בדיקת תרבית צואה (stool culture)
שלשול והפרעות מעי שונות נובעים לעתים קרובות מהמצאות גורמים מזהמים במערכת העיכול. נכון שבצואה יש באופן רגיל חיידקים רבים, אולם עם זאת יש חיידקים שונים שבדרך כלל אינם נמצאים באדם הבריא. מלבד חיידקים, גם טפילים חד-תאיים (כמו אמבות) ותולעים, יכולים לגרום לשלשול או להפרעות אחרות במעי. כדי לאבחן את הסיבה לשלשול או להפרעה במעי מבצעים תרבית צואה.
בבדיקה זו צופים בצואה במיקרוסקופ כדי לזהות טפילים, ציסטות ותולעים. לעיתים בודקים גם הימצאות תאי דם לבנים המעידים על דלקת. לאחר מכן זורעים את הצואה על מצע מזון מיוחד המאפשר את זיהוי החיידקים.
תשובה של תרבית צואה מתקבלת בדרך כלל לאחר יומיים-שלושה.
אופן ביצוע הבדיקה
כדי לתת צואה לתרבית, קרוב לוודאי שתקבל כוסית סטרילית עם כפיס עץ או כפית פלסטיק, ותתבקש להעביר חלק מהצואה לתוך הכוסית הסטרילית, רצוי לפני שהצואה הגיעה לאסלה.
את הכוסית רצוי להעביר למעבדה כמה שיותר מהר, כיוון שחלק מהטפילים, כמו אמבות, או חלק מהרעלנים שנבדקים, אינם מחזיקים מעמד מחוץ לגוף יותר מחצי שעה.
אזהרות
סיכון: בדיקה זו לא כרוכה בסיכון
הריון: אין בעיות מיוחדות
הנקה: אין בעיות מיוחדות
תינוקות וילדים: אין בעיות מיוחדות
קשישים: אין בעיות מיוחדות
נהיגה: אין בעיות מיוחדות
אלכוהול: אין בעיות מיוחדות
תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: תכשירים אנטיביוטיים יכולים לגרום לכך שהחיידקים לא יצמחו במעבדה למרות שהצואה אינה עקרה.
פענוח תוצאות
כיוון שבצואה יש חיידקים גם באופן רגיל, התשובה הניתנת אינה "לא צמחו חיידקים בצואה", אלא מתייחסת בדרך כלל לחיידקים אותם ביקש הרופא לבדוק. למשל, תשובה אופיינית היא: "לא צמחו חיידקי שיגלה, סלמונלה ולא נראו ציסטות של אמבה".
דם או תאי דם לבנים - מצביעים על דלקת המעי הגס. כאשר זו נגרמת על ידי חיידקים או טפילים המצב מכונה דיזנטריה.
סלמונלה (Salmonella) - חיידק מעי שכיח הגורם לדלקת המעי הגס; לעיתים נגרמת מחלת חום מערכתית על-ידי חיידק זה.
שיגלה (Shigella) - חיידק מעי שכיח הגורם לדלקת המעי הגס, בעיקר בילדים.
חיידק קולי (E.coli) - חיידק שגורם בדרך כלל לזיהומים בדרכי השתן; זנים מסוימים של חיידק זה (למשל E. Coli 0157:H7) עלולים לגרום לשלשול דמי חמור.
קאמפילובקטר (Campilobacter) - חיידק הגורם לדלקת המעי
ציסטות - בדרך כלל של אמבות; אמבה היא טפיל חד תאי הגורם לדלקת המעי הגס.
לעיתים בודקים לא את החיידק עצמו אלא את הרעלן שמייצר החיידק, למשל, אצל אנשים עם חשד לזיהום בחיידק הקלוסטרידיום דיפיציל (Clostridium difficile). במקרה שיש חשד באנשים שלקו בחיידק זה (למשל, אנשים הנוטלים אנטיביוטיקה וסובלים משלשול) יש לשלוח את הצואה למעבדה מהר ככל שניתן.
תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
ללא שיגלה (shigella), סלמונלה (Salmonella), קמפילובקטר (Campilobacter), ללא טפילים וללא תולעים
תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
ללא שיגלה (shigella), סלמונלה (Salmonella), קמפילובקטר (Campilobacter), ללא טפילים וללא תולעים
תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
ללא שיגלה (shigella), סלמונלה (Salmonella), קמפילובקטר (Campilobacter), ללא טפילים וללא תולעים
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בן 35, חולה קרוהן במשך 10 שנים ומשתמש 6 שנים בפורי-נטול, כדור אחד ליום. המחלה ברגיעה. אני מקבל גם דוקסילין (אנטיביוטיקה) 100 מ"ג, כדור אחד ליום במשך שנה, עקב שעורה קשה בעיניים. עברתי כבר ניתוח אחד להסרת השעורה והיא חזרה שוב. האם השילוב ש
- מה לעשות בגרד בפי הטבעת ? בספר התרופות נתקלתי במושג המגדיר גרד בפי הטבעת pruriitus ani. אני סובלת מגרד כזה בצורה מאוד חזקה ובמשך כל היום כולל לילה, בעבר סבלתי מטחורים לאחר לידות. כעת יש לי מצב נסבל כאשר נוצרים טחורים רק עקב בעיות צואה. אודה
- אני בן 29. לפני כ-3 חודשים התחלתי לסבול מהתקפים שמתחילים בתחושת חולשה קיצונית, ואחרי כמה דקות - שלשול חזק, רעידות בלתי נשלטות בכל הגוף ותחושת קור שיכולות להימשך עד כחצי שעה. לפעמים זה מלווה גם בסחרחורות. רופא שבדק אותי אחרי ההתקף הראשון, אמר לי שזה ג
- אני בת 55. אני מבקשת הסבר לתופעת צמרמורות ברגליים וגם בעורף. למה זה קשור? לאיזה תחום רפואי? לפעמים יש לי פרסתזיה בחצי הפנים, בצד שמאל, כולל חצי לשון, תחושת חום ואחריה ירידת תחושה. הפרסתזיה ממשיכה ליד שמאל, וכעבור דקה נעלמת. מה האבחנה ומה הטיפול?
- אני בן 36, בדרך כלל בריא. עקב רמת טריגליצרידים גבוהה בדם, עשיתי שינוי בתזונה לפני 3 חודשים. השינוי כלל לחם מקמח מלא בלבד, אורז מלא, ירקות, חומוס, טחינה מתוצרת ביתית, בשר עוף בלבד, ללא מוצרי חלב ודברי מתיקה. שינוי התזונה הוריד את רמת הטריגליצרידים וה
- אשתי ואני בשנות השלושים המוקדמות לחיינו ואנו מתכננים להביא ילד בפעם הראשונה. אשתי בריאה בדרך כלל, ובבדיקות דם שערכה נמצא ערך ESR של 60. במשך ארבע השנים האחרונות ערכי ה- ESR נעים אצלה בין 40 ל-50. האם בערכים אלה יש כדי לסכן את האישה או את העובר בהר
- יש לי חתולים עם פטרת, וקראתי את האזהרות של ה- FDA לגבי סירופ ספורנוקס לטיפול בפטרת, שהוא עלול לגרום נזק לכבד ולשריר הלב בבני אדם ובחיות. רציתי לדעת אם הסכנה היא רק לאדם או לחיה עם בעיה בכבד או בלב, ואם התרופה בטוחה לשימוש לחתולים.
- בתי בת ה-5 קיבלה אתמול אחר הצהריים חיסון נגד שפעת. בערב עלה לה החום ל-38.5 והיא השתעלה מעט. הבוקר לקחתי אותה לרופא ומסתבר שיש לה דלקת רצינית בלוע (נראית כבר מוגלה) והיא זקוקה לטיפול אנטיביוטי בתרופה אזניל. האם עלול להיווצר סיבוך כלשהו לאור העובדה שה
- אני בת 27 וסובלת מגיל קטן מתולעים בפי הטבעת. אני מטופלת בוורמוקס, אבל זה חוזר לי שוב ושוב. לצערי, בזמן האחרון צצו לי גם תולעים בפות. מה ניתן לעשות חוץ מלקחת כדורי וורמוקס?
- אני בן 27. על חולים כרוניים שלוקחים תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית אומרים שהם פגיעים יותר לשפעת החזירים. האם התרופה אסקול לטיפול בקוליטיס מדכאת את המערכת החיסונית? והאם ישנה תופעת לוואי של ירידה בספירת הזרע אצל המשתמשים בתרופה זו?
מאמרים בנושא תרבית צואה
משתמשים בתבניות ביצים ליצירה או משחק? הודעה רשמית מטעם משרד הבריאות מזהירה מפני שימוש חוזר בתבניות ביצים עקב חשש לה... לכתבה המלאה
מזון שאוחסן לא נכון, בשר ודגים לא מבושלים ואי שמירה על היגיינה – כולם עשויים לגרום לקלקול קיבה. כיצד תשמרו מפניו וא... לכתבה המלאה