שומנים הם חלק נורמלי בהרכב הצואה וכוללים גליצרידים, פוספוליפידים, גליקוליפידים ועוד. סטאטוריאה (Steatorrhea) הוא המונח הרפואי המתאר עודף שומנים בצואה, מצב פתולוגי הנגרם לרוב על ידי הפרעות בתהליך העיכול[1]. הכבד, כיס המרה, הלבלב ורירית המעי – כולם משתתפים בתהליך ספיגת השומנים ופגיעה באחד מהם עלולה להפריע לתהליך הספיגה התקין ולהביא ליתר הפרשה של שומנים בצואה. באמצעות בדיקה זו ניתן לכמת את השומנים בצואה, ולזהות עודף שומנים כעדות לתהליך פתולוגי המתרחש בגוף[2].
צילום: shutterstock | diy13
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי באבחנת אי-ספיגת שומן. בנוסף, הבדיקה יעילה לניטור יעילות טיפול אנזימטי בהפרעות ספיגה מסוימות, בעיקר בלבלב[1].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
מכיוון שתהליך ספיגת השומן במעי הוא תהליך מורכב, אי-ספיגת שומן יכולה להעיד על מגוון רחב של מחלות ומצבים בריאותיים שונים. ניתן לחלק מצבים אלו לפי האיבר הפגוע[2]:
דלקת המעי על רקע קרינה (נפוץ בחולי סרטן המטופלים בהקרנות).
מחלת וויפל.
צמיחת יתר של חיידקים במעי הדק (SIBO).
תסמונת המעי הקצר (בעיקר במטופלים שעברו כריתת מעי).
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיים חשד לאי-ספיגת שומן ולאי-ספיגה באופן כללי. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[3].
אופן ביצוע הבדיקה
הכנות לבדיקה לרוב תידרש תזונה המכילה כמות קבועה מראש של שומן ביום (בין 50 ל-150 גרם) לצורך ביקורת במספר ימים לפני הבדיקה, כמו גם הימנעות מתרופות משלשלות, תחליפי שומן ומשחות באזור פי הטבעת. יש להיצמד להוראות המדויקות שיספק הגוף הבודק[4].
מהלך הבדיקה לרוב מתבצע איסוף צואה לכלי קיבול באופן עצמאי למשך פרק זמן קבוע וידוע מראש (בין 24 ל-72 שעות), על מנת לספק דגימה אמינה ככל האפשר. ניתן לבצע גם בדיקה רנדומלית של יציאה אחת ללא הכנה[4].
לאחר הבדיקה אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[5].
אזהרות
סיכון: הבדיקה אינה פולשנית ואינה חושפת את המטופל.ת לסיכונים[2].
השימוש בממתיקים מלאכותיים ובעיקר ממתיקים כהליים, מייצר לעיתים גזים מרובים. מלטיטול, אריטריטול, קסיליטול ודומיהם, נוטים לתסוס במעי ולייצר גזים. בנוסף, תהליך של לעיסת מסטיק גורר הכנסת אוויר למעי שגם היא משפיעה על כמות הגזים במעי.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
כן בהחלט! שילוב של מזונות מסויימים גורם לעייפות רבה לאחר כל ארוחה. בפרט חלק מהמזונות הפחמתיים. כדאי להתאים את הרכב הארוחה באופן אישי ולוודא שאת שבעה מצד אחד ולא עייפה מצד שני. בהצלחה.
שלום אני ממש מובכת וסובלת בגלל גזים מרובים בכמות בלתי נסבלת. אני נמנעת כמעט לחלוטין מקטניות כי יודעת שהקיבה רגישה ולא מועיל גם כשאני לא אוכלת מספר שעות אני סובלת מגזים. אשמח לעצתך
שלום רב, גזים מרובים יכולים לנבוע ממגוון סיבות. אם חלקם המשמעותי אנחנו בולעים תוך כדי אכילה. חלק אחר קשור לתסיסה של מרכיבי מזון מסויימים ( בינהם קטניות). חשוב לאבחן באופן אישי הסיבה כדי לעזור לפתרון. הייתי מציעה בשלב הראשון להימנע ממשקאות תוססים ולהפחית סוכרים במזון. כמו כן, להפחית מוצרי חלב ניגרים. במידה ולא תהיה הקלה, כדאי להתייעץ עם דיאטנית גסטרו באופן אישי.