעות נוירולוגיות שונות.

מבחן שילינג מתבצע בארבעה שלבים שונים, בהתאם לתוצאות כל שלב:

השלב הראשון- הזרקת קובלמין לשריר, תוך כדי שתיית קובלמין מסומן רדיואקטיבית דרך הפה, 
ואיסוף שתן ל-24 שעות.

השלב השני- חזרה על השלב הראשון בתוספת פקטור הקיבה העוזר בספיגתו (intrinsic factor). 

השלב השלישי- מתן טיפול אנטיביוטי למשך שבועיים ובדיקת רמת הקובלמין. 

השלב הרביעי- מתן טיפול באנזימי לבלב למשך 3 ימים ובדיקת רמת הקובלמין. 

במידה ומתקבלות תוצאות שאינן תקינות בשלב כלשהו, ניתן לעבור לשלב הבא.

אוכלוסיות בסיכון

מבחן שילינג אינו מומלץ לנשים בהריון או נשים מניקות, שכן החומר הרדיואקטיבי הינו מסוכן לעובר או לתינוק, ונמנעים מלבצעה למעט במקרים בהם אין ברירה.

מחלות קשורות

תת תזונה, אנורקסיה נרבוזה, אנמיה ממארת (pernicious anemia), אנמיה מגלובלסטית, תסמונת הלולאה ה"עיוורת" (blind loop syndrome) לאחר ניתוחי קיבה, צמיחה מרובה של חיידקי מעיים המפריעים לספיגה (bacterial overgrowth), מחלות דלקתיות של המעי המפריעות לספיגה (צליאק, כרוהן), מחלות דלקתיות של הלבלב.

מתי עושים את הבדיקה?

מבחן שילינג עושים לרוב לצורך בירור של אנמיה בלתי מוסברת, ולאחר שנמדדו רמות ויטמין B12 נמוכות בדם.

איך להתכונן לבדיקה?

לפני כל שלב בבדיקה יש לשמור על צום של 8 שעות לפני (למעט מים). הנוטלים תרופות קבועות יתבקשו לדווח על כך לרופא, על מנת שיחליט באם ישנו צורך בהפסקת תרופה מסוימת לקראת הבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

מבחן שילינג כאמור מתבצע בארבעה שלבים:

השלב הראשון, בודק האם קיימת בעיה בספיגה של הקובלמין הנובעת בקיבה (אנמיה ממארת). ראשית, הבודק מזריק אל תוך השריר מנה של קובלמין, ובמקביל ניתנת לנבדק מנת קובלמין מסומן רדיואקטיבית בשתייה. ההזרקה אל תוך השריר עשויה להכאיב במעט. 

מטרת ההזרקה היא למלא את מאגרי ה B12 בגוף, כך שבמידה ותהיה ספיגה תקינה של ה-B12 שניתן בשתייה, הוא לא ייקלט ברקמות ויופרש בשתן. לאחר מכן נעשה ע"י הנבדק איסוף של השתן לתוך מיכל במשך 24 שעות. 

השלב השני, יעשה במידה ותוצאות השלב הראשון אינן תקינות, לאחר כשבוע: יחזרו על השלב הראשון, הפעם בתוספת של חומר הנקרא intrinsic factor, הלוא הוא פקטור המיוצר בקיבה ועוזר לספיגתו של ויטמין B12 במעי. 

השלב השלישי, יעשה במידה ותוצאות השלב השני אינן תקינות:  יינתן טיפול בכדורי אנטיביוטיקה דרך הפה למשך שבועיים, ולאחר מכן חזרה על השלב הראשון.

השלב הרביעי, יעשה במידה ותוצאות השלב השלישי אינן תקינות: יינתן טיפול באנזימי לבלב דרך הפה למשך שלושה ימים, ולאחר מכן חזרה על השלב הראשון.

אחרי הבדיקה

באופן כללי אין כל הגבלות מיוחדות אחרי מבחן שילינג. לאישה מניקה מומלץ לעבור למתן פורמולה ולהימנע מהנקה למשך כיומיים לאחר הבדיקה, עד לסילוק החומר הרדיואקטיבי מהגוף. 

תופעות לוואי אפשריות: תגובה אלרגית לחומר המוזרק הינה נדירה אך קיימת. לעיתים ישנה נפיחות או כאב קל באזור הדקירה, שלרוב נעלמים תוך מס' ימים. ניתן להקל על כך ע"י הנחת תחבושת לחה באזור. 

מכיוון שמדובר בקרינה קיימת גם אפשרות של נזק תאי או רקמתי בטווח הרחוק, אולם מדובר בכמויות מזעריות יחסית של חומר רדיואקטיבי.

תופעות לוואי של אנטיביוטיקה עלולות להתבטא בפריחה, גרד, בחילה ואי נוחות בטנית.

פענוח תוצאות

תוצאות כל שלב של מבחן שילינג נבדקות ונמדדות בנפרד:

בשלב הראשון:

נעשית מדידה לכמות הקובלמין המסומן בשתן שנאסף. ספיגה תקינה היא כאשר לפחות 5% מהחומר הופרש בשתן ב-24 השעות הראשונות. במידה ופחות מ-5% הופרש, קיים חשד להפרעה בספיגה בקיבה, עקב למשל אנמיה ממארת (pernicious anemia), ויש להמשיך לשלב הבא.

בשלב השני:

נעשית מדידה לכמות הקובלמין המסומן בשתן שנאסף. ספיגה תקינה (לפחות 5% הופרש בשתן), מצביעה כי ככל הנראה הבעיה המקורית בספיגה נבעה מחסר ב-intrinsic factor, וניתן לאבחן pernicious anemia. 

אם עדיין נמצאת הפרעה בספיגה (פחות מ-5% מופרש בשתן) ככל הנראה הבעייתיות אינה חסר של ה-intrinsic factor, ויש להמשיך לשלבים הבאים על מנת לנסות לזהותה. 

הפרעה כזו בספיגה יכולה להיות עקב דלקת מעי, צמיחת חיידקים מרובה, מחלות כבד ולבלב.

בשלב השלישי:

נעשית מדידה לכמות הקובלמין המסומן בשתן שנאסף. ספיגה תקינה (לפחות 5% הופרש בשתן), מצביעה כי ככל הנראה הבעיה המקורית בספיגה נבעה מהתרבות של חיידקים במעי (bacterial overgrowth), וכעת לאחר טיפול אנטיביוטי מונע, פחתה כמות החיידקים והתאפשרה ספיגה.

ספיגה לא תקינה, יכולה להצביע על חוסר ספיגה עקב בעיה לבלבית, ויש להמשיך לשלב האחרון על מנת לזהותה.

השלב הרביעי:

נעשית מדידה לכמות הקובלמין המסומן בשתן שנאסף. ספיגה תקינה (לפחות 5% הופרש בשתן), מצביעה כי ככל הנראה הבעיה המקורית בספיגה נבעה מחסר של אנזימי לבלב העוזרים לספיגה. הסיבות לכך הן למשל דלקת לבלב (פנקראטיטיס) או זיהומי לבלב.

המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ'
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ' פנימית
מנהל מחלקה פנימית בתל השומר. רופא בכיר ביחידה ליתר לחץ דם
ד"ר יואב איזנברג
ד"ר יואב איזנברג אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר בשרותי בריאות כללית, תל אביב
ד"ר אופיר אלאלוף
ד"ר אופיר אלאלוף ראומטולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"An excellent doctor"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

שאלות מתוך פורום מניעת אבני כליה

בניהול ד"ר דוד טובבין
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו